Letovanje na Tasosu sa decom: najbolje plaže za mališane
30/01/2018 Tekst ažuriran 26/02/2024 Iskustva 0


Kako mnoge zanima gde letovati na Tasosu sa decom i koja je plaža na Tasosu najbolja za mališane, odlučili smo da se pozabavimo tom temom i izdvojimo plaže koje naši turisti smatraju nainteresantnijim i na kojima će i deca, ali i njihovi roditelji zaista uživati.


Čini se da je jedan od osnovnih razloga za letovanje na Tasosu, upravo njegova blizina, uzevši u obzir da je od Beograda udaljen tek oko 900 kilometara. Od najbližeg kopna ga deli samo desetak kilometara, pa ni vožnja trajektom do Tasosa ne traje dugo. 


Ipak, moramo istaći da navedeni spisak ne podrazumeva da je najbolja prva plaža koja je pomenuta, kao što ne znači ni da je poslednja najlošiji izbor.


Jednostavno smo se trudili da navedemo one plaže koje su prema komentarima naših i stranih turista najpogodnije za decu, a koju od njih ćete izabrati zavisi najpre od vaših afiniteta, od mesta u kome boravite i svakako od činjenice da li ste na Tasos došli sopstvenim prevozom ili autobusom preko neke turističke agencije. 


1. Gradska plaža u Potosu

Potos je letovalište koje je naročito popularno među turistima iz Srbije, a od glavnog grada Tasosa, Limenasa je udaljeno nešto više od 40 kilometara. 


Gradska plaža u Potosu je oko 2 kilometra duga i peščana, a uz to je i lepo uređena. Na njoj postoje kafići, koji posetiocima nude mogućnost korišćena suncobrana i ležaljki po uobičajenom principu, odnosno uz adekvatnu narudžbinu ih mogu potpuno besplatno koristiti. 


Ulaz u vodu je postepen, što ovu plažu čini gotovo idealnom za decu. Naravno da na njoj postoje i tuševi, a tokom sezone se nudi mogućnost posetiocima i da se okušaju u raznim sportovima na vodi. Ipak, imajte na umu da se u jeku sezone na ovoj plaži obično stvori gužva, pa ako vam se to baš i ne dopada, možete posetiti neku drugu, manje poznatu, jer njih na Tasosu zaista ima dovoljno. 


2. Plaža Makriamos

Na oko 2 kilometra udaljenosti od Limenasa prostire se plaža Makriamos, za koju slobodno možemo reći da je jedan od simbola Tasosa.


U pitanju je oko kilometar duga plaža, prekrivena finim sitnim peskom oko koje se nalazi dosta zelenila. Razlog zbog čega se za letovanje na Tasosu sa malom decom preporučuje upravo ova plaža jeste ulaz u vodu, koji je prilično dug, ali i izuzetno čista voda. 


Moramo naglasiti da se ulaz na ovu plažu naplaćuje, jer se ona nalazi u sklopu hotela sa 4 zvezdice, kao i korišćenje ležaljki. 


Tokom prethodnih sezona deca uzrasta do 12 godina su plaćala ulaz na plažu 1,5 evra, dok je odraslima naplaćivano 3 evra. Što se tiče cene korišćenja ležaljki i suncobrana, ona je iznosila 6 evra, ali svakako navedene cene treba uzeti sa dozom rezerve. 


Zapravo nije samo plaža Makriamos ono što privlači brojne turiste, već i celokupan kompleks hotela “Makriamos bungalovi”, a u okviru brojnih drugih sadržaja se nalazi i lepo uređeno igralište namenjeno upravo najmlađima. Nemojte se iznenaditi ako ugledate nekog pauna ili srnu, jer te životinje slobodno šetaju kompleksom, a brojni mališani uživaju kako u tome da ih posmatraju, tako i da ih hrane. 


Izuzetno dug ulaz u vodu je još jedan od razloga zašto se baš ova plaža našla na spisku, a tokom sezone u vodi biva montirana specijalna gumena stena, kako bi najmlađi posetioci što više uživali.


Što se naplate ulaza tiče, on se vrši mahom u sezoni koja počinje polovinom juna i traje do polovine septembra. Takođe, postoji pravilo da se predveče ne mora platiti karta, tačnije nakon 18 časova po lokalnom vremenu. 


3. Plaža Vathi 

Za ljubitelje divljih, neuređenih plaža Vathi na Tasosu je svakako pravi izbor. Kako je ulaz u vodu prilično dug, možete se opustiti i vi i vaši mališani. Prekrivena je izuzetno sitnim peskom, a od glavnog grada ostrva Tasos je udaljena nešto više od  kilometra. 


Imajte na umu da put do plaže Vathi nije ni malo jednostavan, ali sigurno ćete uživati kada stignete, ukoliko volite mir i tišinu. 
 

Cena iznajmljivanja suncobrana i ležaljki na ovoj plaži je visoka. 


4. Plaža Atspas

Do plaže Atspas, koja je od Limenarije udaljena oko 6, a od Limenasa oko 12 kilometara, može se stići automobilom bez ikakvih poteškoća. Prekrivena je finim, sitnim peskom, a u izbor za letovanje na Tasosu sa malom decom je ušla zbog dugog ulaska u vodu, odsustva talasa i činjenice da je voda izuzetno čista.
 

Iako postoji mogućnost korišćenja suncobrana i ležaljki, ali uz određenu nadoknadu, svakako vam je dozvoljeno da koristite i sopstvene suncobrane, peškire i ležaljke. 


Ono po čemu je plaža Atspas mnogo poznatija jesu zalasci sunca, pa ako ste neku takvu fotografiju imali prilike da vidite, možete biti sigurni da je baš ovde nastala. Otvorena je mogućnost i za korišćenje mreže za odbojku na pesku, koja se nalazi na ovoj plaži, a u njenoj neposrednoj blizini postoje i odlični restorani, ko i prodavnica. 


5. Plaža Roso Gremos

Mada na njoj postoje i delovi sa kamenjem, koje je odlično za one koji žele da skaču u vodu, činjenica je da plaža Roso Gremos odgovara deci prvenstveno zbog sitnog peska kojim je prekrivena, a odmah zatim i zbog dugog ulaska u more, tako da se mališani najradije igraju u plićaku. Pored toga što su na taj način zaštićeni, štiti ih drveće koje okružuje ovu plažu. 


Oko 2 kilometara je pomenuta plaža udaljena od letovališta Potos, a poseduje i ležaljke i suncobrane. Na njoj nema tuševa, kabina za presvlačenje i toaleta, ali postoji nekoliko kafića. 


6. Plaža Paradise

Ako kažemo da je u pitanju zaista Rajska plaža, onda će biti jasno i odakle potiče njen naziv. Smeštena na oko 20 km udaljenosti od Limenasa, a oko 30 km od Potosa, plaža Paradise je dobar izbor za letovanje na Tasosu sa malom decom, primarno zbog odličnog ulaska u vodu, koji je baš njima i prilagođen. Prekrivena je sitnim, finim peskom, a voda je vrlo čista. 


U pitanju je prilično prostrana plaža, ali ipak moramo napomenuti da se, doduše obično u jeku sezone na stenama koje je okružuju mogu videti i nudisti, mada to nije naročito česta pojava. 
Kako je u pitanju izuzetno dugačak ulaz u vodu, deca bez ikakvog straha mogu nesmetano da se igraju. Naravno sve zavisi od njihovog uzrasta.


Mada se radi o prilično bezbednoj plaži, posebno treba obratiti pažnju prilikom pojave talasa, baš zbog tako sitnog peska, ali srećom, obično talasi na njoj nisu veliki, izuzev možda tokom avgusta meseca. Ležaljke i suncobrani se mogu iznajmiti po tačno utvrđenoj ceni, a tokom prethodne sezone je cena celodnevnog korišćenja jednog suncobrana i dve ležaljke iznosila 7 evra. Takođe postoji mogućnost da na određenim delovima ove plaže koristite i sopstvene rekvizite. 


Nažalost na plaži ne postoji tuš, tačnije dostupan je u kafiću, ali se njegovo korišćenje simbolično naplaćuje. Za kraj napominjemo da je preporuka da automobil parkirate uz magistralu, a da otpešačite do plaže Paradise. 


7. Plaža Glifoneri

Kada od Limenasa krenete prema Potosu, nakon nešto više od 8 km puta ćete naići na Glifoneri plažu. Iako nije naročito prostrana, trebalo bi lako da pronađete mesto na njoj. 


Naravno, ima dugačak ulaz u vodu pa vaši mališani mogu bezbedno da se igraju u plićaku. Prekrivena je peskom, a okružuje je i drveće, tako da ima prirodnog hlada. Suncobrani i ležaljke se mogu koristiti besplatno, ukoliko konzumirate piće u kafiću, koji je smešten na plaži. Uz njega, postoji i taverna, a koja nudi besplatno korišćenje ovih rekvizita. 


8. Plaža Livadi 

Nedaleko od čuvenog manastira Svetog Arhangela Mihaila, a na oko 40 kilometara udaljenosti od Limenasa, odnosno nešto manje od 15 kilometara udaljenosti od Potosa, nalazi se plaža Livadi. 


Mada u vodi ima kamenja, ali samo na početku, ova plaža se porodicama sa decom mahom preporučuje zbog izuzetno čiste vode i finog, neverovatno sitnog peska, kojim je prekrivena. U sezoni na njoj budu postavljeni džakovi napunjeni peskom, tako da nećete morati da brinete oko ulaska u vodu. 


U jednom delu plaže se mogu koristiti suncobrani i ležaljke, uz obaveznu konzumaciju u kafiću, a u drugom je dozvoljeno postavljanje ličnih rekvizita posetilaca. Pored tuševa, postoje i kabine za presvlačenje. Tu je i kantina, koja nudi takozvanu brzu hranu. 


Za one koji su znatiželjni, plaža Livadi nudi i uživanje u omanjim uvalama, ali i pećinama, a u njenoj neposrednoj blizini se nalazi još jedna vrlo interesantna plaža nazvana Arsanas, do koje oni koji su za to raspoloženi mogu otplivati. 


9. Plaža Glifada

Odličan izbor za letovanje na Tasosu sa malom decom jeste i Glifada plaža, koja se nalazi na oko 3 km udaljenosti od glavnog grada ostrva, kada se krene u pravcu Potosa. 


U pitanju je manja, neorganizovana plaža, koju krasi dug plićak, sitan pesak i odlična hladovina. Imajte na umu da na njoj nema ni suncobrana i ležaljki, ni kafića, odnosno kantina, te ne zaboravite da obavezno ponesete sve što vam može biti potrebno.


10. Plaža Nisteri

Generalno, ova plaža pripada istoimenom hotelu, ali se ulaz na nju ne naplaćuje. Jedino što je potrebno platiti, ako to želite, jeste korišćenje suncobrana i ležaljki. U toku prethodne turističke sezone se iznajmljivanje naplaćivalo 5 evra i to za ceo dan, a ukoliko naručite dva pića u istoj vrednosti, onda ih možete potpuno besplatno koristiti. 


Nisteri se nalazi u neposrednoj blizini Limenasa, od koga je deli tek jedan kilometar. 


Ulaz u vodu je naročito dug, a na plaži uz kafić, postoji i restoran, kao i kabine za presvlačenje i tuševi. Ističemo da svega par metara od obale, u moru postoje kamene ploče, a nakon toga je pesak. Jedan deo je potpuno slobodan, tako da na njemu mogu uživati oni turisti kojima nisu potrebne ležaljke i suncobrani. 


Pored prethodno navedenih plaža, svakako je odličan izbor za letovanje na Tasosu sa malom decom i plaža San Antonio, ali i plaže Papalimani, Sunset i Skala Sotiros, kao i plaža Tarsanas. Naši turisti takođe preporučuju da posetite i čuvenu Golden beach, kao i plažu Artemis. Plaže takođe dobre za decu su i: glavna plaža u mestu Skala Potamija, Skala Rachoni, gradska plaža u Limenasu i plaža Pahis


Ako želite da svoj naredni odmor provedete posećujući ove predivne plaže Tasosa, pogledajte OVDE naš izbor preko 480 apartmana, studija, vila i hotela u Potosu, Limenasu, Pefkariju... 

 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu