Nafplio: dragulj Peloponeza
22/12/2016 Tekst ažuriran 02/11/2019 Iskustva 4

Nafplio, glavna luka severno od Argolijskog zaliva, na Peloponezu, kroz istoriju je bio poznat po svom velikom strateškom značaju, i kao prva prestonica savremene Grčke, dok to nije postala Atina. 

Do Nafplia iz Atine možete doći autoputem za Tripoli, odnosno Korint. Možete se odvojiti kod mesta Nemea, a vožnja od Atine do Nafplia ukupno traje oko sat i po (oko 130km).

Postoje dve teorije o legendi kako je grad dobio ime. Prema prvoj, dat je po njegovom osnivaču Nafpliosu, sinu Posejdona, dok druga priča govori o Mlečanima, koji su mu kao i Napulju, dali ime od reči ˝Novi Grad˝ (gr. Nea Polis).

Sintagma trg predstavlja srce Nafplia. Izgrađen je po modelu venecijanskog Trga Svetog Marka. Oko njega nema saobraćaja, pa možete bez bojazni pustiti najmlađe da se igraju. Pored mnoštva kafića i sjajnih poslastičarnica, na trgu se nalazi veoma bogat Arheološki muzej. Otvoren je do 20:00, cena karte za odrasle je 2€, dok je za najmlađe ulaz besplatan. 

Uputite se u duge šetnje uskim, živopisnim uličicama, od trga ka starom delu grada. U njima takođe nema saobraćaja, i krcate su prelepim zgradama čiji balkoni kao da se utrkuju koji je cvetniji i lepši.

Proći ćete pored mnogo radnji, butika, prodavnica sa nakitom, a ako se zadržite na nekim od strmih stepenica, uhvatićete prelep pogled na more i tvrđavu Bourtzi. Ukoliko ogladnite ili Vas šetnja umori na raspolaganju su Vam bezbroj manjih taverni sa ukusnim obrocima.



Nekoliko drugih poznatih trgova i znamenitosti su Trg tri admirala, tu je u čast ruskog, francuskog i britanskog admirala koji su držali stranu Grčkoj u jednoj od bitaka protiv Turaka, i Trg Svetog Spiridona, jedan od najstarijih, čiju je crkvu tokom mletačke vladavine sagradila grčka pravoslavna zajednica. 

U okolini ova tri trga, arhitektonski i istorijski zanimljive su Trianon zgrada, nekada najstarija džamija u gradu,  turski hamam, zgrada Parmalenta, Gradska kuća, zgrada Vojnog muzeja i mnoge druge. Tu su, zatim, i osmatračnica Grimani u južnom delu grada, i kapija Ksiras kroz koju je nekada jedino bilo moguće ući u grad sa istočne, odnosno kopnene strane.

Ne propustite da obiđete odlično očuvanu tvrđavu Palamidi, za koju je Mlečanima trebalo samo tri godine da je izgrade i koja Vam sa brega na oko 200m nadmorske visine pruža neverovantan pogled na ceo Nafplio i Argolski zaliv. 
Cena ulaza u tvrđavu je 4€ za odrasle, dok deca ulaz ne plaćaju. U Palamidi tvrđavu možete stići dugom šetnjom (oko hiljadu stepenika) ili lakšom varijantom – kolima.

Druge dve gradske tvrđave su Akronafplion, čiji su sadržaji unutar zidina tokom vremena potpuno ili teže oštećeni, stoga je ona najmanje očuvana gradska tvrđava, i tvrđava Bourtzi, podignuta na ostrvcetu blizu gradske luke. Svoju namenu je, iz odbrambenog objekta nekada, promenila u lokaciju za izvođenje letnjih kulturnih manifestacija.
 
Dok stari deo grada u kome je i najveći broj hotela, u najvećoj meri privlači turiste, tu je i novi deo grada, koji ne trebate zaobići ukoliko boravite u Nafpliu tokom raznih rasprodaja, jer u odnosu na cene čak i u Beogradu, možete obaviti solidnu šoping-turu. 

Krenete li put Nafplia sopstvenim prevozom, najveći parking čeka Vas u luci. Iako je parking zaista prostran, meštani će Vam skrenuti pažnju da, posebno vikendima i u večernjim satima, nešto ranije sebi obezbedite parking mesto, s obzirom da Nafplio nudi i provod i dobar noćni život. 

Plaže Nafplio

Nafplio poseduje dve plaže, a kako je Arvantia plaža u neposrednoj blizini dve gradske tvrđave, svakako je veća preporuka plaža Karathona
Karatona je vlasnica je plave zastavice, veoma dobro organizovana sa puno sadržaja. Ima nekoliko grupa ležaljki, dok se u središnjem delu nalazi veći bar. Ležaljke se iznajmljuju sa poručenim pićem, npr frape za oko 3€. Na raspolaganju su Vam tuševi i dobro održavani toaleti u odvojenoj zgradi. 

Određeni delovi plaže su ograđeni, i tu tokom celog dana možete iznajmiti skutere ili pedaline. Peščana je i zauzima maltene ceo zaliv, dugog plićaka, tako da je pogodna za mlađu decu. Najmlađima su na raspolaganju i vodeni tobogani, na istom mestu gde se iznajmljuju rekviziti za vodene sportove. Na plaži možete pronaći i dosta mesta u hladovini, kako se iza nje nalaze gusto raspoređene palme i ostalo drveće.


Danas se Nafplio smatra jednim od lepših letovališta na Peloponezu. Posetite ga, uživajte u prelepoj prirodi, bogatom istorijskom nasleđu, i proverite kako je nesumljivi uticaj arhitekture sa zapada doprineo da ga pojedini smatraju i Egejskim Napuljom.


Napiši komentar
427 Marija Tomic Diamantopoulou   28/12/2016
Zivela sam u Nemei sto je relativno blizu. I svaki vikend bi smo bili u Nafpliu.. Grad je preleeep.. I svakom bi preporucila barem jedan odlazak.
428 Dragana Savic   28/12/2016
Dve godine za redom ovde smo letovali i ako Bog da opet cemo...mnogo nam se svidja...toliko da bi mogli tu ziveti...
2074 Branimir zarak   02/12/2018
U Nafplijo dolazim 6 god. svake godine skoro sest meseci dok god ima pomorandze i limuna za izvoz, kupamo se i odsedamo po kaficima, grad je predivan toliko je lepo da bi se rado sa porodicom preselio da zivim tamo, neku neverovatnu klimu i harizmu ima taj gradic. Zaista sve preporuke ko god moze da ode nece se pokajati
3032 Dara   09/02/2020
Zdravo svima, da li bi neko mogao da mi preporuči apartmanski ili hotelski smeštaj u Nafpliju? I da li bi mogli malo opsirnije da mi kazete o cenama i smestaju u tom delu. Deluje mi kao zanimljiva destinacija. Hvala


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu