Mermerna plaža na Tasosu - Saliara
08/02/2018 Tekst ažuriran 12/11/2021 Iskustva 4

Mada je poznato da ostrvo koje nazivaju i plutajuća šuma ima veliki broj plaža sa izuzetnim karakteristikama, ne može se osporiti činjenica da jedna među njima predstavlja praktično asocijaciju na Tasos.

Naravno... u pitanju je čuvena Saliara, odnosno Mermerna plaža ili Marble beach

Gde se nalazi Mermerna plaža na Tasosu

Verovatno svakoga ko odluči da letuje na ovom, izuzetno zanimljivom ostrvu zanima kako doći do Mermerne plaže na Tasosu i gde se ona nalazi. 

Ono što bi, svakako trebalo da znate jeste da je smeštena na oko 6 kilometara udaljenosti od glavnog grada ostrva, Limenasa. A na oko 4 kilometara udaljenosti od nje se nalazi još jedna, isto tako poznata plaža - Makrijamos, dok je plaža Vathi u njenoj neposrednoj blizini. 

Ipak, ono što svako koga interesuje kako doći do Mermerne plaže na Tasosu svakako treba da zna, jeste da put do nje nije baš naročito prijatan. Međutim, gotovo svi koji su imali sreću da je posete su saglasni da se na to brzo zaboravi kada se vidi njena lepota.

Na svega par kilometara od centra glavnog grada je smeštena ova plaža, tako da je potrebno automobilom da se uputite prema plaži Makriamos, a nakon što budete ugledali rampu koja vodi ka njoj, skrećete desno. Taj deo puta uglavnom koriste kamioni koji prevoze mermer, a na oko 4 km udaljenosti je smeštena plaža Saliara.

U pitanju je prašnjav put, na kome ima prilično rupa, ali ćete relativno brzo ugledati ovu plažu neverovatne lepote za koju mnogi tvrde da se sa razlogom svrstava u najlepše plaže na ostrvu Tasos.

Postoji i druga opcija, a koja podrazumeva odlazak do Makriamos plaže pešice, što je moguće učiniti iz pravca Limenasa, ali ta varijanta je preporučljiva samo za one naročito izdržljive i željne avanture. 


U toku sezone postoje i brodići, koji nude izlete, ali su oni uglavnom do plaže Makriamos, pa je neophodno da prepešačite čitava 4 kilometra ukoliko želite da dođete do pomenute plaže. Nekada se organizuju i izleti iz Limenasa direktno do plaže Saliara.

Svakako se vraćamo na to da je najbolja opcija da do Mermerne plaže na Tasosu idete sopstvenim ili automobilom koji ćete iznajmiti. Za sve one koji letuju u blizini čuvene Golden Beach važi upozorenje da se dobro raspitaju za put do ove plaže iz tog pravca, zato što je on lošiji od onoga koji ide iz pravca glavnog grada. 

Ukoliko već idete sopstvenim automobilom, vodite računa gde ga parkirate, jer ako ga usled velike gužve ostavite na delu koji nije tome namenjen, lako se može desiti da vaš automobil bude oštećen. Razlog za to je čest prolazak kamiona koji voze mermer, a kako je za njih ovaj put prilično uzan, nenamerno se mogu očešati o druga kola.

Saliara – Mermerna plaža

Ukupna dužina ove plaže je oko 70 metara, pa poslednjih godina na njoj vlada velika gužva, jer je jedna od najčešće posećivanih. Zato ako želite da otkrijete kakva je zaista Mermerna plaža i da u njoj uživate, preporuka je da odete što ranije, kako biste zauzeli mesto. 

Ne postoji mogućnost da na ovoj plaži koristite sopstvene suncobrane, jer je celokupan prostor prekriven rekvizitima iz kafića, koji se mogu besplatno koristiti, a prema ustaljenom principu u Grčkoj. Tačnije, neophodno je da naručite obično dva pića, a ono što primećuju naši turisti jeste da su cene u tom kafiću nešto više nego u ostalima na ostrvu. 

U prethodnim sezonama cena za dve ležaljke i suncobran na Mermernoj plaži iznosila je 15 evra.

Cela plaža Saliara je prekrivena finim belim kamenčićima, a upravo zahvaljujući svoj toj belini je i voda gotovo karipsko plava. 

U slučaju da vas brine kako ćete hodati po šljunku, za to nemate uopšte razloga, zato što su kamenčići prirodno oblikovani i ne stvaraju nikakvu poteškoću pa po njima slobodno možete hodati bosi. Takođe je primećeno da se oni nikada ne zagreju, tako da ćete moći da uživate i u najtoplijem periodu. 

Specifičnost ove plaže su upravo ti kamenčići, koji se presijavaju i daju joj gotovo neverovatan izgled.

Pogledajte mapu i lokacije ostalih lepih plaža na Tasosu koje preporučujemo da posetite tokom vašeg letovanja.


Mermerna plaža (Saliara) - lokacija na mapi

Napiši komentar
1701 Martina   09/06/2018
Iskreno, nosim uzasne utiske o njoj iz prethodne godine. Generalno Tasos je prepun osa i pcela od kojih na plazama ne moze da se zivi, posebno na Golden Beach i Mermernoj, pa onaj ko je alergican savetujem da Tasos obilazi u sirokom luku. Na Mermernoj plazi me nista nije odusevilo - deluje vestacki, voda je samo malo u pocetku tako plava, ne moze da se poredi sa bojom na npr Lefkadi, plaza je mala i uzasna je guzva iako sam ja bila u sredinom septembra, kada i jeste bila cena 2 lezaljke i suncobrana 12e, zadrzali smo se na njoj ni sat vremena, jer kao sto rekoh bila je uzasna guzva a pritom sam i stala na pcelu. Da ne pricam o tome da je i voda bila prljava i to prilicno. Sto se Tasosa tice, moja preporuka je Psili Amos plaza.
1916 Marko   30/07/2018
E bre, Martina...pa i meni je najlepsa plaza na Lefkadi Agio Fili (koliko i Egremni) , pa je na njoj 1000 puta veca guzva nego na Mermernoj.Hocu da kazem da guzva nije presudna ako je plaza, boja vode ekstra ili recimo 360 stepenika na Egremniju.Osa ima svuda i nista vise ih nema na Tasosu nego na Skijatosu ili Sitoniji. Ne znam koliko si dobro obisla Tasos i da li si bila na Rosogremosu, Pahisu, Glifoneriju, Papalimaniju.
1963 Dea gajic   21/08/2018
Imam jedno pitanje, da li se posebno placaju lezaljke, a posebno pice, posto ja bas taj deo ne razumem, ili mora da se naruce pica u iznosu od 15 evra?!? Hvala unapred
2304 Ica   21/06/2019
Upravo smo dosli sa mermerne plaze..i utisci su fenomenalni..boja mora kakva se retko gde vidja, stvarno prelepo..put je sasvim pristojan moze sa bilo kojim automobilom da se prodje i dovoljno sirok da se mimoidjes sa kamionom..parking je veliki i besplatan..ima i perionica kad se izsdje za puta a verujte trebace vam. Lezaljke se placaju 10evra po osobi ali imas uz to besplatnu kafu ili pice..sve u svemu fenomenalno iskustvo i najlepsa plaza na tasosu..


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu