Meduze i vlasulje u Grčkoj: Šta uraditi ako vas opeku
31/10/2017 Tekst ažuriran 05/03/2024 Iskustva 5

Meduze u Grčkoj nisu toliko česta pojava, ali ih u nekim letovalištima periodično ima u većem obimu. Iako njihovo prisustvo u moru turistima razumljivo nije prijatno, apeluje se da se meduze ne vade iz vode na obalu i ostavljaju na obali da uginu. 


Pogrešno se smatra da se meduze pojavljuju isključivo u prljavoj morskoj vodi. Pojava meduza u morima povezuje se sa povećanom temperaturom vode, a ponekad i sa intenzivnim padavinama tokom proleća. Takođe i sa manjkom prirodnih neprijatelja meduza kao što su delfini, kornjače i neke vrste riba, jer se larve pojedinih riba hrane upravo meduzama.


Kretanje meduza dosta zavisi od morskih struja, a kako se one u moru veoma sporo kreću jasno je da se ne mogu boriti protiv struje. Kao rezultat toga, ne može se predvideti na kojim plažama i kada će ih biti.


Kako izgleda "ujed" meduze

Postoje meduze čiji dodir na telu ostavlja posledice u vidu opekotina, crvenila kože i plikova, i druge koje se bez posledica mogu dodirivati rukom.


Na mestu opekotine može ostati fleka kao rezultat promene pigmentacije, ali i ona će tokom narednih dana nestati. Iako opekotine i plikovi brzo prolaze, postoji i oni koji burnije reaguju na dodir meduza mada u najvećem broju slučajeva ne postoje nikakve ozbiljne komplikacije.


Prva pomoć

Plikove treba isprati isključivo morskom vodom (da bi se uklonile žarnice koje ostaju na koži), u slučaju većeg bola staviti ledenu oblogu (kockice leda uvijene u krpu), a u apoteci kupiti neku od krema za ovakve situacije - farmaceut će vam dati preporuku koju kremu je najbolje da uzmete. 


Od pomoći može da bude i ispiranje fiziološkim rastvorom ili gaza sa alkoholnim sirćetom (sirće treba razblažiti sa vodom u odnosu 50:50).


"Babski recepti" preporučuju i uriniranje (mokrenje) na bolni deo tela. Ipak smatramo da u 21. veku kada postoji veliki broj drugih lekova nema smisla pribegavati ovakvim starinskim metodama, jer plaža prvenstveno nije mesto gde ćete urinirati na nečiji deo tela, a posebno to nećete raditi ukoliko je vaše dete meduza opekla po licu.


Ako je zahvaćeno područje manje, treba staviti antihistaminik (kremu protiv alergijskih reakcija, koje se mogu kupiti u apoteci bez recepta). Jedna od njih koju možete kupiti u Srbiji pre nego što krenete na letovanje je Synopen mast, a u Grčkoj u apoteci možete potražiti takođe neku od krema ili stikova na bazi amonijaka. 


Ukoliko je opečena površina veća od raširenog dlana ili simptomi ne prolaze, treba se obratiti lekaru.


Šta raditi ako vas opeče vlasulja - anemona

Kada odemo na more svi se najčešće pitamo da li ima meduza ili ježeva, a mnogi ni ne znaju da postoje životinje slične meduzama čiji je "ujed" podjednako bolan.


Neprijatnu bol može da izazove i opekotina od vlasulja ili morskih sasa (anemona) koje mogu biti različitih boja i veličina. Vlasulje nisu morske trave iako dosta liče na njih, već pripadaju istom životinjskom rodu kao i meduze i imaju slične žarne ćelije.


Vlasulje su obično telom pričvršćene na stenu ili pesak, mogu biti same ili u grupi, a neretko se mogu naći u plićaku. Kraci koji se nalaze na njoj lebde u vodi i ispunjeni su otrovom.


Pri samom dodiru s vlasuljom oseti se ubod ili pečenje veoma slično onom koje prouzrokuju meduze. Nakon nekoliko minuta na koži se pojavljuju crvenoružičasti tragovi koji mogu biti vidljivi i bolni od 24 sata do nekoliko dana.


Nekolicina naših turista koji su letovali na ostrvu Evia javili su nam da su imali neprijatan susret sa vlasuljama, koji iako je bio prilično bolan nije ostavio veće posledice.


Prva pomoć pri opekotini vlasulje je ista kao i kod opekotina od meduza.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar
1867 Dušan Koprivica   17/07/2018
Vlasulje OPREZ!!! Na ostrvu Evia, na plaži Elenika, pa na malom ostrvu Sv. Nikola pri samoj obali moja ćerkica je imala veoma bolno iskustvo sa vlasuljama. Zahvatila je veći deo stopala. Taj deo stopala je vrlo brzo otekao da bi posle sat vremena otok počeo da se povlači. Namazao sam joj Sinoderm i pola tablete Presinga. I sutradan je bolno pri dodiru, Evo i posle deset dana još su vidljivi tragovi tih vlasi na stopalu. Pozdrav
2513 Marko Trivunčević   22/07/2019
Odličan tekst sa korisnim informacijama. Davno, davno, kada sam bio tek ronilac-početnik, zahvatio sam usnim delom disalice krake sase/vlasulje i takvu je stavio u usta. Iako je bol bio jak, bio je podnošljiv i kratkotrajan. Bitno je da vas ne uhvati panika, da isperete mesto i poslužite se medicinom koja vam je na raspolaganju.
2554 Dragana   30/07/2019
Hiper hama gel je meni pomogao,a dobar je i za ujede...
4386 Marija Kosorus   29/05/2022
Hvala lepo za info u vezi meduze i morskih sasa1f618Clan sam vase grupe i korisne savete citam.Cestitam vam od2764
5344 miške   02/08/2023
Vlasulja ima svuda. Pokažite u prvom beach baru iritirano mesto na koži i dobićete odgovarajuću kremu. Rekli su nam da dođemo ponovo za dva sata da bismo naneli kremu ponovo. U svakoj apoteci je kremu moguće kupiti bez recepta, i cena je oko 5€. Tražite "Fenistil". Većina barova na plaži ima sredstva za prvu pomoć, a iritacija kože uz ovaj tretman traje 24h. Pozdrav sa Tasosa


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu