Mola Kaliva (Kasandra - Halkidiki)
03/02/2017 Tekst ažuriran 10/03/2017 Komentara 2

Mesto Mola Kaliva je od Soluna udaljeno oko 100km, odnosno oko sat vremena vožnje, nalazi se na zapadnoj strani Kasandre, prvog prsta Halkidikija, preciznije između mesta Posidi i Nea Skioni. Razdaljina između Beograda i Mola Kalive iznosi oko 750km, tako da putovanje traje između 8 do 10 sati. 

Ukoliko ulazite u Grčku na Evzoni graničnom prelazu, putem kroz solunsku industrijsku zonu pratite putokaze za Halkidiki, potom za Nea Moudaniu, i na 20km od Kalitee isključujete se desno za Mola Kalivu.

Ovo primorsko mesto poznato je po banji Lutra koja se nalazi u blizini i njenim termalnim izvorima. Okruženje je uglavnom mirno i tiho, bez puno buke, sa izuzetkom vikenda, kada se u lokalnom baru organizuju žive svirke, tako da ukoliko se zaželite noćnog provoda potražite ga u okolnim letovalištima kao što su Kalitea ili Pefkohori, poznatijim po živim barovima i kafićima koji rade do kasno u noć. 

U Mola Kalivi možete naći par taverni, restorana, pekara, super marketa i prodavnica sveže ribe, dok u blizini možete pronaći i banke sa bankomatima i benzinske stanice, pošto je mesto Fourka udaljeno svega  2km.

Mola Kaliva je veoma malo letovalište, tako da ćete gde god se smestite, zapravo biti blizu plaže. Našu preporuku za smeštaj u Mola Kalivi pogledajte ovde.

Plaža Mola Kaliva

Plaža u Mola Kalivi sa peskom, šljunkom i bistrom vodom čini lep pejzaž, a kako na njoj zbog manjeg broja turista skoro nikada nije gužva, čista je i očuvana. Uska je, ali prilično duga, tako da se u bilo kom periodu sezone možete udobno smestiti i odabrati mesto. 

Ova plaža tokom sezone menja svoj sastav, jer zavisi od vetrova i turbulencija u moru pa tako nekad može biti peščana, a nekad samo šljunkovita. Nagib u vodi nije nagao, ali u određenim delovima pri samoj obali postoji kamenje.

Ako tokom boravka poželite da promenite okolinu, u blizini Mola Kalive postoje divne skrivene i borovinom okružene plaže, koje pružaju jednaku relaksaciju. Jedna od najlepših plaža na ovoj strani Kasandre - Possidi plaža, udaljena je od Mola Kalive samo 9-10 km.

Uprkos skromnoj ponudi u samom mestu, Mola Kaliva je na veoma pogodnoj poziciji za istraživanje okoline i zanimljive izlete. Možete obići Solun, Meteore ili Waterland, jedan od većih vodenih parkova u Evropi. 
Od krstarenja su Vam na raspolaganju krstarenje zapadnom obalom Svete Gore, ili krstarenje zalivom Toroneos, koje kreće iz Pefkohorija. Organizovano je kupanje na plaži Toroni, obilazak poznatog letovališta Neos Marmarasa, kao i obrok na brodu. 

Mola Kaliva, kombinacijom Egejskog mora i netaknute prirode, daleko od masovnog turizma, savršeno je mesto za sve turiste koji traže miran i opuštajući odmor. 

Napiši komentar
626 Olivera Golubovic   02/03/2017
Cena apartmana za dvoje odraslih i dvoje dece, termin kraj jula?
1303 Mira Milutinovic   05/12/2017
Mozete li mi reci tacnu lokaciju plaze koja se nalazi na slici br.7 i 8? Da li je bas u Mola Kalivi? Unapred hvala!!!


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu