Letovanje u Grčkoj 21/02/2016

Ovaj vodič sadrži informacije o tome kako da vaše pripreme za letovanje u Grčkoj prođu sa manje stresa, šta sve da ponesete na put za Grčku i kako da zabavite decu na putu i na samoj destinaciji. Vodič je napravljen tako, da ga možete lako poneti i iskoristiti za bilo koje putovanje.
 

Gde otputovati?

Odluka gde će se otići je samo pola zabave! Ukoliko još uvek niste odabarali destinaciju, kod odabira imajte na umu sledeće:
1. Razmislite o svojim željama i potrebama i napravite listu onoga šta želite od svog odmora. Na primer, porodični odmor daleko od bučnih noćnih klubova, ali sa lako dostupnim restoranima i prodavnicama. 
2. Obavezno se raspitajte koliko daleko i koliko dugo je putovanje između aerodroma gde ste sleteli i vile/hotela gde ste smešteni. 
3. Šta može da se vidi u toj okolini? Da li postoji organizovani prevoz ili se isključivo obilazi kolima?
4. Koje temperature vazduha i vode mogu da se očekuju? Mozda je bolje putovati sa decom u proleće i jesen kada su temperature niže i gužve mnogo manje.
   

Planiranje i papirologija

Odvojte vreme za organizaciju letovanja. Najmanje 4 nedelje pred put proverite i pripremite sledeće:
1. Da li svi članovi porodice imaju važeće pasoše? 
2. Proverite i spakujte svoju vozačku dozvolu, ukoliko zelite da iznajmite auto u Grčkoj. Na vreme izvadite međunarodnu vozačku dozvolu.
3. Ukoliko ste trudni više od 28 nedelja, raspitajte se da li vam je potrebna potvrda od doktora da biste leteli za Grčku. Svaka kompanija zadržava pravo da Vam traži zdravstvenu potvrdu i ima svoje propise vezano za prevoz trudnica. 
4. Na vreme tražite da vam u avionu rezervišu zajednička mesta i specijalne usluge i obroke u avionu, ukoliko ih imate (npr. vegetarijanski obrok). 
5. Angažujte nekoga na vreme da Vam pričuva kućne ljubimce. 
6. Obavezno ostavite podatke o svom letovanju nekome od prijatelja ili rođaka (datume, kontakt, brojeve letova). 


U letovalištu u Grčkoj

1. Ponesite dovoljno gotovih bebi obroka, pelena, sokova, bar za prva dva dana, dok ne nađete prodavnice. Neke majke na letovanje u Grčku nose sa sobom bebi hranu za ceo period boravka, kako bi izbegle nezgode sa stomakom. 
2. Isplanirajte i ponesite knjige, igračke, muziku koje vase dete voli. Ne zaboravite omiljenu igračku ili ćebence. 
3. Spakujte pakovanje praška za ručno pranje veša. 
 

Ostanite zdravi!

1. Vaša kutija za prvu pomoć treba da sadrži: aparat protiv insekata, lekove protiv bolova za decu i odrasle, kremu protiv ojeda, antihistaminik, vatu, hanzaplast, antiseptičke maramice, sredstvo za rehidrataciju, lek protiv proliva i povraćanja, antibiotik, termometar, makazice, grickalicu za nokte, tablete za sterilizaciju. 
2. Pijte dosta flaširane vode. 
3. Ponesite sa sobom dovoljnu količinu lekova koje koristite i kod kuće. 


Sunce

1. Uvek koristite kremu za sunčanje sa visokim faktorom zaštite. 
2. Držite decu u hladu od 11-15h, pokrivene sa kapicama protiv sunca koliko god je to moguće. 
3. Deca vole da se igraju u vodi, ali imajte u vidu da refleksija sa vode može da izazove jos veće opekotine. Namažite decu kremom sa visokim zaštitnim faktorom, a možete im obući i majicu. Vodite računa da decu uvek neko pazi dok su u vodi. 
4. Iznajmite suncobran. 
5. Uvek stavite kapu detetu. 
6. Svako veče ih mažite kremama za posle sunčanja ili nekim drugim sredstvom za rehidrataciju kože. 
7. Ponesite regenerator za kosu posle sunčanja 
8. Ukoliko iznajmite auto obavezno stavite zaštitu od sunca na prozore i koristite sedišta za decu i bebe gde god je to moguće.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu