Nacionalni park Ainos - najlepši pogled na Kefaloniju
17/04/2017 Tekst ažuriran 07/10/2017 Iskustva 1


Kada vam dosade vreline prelepih plaža Kefalonije i poželite da se malo rashladite, a istovremeno i da da uživate u netaknutoj prirodi i pogledu koji se prostire stotinama kilometara daleko, krenite putem ka planini Ainos (Enos). Do nje je lako stići iz mesta Sami (oko 45 minuta vožnje), a otvoren je i novi asfaltni put do samog vrha.

U neposrednoj blizini vidikovca sa slika možete parkirati auto, a zatim peške za 3-4 minuta stižete do mesta sa kog se pruža predivan pogled. 

Vrlo je moguće da ćete na putu ka vrhu proći kroz oblake, a ako budete imali sreće da vreme bude vedro jasno ćete videti Zakintos, Lefkadu, Itaku...

Planina Ainos je proglašena nacionalnim parkom 1962. godine i jedan je od retkih lociran na grčkim ostrvima. Nacionalni park se prostire na 3.000 hektara i njegov najviši vrh je Megas Soros koji se nalazi na visini od 1.628 metara. 



Ono što je posebno u vezi ovog parka je činjenica da endemične kefalonske jele rastu na visinama od 600 do 1.600 metara i pokrivaju 2/3 područja parka. Na putu ćete imati priliku da uživate u lepotama ovih jela koje daju osećaj da ste na planini, a ne na moru. Ova čudna jela raste, još samo, na Kefaloniji i Peloponezu, jer ne podnose mraz. 

Koliko god impresivna šuma može biti, takođe ćete biti oduševljeni i susretom sa malim polu-divljim konjima (Ekuus caballus) na suprotnoj, jugoistočnoj strani planine. Ovi lepi konji najčešće se mogu videti nedaleko od sela Arginia koje se nalazi na nadmorskoj visini od 525m.

Na putu do vrha možete zastati na nekom od brojnih vidikovaca kako biste organizovali piknik ili se fotografisali za uspomenu, a pogled sa vrha i uživanje u pogledu su prosto neverovatni. 

Napiši komentar
5573 Saša Vidosavljevic   24/02/2024
da li ima česma sa pijaćom vodom na planini


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu