Moje letovanje u Grčkoj - Hanioti... by Natalija Vilić
06/03/2016 Tekst ažuriran 07/04/2017 Iskustva 6

Mada smo jednom bili na Sitoniji, u Neos Marmarosu, i bili oduševljeni prelepim morem i prirodom, ipak smo nastavili da svake godine idemo na Kasandru. 


Zašto? Pa volimo taj Hanioti, nije loš ni Pefkohori, prelepo je bilo na Paljuriju, a ove godine prvi put ćemo ići u Kaliteu.

Kada smo prvi put otišli u Pefkohori, dopalo nam se, ali bili smo iznenađeni što smo u prolazu mogli da čujemo uglavnom srpski jezik. Tada nismo znali da je ovo omiljena destinacija Srba. Pefkohori nam se uopšteno dopao. Šetalište pored plaže, restorani duž celog šetališta koji nude uglavnom riblje specijalitete, ali ako ne možete bez girosa i toga ima. U svakoj poprečnoj uličici prodavnice, ima svega i svačega: krzno, kožne jakne, garderoba, tašne, sandale, dečije igračke za plažu, naočare, suncobrani... ništa ne može da zafali. 

Ono što je mana u Pefkohoriju, jeste nedovoljno mesta za parking, pa imam prijateljicu koja je ovih dana tamo i mada sam joj preporučila na koje plaže obavezno da ode kada je već na Kasandri, napisala mi je: „U Pefkohoriju jedva da ima mesta za parkiranje, pa nam se kola prosto ne pomeraju....“. Šteta, zato što plaža u Pefkohoriju nije baš lepa, ima malo peska, malo krupnijeg šljunka, a mi smo odatle odlazili na Golden beach i Chrousso plažu, zato što su zaista prelepe, ali o njima ću vam posebno pisati.

Kada smo jedne večeri odlučili da odemo u Hanioti i vidimo to čuveno mesto gde svi vole da idu, zaljubili smo se odmah, na prvi pogled! Šta nam se dopalo u Haniotiju? E pa, ovako...

Hanioti je mesto za koje možete da kažete da je interesantno i da u njemu ima zabave. Tamo sve blješti i dok idete prema centralnoj fontani, oko koje se sve dešava, poglede vam privlače radnje sa lepom garderobom, poslastičarnice, veliki supermarketi i ubrzo stižete do te čuvene fontane.

Fontana oko koje se mnogi okupljaju i sede na stepeništu, nije mnogo velika, ali prelepo izgleda kada menja boje, od žute, crvene preko plave, zelene i ljubičaste, pa svi vole da se slikaju ispred nje. Ona izgleda kao neki centralni krug odakle se račvaju sve druge uličice, tako da imate dosta toga da vidite dok šetate. 

Preko puta fontane nalaze se restorani, kafići, prodavnice, a jedna od naših omiljenih koju obiđemo svake godine i kupimo uvek nešto, jeste jedna prodavnica sa slikama, gde možete da birate slike po želji, od 5 do 55 evra. Rađene su na platnu, uljem i sigurno ćete izabrati nešto po vašem ukusu: morski detalji ili priroda ili portreti, ima čak i fontana, delfina, slike Santorinija, Pariza, veličine su od onih najmanjih do najvećih. Možete satima tu gledati i birati. Odmah pored nje imate prodavnicu sa knjigama, u slučaju da vam se nešto čita, a niste poneli knjigu. Preko puta te knjižare, imate jednu ekskluzivnu italijansku prodavnicu, mala je, uska, ali u njoj ćete naći vaše omiljene dizajnere kao što su Kavali, Guči, i ako imate sreće da dođete kada su spustili cene, možete naći letnju haljinicu i za manje od 100 evra. 

Dalje u krug, imate velike kafiće, iz kojih trešti muzika, gde možete popiti koktele i ako imate neku zanimljivu utakmicu, pogledati je na njihovim velikim televizorima. Odatle ulazite opet u sporedne uličice sa restoranom, prodavnicama krznom i kožom, garderobama, tašnama, ima puno igraonica za decu gde žeton košta 50 centi za jednu igru ili vožnju, a možete staviti i privremenu tetovažu za 5 ili 10 evra. Peškiri za plažu koštaju oko 5 – 6 evra, kupaći kostimi od 10 do 20 evra. Kada uđete u supermarket, tu ćete kupovati uglavnom po istim cenama kao i u našem Tempu. Samo su im mlečni proizvodi malo skuplji nego kod nas, ali meso, povrće, voće – sve je isto kao i kod nas. 

Tamo čak možete naći i kutiju od deset sladoleda na štapiću da 2,5 evra. Dakle, ako niste u hotelu sa bar polupansionom, ne morate da se brinete, niti da nosite puno hrane sa sobom. Trošićete isto kao i kod kuće. Najbolji (i najjeftiniji) giros probajte kod Kostasa, koji se nalazi u uličici kojom idete prema hotelima Sousuras i Naias, sa leve strane, gde je uvek puno, zato što je kod njega giros sa flašom Amstel piva koštao 2 evra.


Plaža u Haniotiju 

U Haniotiju je plaža mnogo lepša nego u Pefkohoriju. Pesak i sitan šljunak, dugačka, voda je čista i prelepa. Duž obale svaki hotel ima svoj deo plaže (Elinotel Apolamare, Naias, Susuras) i oni imaju svoje suncobrane i ležaljke, a ako produžite još malo, nailazite na nekoliko kafića i barova sa suncobranima i ležaljkama, gde se uz kupljeno piće, sunčate na njima ceo dan. 


Hotel Naias u Haniotiju 

Ne mogu da ne pomenem naš omiljeni hotel u kome smo odseli dva puta. Šta nam se toliko dopalo? Idealan je za porodicu sa decom, zato što imate sve što vam treba na jednom potezu. U ovom hotelu možete da se odmarate i uživate kompletno. Apartmani u hotelu Naias su sjajni, prostrani i čisti. Imaju odvojenu spavaću sobu, nameštenu kuhinju, dovoljno veliko kupatilo i terasu. U hotelu imate bazen koji je podeljen u tri manje celine: za bebe, malo veću decu i duboki bazen. Odmah kod bazena je restoran, u kome se do skora služio samo doručak. Ovo je prvi hotel u kome vam nisu posluživali one ružne, gazirane sode i sokove. Verovali ili ne, sokove su sipali direktno iz tetrapaka u aparate i mogli ste popiti zaista kvalitetan đus.

Dalje, pored bazena imate i mali bar-restoran, gde možete naručivati piće, ručati ili večerati, po želji. Preko puta bara je malo dečije igralište sa kompletnom opremom za malu decu. Oni se igraju dok vi pijete pored bazena hladni nes i uživate. Ako ne volite bazen, samo produžite desetak metara i kupajte se u moru! A kad izađete iz mora, istuširaćete se na tuševima iza restorana, gde se nalaze i toaleti, koji su izuzetno čisti, pa ne morate trčati u vaš apartman svaki čas. Uveče imate tematske večeri, druženje i muziku, ako ne želite da izlazite iz hotela. Sve u svemu, mi bi mu dali pet zvezdica. Ako ga rezervišete u januaru, preko nekih internet provajdera, možete ga uplatiti zaista povoljno.


Plaža Chrousso Village 

Ovo je zaista najlepša plaža na Kasandri. Ono što je Lagomandra za Sitoniju, to je Chrousso za Kasandru. Široka, dugačka, sitan pesak, sa kafićima, nalazi se na vrhu prsta, u Paljuriju. Pre dve godine odseli smo u hotelu „Chrousso Village“ (koji je sjajan, za svaku pohvalu, još jedan idealan hotel za porodicu sa malom decom) i svaki dan smo se sunčali i zabavljali na ovoj prelepoj plaži. Piće, kafa, muzika, sportovi na vodi, sve vrvi od života i zabave, a voda bistra, plavo-zelena, nema kamenja i stena kada ulazite u vodu, pa je sa punim pravom nosilac Plave zastave. 


Natalija Vilić

Napiši komentar
190 Alex Vrettos   29/10/2016
Da li ste ikad probali da menjate i da idete u Kavali (Nea Iraklitsa, Nea Peramos) gde ima svega i svasta, a narocito predivne plaze, a izmedju njih i jedna od najlepsih i najvecih plaza u Grckoj koja se zove AMOLOFI (pescana brda) ili na predivnom ostrvu Tasos za koju nema potrebe uopste da se nesto kaze, jer je predivna. Plaze kao sto su Golden Beac , Alikes, Mermerna plaza (Saljara) i mesta kao sto su Potamija, Potos, Limenarija, Panagija, i.t.d. mogu prezadovoljavati svakoga. Probajte sledeci put garantovano.
191 Natalija Vilic   29/10/2016
Sve je stvar ukusa, na Tasosu smo bili po preporuci i za nas je bio prilično penzionerski. Bili smo u predivnom apartmanu u Limenasu, ali odatle do Golden Beach plaže ima 10 km, a do Makrijamosa 2 km i svaki dan smo morali da idemo kolima. Obe plaže su prelepe, možda nam se najviše dopao Aliki, ali nam je uveče bilo prilično dosadno, jer nije bilo dovolljno sadržaja za zabavu i šoping.
192 Dragan Freeminder   29/10/2016
U pravu si Alex. taj deo obale izmedju Asprovalte prema Kavali nudi zaista pravi i egzoticni dozivljaj mora, ali mi nikako da prelomimo da tamo usmerimo nas auto, uvek zakucamo na Halkidikiju (sto je kako mi kazemo sigurica), a ima jos mnogo toga lepog da se istrazi na severu Grcke.
193 Dejan Momcilovic   29/10/2016
sve je to za prvi utisak fino... potrazi na internetu Elafonisos i Kefaloniju... sasvim drugacija Grcka i nije nedostizno.
194 Jagoda Grahovac   29/10/2016
U avgustu od 10-15 bila sam u Pefkohoriju, bilo je lijepo vrijeme, puno turista iz Srbije. Meni je bas lijepo i u Haniotiju samo sto smece odvoze ujutro kasno, bas kad se krece na plazu. To mi je jedina zamjerka inace su Grci jako gostoprimljivi. Tamo se osjecas kao kod kuce
195 Sneza Predovic   29/10/2016
Meni se Hanioti recimo uopste ne dopada. Pefkohori mi je fenomenalan. Ova godina ce biti cetvrta kako tamo letujemo. To za parkiranje bas i nije tacno, mi idemo kolima i uvek nadjemo mesto za parking, pritom cesto skoknemo i do Soluna i opet se u povratku parkiramo bez problema. Plaza mi je lepa, ima deo gde je uza ali levo od mola je jako velika plaza i fenomenalno je more. Sitan sljinak mi je sasvim ok. I ne kapiram ljude kojima smeta kada cuju nase ljude?! Nas u Grckoj ima svuda. Svakako bih prvenstvo dala Pefkohoriju od mene 10 +


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu