Limenarija - Tasos
08/02/2018 Tekst ažuriran 10/11/2020 Iskustva 1

Čini se da je Limenarija (Limenaria), omanji grad smešten na jugu ostrva Tasos, nepravedno zapostavljen u odnosu na druga letovališta. Osnovni razlog za to jeste, rekli bi smo donekle nedostatak informacija, ali i činjenica da ovaj gradić ne može baš da se pohvali izuzetnom plažom, kao što je to slučaj u drugim delovima ovog ostrva.

Zato se obično navodi da je letovanje u Limenariji preporučljivo u smislu baze za obilazak južnog dela ostrva, ali svakako se boravak u njemu preporučuje i onim turistima, kojima je osnovni cilj upravo odmor, a ne uživanje u glasnoj muzici, pošto noćni život u Limenariji nije ono po čemu je letovalište poznato.

Limenarija

Kada se iz pravca letovališta Potos krene prema severu, nailazi se na Limenariju. Po veličini je u pitanju drugi grad Tasosa i broji oko 3.000 stanovnika. 

Praktično rečeno, ovo letovalište je podeljeno na dva dela, zato što kroz njega prolazi magistrala. U delu koji se prostire iznad nje su mahom kuće, a smeštajni kapaciteti su većim delom usmereni na prostor ispod magistrale, tako da su i bliže obali. 

Postoje dve zone za pešake, koje se prostiru sa jedne i druge strane glavne ulice, a koja od magistrale vodi u pravcu obale. 

Jedna od sasvim sigurno najprometnijih ulica u Limenariji jeste ona koja vodi uz more, a gde se pored brojnih taverni i lokala u kojima se može prezalogajiti nešto s nogu, nalaze i prodavnice različite robe, ali i banka i pošta. Sasvim je sigurno da će među brojnim tavernama, koje se u tom delu nalaze svako pronaći onu koja mu odgovara, a tu je i poslastičarnica sa tradicionalnim grčkim kolačima. 

Ako nastavite dalje šetalištem, naići ćete na jedan manji most, a koji će vas odvesti u drugi deo šetališta gde su uglavnom smešteni hoteli i gde, takođe možete uživati i u šetnji i u hotelskim baštama, koje su posebno lepo uređene. 

Pored pomenute banke i pošte, Limenarija svakako poseduje i nekoliko marketa, a tu su i ribarnice, pekare i poslastičarnice. U mestu postoje i specijalizovane agencije za iznajmljivanje vozila, a ima i privatnih lekarskih ordinacija, kao i jedna državna. 

Iz luke u ovom letovalištu tokom sezone polaze turistički brodići, a ako se do nje prošetate dovoljno rano, možete kupiti i ulov od prethodne noći od lokalnih ribara. 

Ukoliko vaš izbor za letovanje bude upravo Limenarija, ne zaboravite da prošetate lepo uređenom stazom, koja će vas odvesti do uzvišenja i čuvenog Palatakija, koji se smatra simbolom ovog letovališta. Na samom početku prošloga veka u toj dvospratnoj građevini je funkcionisalo nemačko preduzeće, čija je delatnost bila vezana za lokalni kamenolom. 

Narednih 60 godina je Palataki služio svojoj svrsi, a vremenom nakon toga je zgrada sve više propadala, iako se nastojalo da bude restaurirana. Iako nećete moći da uđete i pogledate unutrašnjost ovog zdanja, sasvim sigurno će vam biti zanimljivo da iz pravca Palatakija uživate u fenomenalnom pogledu na grad i okolinu.

Našu preporuku za povoljan smeštaj na ostrvu Tasos možete pogledati OVDE.

Limenarija plaže

Prethodno smo već naglasili da kada je u pitanju Limenarija, plaže sasvim sigurno nisu jedno od njenih prednosti. Praktično se Limenaria gradska plaža prostire u samom centru mesta i ona uopšte nije prostrana. Uz to, iako je prekrivena peskom, u vodi ima kamenja i to u većem delu, pa je obično turisti ne posećuju naročito često. 

Bolji izbor, svakako je duga plaža koja se nalazi u zapadnom delu letovališta i čija je dužina oko 2 kilometra. Međutim, na pojedinim njenim delovima isto ima kamenja u vodi, a uglavnom je sama plaža prekrivena peskom. 

Svakako, zahvaljujući dužini mogu se pronaći i delovi gde je pesak u vodi, a plaža je dobro organizovana. Pod tim mislimo da na njoj ima kafića, dok postoje i oni delovi gde je moguće da turisti koriste sopstvene rekvizite. Postoje i kabine za presvlačenje, kao i tuševi, a tu su i lokalni kafići, odnosno taverne. 

U većini ugostiteljskih objekata na ovoj plaži se ne naplaćuje korišćenje suncobrana i ležaljki, već se oni dobijaju na korišćenje uz uslov da se naruči jedno ili dva pića, a što sve zavisi od lokala do lokala. U jeku sezone ovde postoji mogućnost i korišćenja određenih atrakcija, a zahvaljujući činjenici da je oko 2 kilometra duga postoje i delovi gde nema gužve čak ni u tom periodu. 

Pored ove dve plaže, postoji još jedna u neposrednoj blizini, a poznata je kao Metalija. Ipak se ne preporučuje odlazak na ovu plažu osobama sa manjom decom, kao ni onima koji nisu u dobroj kondiciji, zato što da biste do nje stigli prvo morate da se uspenjete uz brdo do Palatakije, a zatim da se spustite stazom do plaže. Inače, u vodi postoje kamene ploče, a zahvaljujući izuzetno čistoj vodi primećeno je i prisustvo ježeva, tako da se savetuje dodatan oprez. 

U slučaju da na letovanje u Limenariju odlazite sopstvenim automobilom, imajte na umu da se u okolini nalaze neke od najpoznatijih plaža ostrva Tasos. Na svega oko 3 kilometra udaljenosti je čuvena plaža Tripiti, dok je oko 6 kilometara udaljena plaža San Antonio, a svega kilometar više je potrebno preći da biste stigli do čuvenih plaža Notos, Roso Gremos i Atspas. Nadaleko poznata plaža Psili Amos je tek nešto manje od 10 km udaljena od ovog letovališta.

Limenarija utisci

Svakako se turisti iz naše zemlje, češće odlučuju za letovanje u, na primer Potosu, mada se mora priznati da i Limenarija ima svojih prednosti. 

Ako zanemarimo činjenicu da u te prednosti svakako ne spadaju plaže, blizina nekih od najpoznatijih ipak čini ovo letovalište najboljom opcijom za bazu iz koje ćete obilaziti taj deo ostrva Tasos. 

Takođe, preporuka je da u ovo letovalište ne idu oni turisti, koji žele da uživaju u ludom noćnom provodu, jer će sasvim sigurno biti razočarani. Zapravo je dobro da tu letuju oni, koji znaju da uživaju u izuzetno ukusnoj hrani i ambijentu, jer toga u Limenariji ima gotovo na svakom koraku, zahvaljujući prisustvu brojnih ugostitejskih objekata različitog tipa. 

Ukoliko ipak odlučite da ovde letujete, a želite da osetite duh noćnog života, možete se provozati do obližnjeg Potosa, koji je pored ostalog po tome i poznat.

Napiši komentar
2291 Marija Issa   15/06/2019
Da li ima slobodnih apartmana u Limenariji,za 3 porodice.Cetvorokrevetni,trokrevetni i dvokrevetni?Pocetkom jula.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu