Manastiri i poseta Svetoj Gori - Atosu
15/03/2016 Tekst ažuriran 15/02/2018 Iskustva 1

Planina i oblast Atos ili Sveta Gora (Agion Oros) je najstariji preživeli manastirski region u svetu, koji datira od pre 1.000 godina. To je autonomni, samoupravni region koji zauzima veći deo poluostrva Atos. 


Planina Atos ima oko 20 velikih manastira, 12 isposnica i oko 700 ćelija i utočišta i, usled svoje izolacije, smatra se jednim od najneiskvarenijih pejzaža u Grčkoj.

Grebenasto poluostrvo je samo 2km široko u svom najužem delu i 56km dugačko, sa osloncem na planinskim vrhovima od kojih je najviši Planina Atos - nešto preko 2.000m. Manastiri su skriveni među šumovitim klisurama, a umetnička dela monaha u manastirima su i drevna i izvanredna, što ih pretvara u žive muzeje. Većina ima obimne kolekcije rukopisa, ikona i zlatnih i srebrnih predmeta. Verska pravila su strogo nametnuta i ženama nije dozvoljeno da kroče na Svetu Goru. Muškarcima je dozvoljeno uz dozvolu - vizu koju prethodno moraju dobiti, a posete sa noćenjem se moraju unapred dogovoriti sa nekim od manastira. Većina turista su ograničeni na ture brodovima oko poluostrva i posmatranje manastira putem kamera i dvogleda.


Neki od najpopularnijih manastira i crkava osim nama najbitnijeg Hilandara su:

• Crkva Protato u Kariesu, sagrađena u 10.-om veku i renovirana u 13.-om, sa bazilikom na tri svoda i impresivnim ikonama i freskama.

• Manastir Velika Lavra je osnovan u 10.-om veku na severozapadnom vrhu poluostrva sa najvećim manastirskim zdanjem na Planini Atos. 

• Manastir Vatoped je sagrađen u 10.-om veku na istočnoj obali i trougaoni je i okružen visokim zidovima. Njegova glavna atrakcija su mozaici i freske. 

• Manastir Ivron je osnovan u 10.-om veku na na istočnoj obali sa divnim ikonama i izuzetnom bibliotekom. 

• Manastir Ksenofont smatra se da je izgrađen u 11.-om veku, poznat je po svojom ikonostasu i ikonama u mozaiku. 

• Manastir Simona Petra je manastirsko zdanje na više nivoa sagrađeno u 14.-om veku. 

• Manastir Svetog Pantelejmona je osnovan u 11.-in veku, uništen u 13.-om i rekonstruisan u kasnom 18.-om.

Drugi manastiri koji se često posećuju su Agios Dionysios, Agios Pavlos, Chelandarios, Docharios, Esfigmenos, Grigorios, Karakallos, Kastamonitios, Koutloumousios, Pantokratoros, Philotheos, Stavronikitas, Xiropotamos i Zografos.


Dozvola za posetu Svetoj Gori

Poseta planini Atos nije jednostavna i potrebne su pripreme. Dozvoljeno je samo 100 pravoslavnih i 10 nepravoslavnih posetioca dnevno. Prvo treba da se obratite Birou hodočasnika. Treba to uraditi malo ranije, jer ukoliko planirate letnju posetu manastiri mogu biti puni hodočasnika, dok ih je van sezone ih je tek nekoliko.

The Holy Executive of the Holy Mount Athos Pilgrims' Bureau: 
109 Egnatia Street.
546 22, Thessaloniki, Greece
+30 2310 252578 - Fax +30 2310 222424

Ukoliko dobijete dozvolu, morate dobiti dozvolu za hodočašće (Diamonetirion) za pojedince ili grupe, koju izdaje Ministarstvo Spoljnih Poslova ili Ministarstvo Severne Grčke. Dozvola se izdaje od strane zvaničnika planine Atos, u Uranopolisu (na desnoj strani luke). Treba Vam identifikacija i morate da platite 20€ (pravoslavci) ili 35€ (nepravoslavci). Stranim posetiocima je takođe potreban pasoš. Ukoliko ste pravoslavci, ali niste Grci, pomoglo bi Vam propratno pismo (blagoslov) sveštenika ili potvrda o krštenju.

Ženama je zabranjen ulaz na manastirsku teritoriju, a morate imati preko 18 godina da biste prespavali. Normalna dozvola koja se obično izdaje posetiocima omogućava maksimalno tri dana boravka, uz posetu manastirima po volji. Ređe se izdaje specijalna dozvola koja omogućava neograničen boravak u samo jednom manastiru.
Kada ste dobili dozvolu od Biroa Hodočasnika morate stupiti u kontakt sa svakim manastirom gde planirate da boravite. Nije dobra ideja pojaviti se nenajavljen. Bez prethodnog obaveštenja o dolasku, ili ukoliko dođete posle 16 h, verovatno ćete biti odbijeni.

Posetioci su smešteni u spartanskim spavaonicama, u gostinskim kućama (Archontariki). Služe se jednostavni obroci. Većina manastira ne nudi prostorije za tuširanje, a ukoliko nude, to će biti samo hladan tuš. Ne očekuje se da platite, ali donacije su dobrodošle, naročito ukoliko ostajete više od jedne noći.
Planina Atos je za monahe koji žele da pobegnu od modernog sveta i kao gost treba da očekujete stroga pravila.

Pravila variraju od manastira do manastira, tako da se možete raspitati kod neke od agencija koje organizuju posetu manastirima ukoliko imate nedoumica. Uopšteno je dozvoljeno fotografisanje manastira, ali slikanje monaha i unutrašnjosti crkava je zabranjeno osim u slučaju izričite dozvole, kao i korišćenje video kamere na bilo kom mestu. Od posetilaca se očekuje da se obuku prikladno obučeni, nema majica s kratkim rukavima i šorceva. Iako posetioci mogu da prisustvuju bogosluženjima, možda neće uvek biti mesta, a nepravoslavnim hrišćanima možda i ne bude dozvoljen pristup u nekim delovima službe, kao što je pričešće.

Oblast Atosa je pod gustim šumama sa strmim brdima nedirnutih šuma na jugu gde nema naseljenih oblasti, samo nekoliko manastira. Oblast Svete Gore je oko 50km dugačka i 8km do 12km široka i prekriva oblast od oko 350km2. Granice manastirskog imanja su definisane linijom iz Frangokastra na zapadnoj obali do rta Arapis na istoku. Najviša tačka u obliku kupe na Planini Atos je 2.030m visoka, goli greben dok su padine u potpunosti prekrivene drvećem.

Napiši komentar
2192 Labovic Nataša   12/04/2019
Dobar dan Putujemo za Grčku 3 Maja pa moj muž bi hteo da poseti svetu goru i da boravi 3 dana mi smo trenutno u Francuskoj pa neznamo kome da se obratimo za rezervaciju ? Dali možete da nam pomognete? Hvala unapred prijatno


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu