Metoh i ekonomija Hilandara, manastir Kakovo, nalazi se oko 5 km od mesta Jerisos i relativno blizu luke Uranopolis odakle polaze trajekti za Svetu Goru. 

Metoh Kakovo je imanje koje se prostire na velikoj površini i koje je svojevrsna radionica za manastir Hilandar. Naime, na Kakovu iako postoji manastir i monaški život, fokus rada je na opskrbljivanju Hilandara. Kakovo je zaista lepo mesto, tik pored regionalnog puta, okružen šumarkom. 

U njemu su dva konaka, crkva i crkvena prodavnica sa knjižarom. Ima nekoliko radionica, i kuća za stanovanje stalnih stanovnika metoha. Pre nekoliko godina je izgrađen i ribnjak, a tu je i maslinjak. Dozvoljen je pristup ženama i metoh je generalno otvoren za posetioce.
 


Danas Kakovo poseduje kompletnu pilanu i stolarsku radionicu sa savremenim mašinama za izradu građe, stolarije i nameštaja preko potrebnu za obnovu Hilandara nakon požara 2004. godine. U sklopu kompleksa Kakovo nalazi se i predivno veštačko jezero u kojem se gaji riba za potrebe manastira.

U njemu vlada manje svečana atmosfera tihovanja nego na Svetoj Gori, češće ćete čuti običan razgovor, zvukove rada i delanja, ali sve je to i dalje daleko mirnije od nekog živahnog mesta. I u Kakovu vlada mir i harmonija, uklopljena u opšti ambijent.


Manastir Kakovo je posebno omiljen među ženama s obzirom da je ovo hilandarski posed i da se tu uvek nalazi neko od hilandarskih monaha čime mogu u potpunosti osetiti za njih nedostupan duh Svete Gore.

Kakovo je veoma poštovano i među Grcima koji u velikom broju dolaze čak iz Soluna da bi prisustvovali slavi Istočni Petak, a neretko se ovde i venčavaju.

Hilandar je dobio ovaj metoh još pre mnogo vekova, od tadašnjeg solunskog paše, kojem je grožde sa čudotvorne loze Svetog Simeona (izbija iz mesta gde su nekada bile mirotocive mošti ovog našeg sveca, i rada neprekidno vec osam vekova) pomoglo da dobije muškog naslednika.
 

Napiši komentar
968 Dragan Ninković   11/05/2017
Veliki pozdrav,kako da kontaktiram manastir Kakovo preko telefona?
2298 момчило брођанац   17/06/2019
мозе ли са Вашим Благословом посета на неколико дана са конаком и кадаˇ унапред Вам хвала


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu