Navagio (Shipwreck) plaža: neispričana priča
29/01/2017 Tekst ažuriran 28/12/2022 Iskustva 1

Ono što je Porto Katsiki za Lefkadu, to je, pa čak i još više, najslikanija i najpoznatija plaža Grčke - Navagio (Shipwreck) za ostrvo Zakintos. Iako je ovaj brodolom bio katastrofa za kapetana broda i njegovu porodicu, bio je blagoslov za ostrvo Zakintos i celu Grčku.

Mada se u svetu i među turistima godinama prenosila legenda da je ovaj brod krijumčario cigarete, alkohol i žene, i u bekstvu od policije završio na kopnu, prava istina je sasvim drugačija i nju je nedavno potvrdio i kapetan broda Charalambos Kompothekras - Kotsoros sa Kefalonije, koji je njim upravljao u noći kada se nesreća dogodila.


6. septembra 1980. godine teretni brod "Panajotis" je isplovio iz luke Argostoli (Kefalonija) u luku Drač (Albanija). Kada je pošiljka bila spremna i brod krenuo da plovi nazad ka Kefaloniji, usled veoma loših vremenskih uslova i mehaničkog kvara, tokom noći 2. oktobra 1980. godine brod nije mogao da pristane na Kefaloniju i nasukao se na plažu Agios Georgios, kako se pre nesreće zvala plaža Shipwreck.

Kako plaža nije bila dostupna kopnenim putem, kapetan i policija nisu uspeli da zaštite brod, a kao posledica toga u sledećih nekoliko dana brod je opljačkan i ukraden je veliki deo pošiljke koja je bila na njemu. Ipak brzom i efikasnom akcijom policije lopovi iz okolnih sela, ukupno njih 29, su vrlo brzo pronađeni, uhapšeni i svi ukradeni predmeti su vraćeni.

Kapetanu broda Charalambosu Kompothekrasu je zbog ugrožavanja i zagađenja životne sredine naloženo da pronađe način da ukloni olupinu sa plaže Agios Georgios, međutim kako je brod nešto kasnije pronađen u izuzetno lošem stanju, jer je jedan njegov deo dignut u vazduh od strane nepoznatog lica, njegovo pomeranje više nije bilo moguće.

Splet svih ovih okolnosti učinio je plažu Navagio (što na grčkom znači brodska olupina) jednom od najlepših i najpoznatijih plaža Grčke i šire, i simbolom ostrva Zakintos.


Nakon tri godine od nesreće i sa velikim finansijskim problemima usled gubitka broda, kapetan Charalambos je odlučio da napusti posao sa brodovima i danas se bavi turizmom - vlasnik je vila "Monte & Mare" u mestu Minia na Kefaloniji.

Danas je olupina ovog broda kredom išarana mnogobrojnim imenima turista i država iz kojih potiču, a u slikama i video snimku možete videti i veliki broj naših imena.


Navagio plaža danas

Ova plaža neverovatne lepote i olupina broda koja se na njoj nalazi već 37 godina, suočavaju se sa velikim problemom, jer je erozija uzela svoj danak i brod je u opasnosti od raspada.

Priznajući značaj ove plaže ne samo kao turističke atrakcije, već i kao globalno prepoznatljiv orijentir, opštinski organi ostrva su se udružili sa lokalnim tehničkim institutom u cilju restauracije olupine. Lepa vest je da je već počelo da se radi na proceni štete i načinima njenog očuvanja za generacije koje dolaze.

Planira se takođe i preduzimanje određenih zaštitnih mera. Prostor je od zemljotresa koji je 2018. godine pogodio Zakintos ograđen preprekama koje će sprečiti turiste da dođu do olupine, ali su one dovoljno diskretne kako ne bi narušile estetsku privlačnost za one koji žele da se fotografišu pored broda. 

Postaviće se i znak sa istorijom olupine, a plan je i da na plaži budu spasioci i čuvari.

Napiši komentar
2184 Mikica   02/04/2019
Bila sam 2013. godine na Zakintosu i oduševila sam se. Obožavam to ostrvo. Naravno bila sam i na Navagio plaži. To je savršenstvo i za mene raj na Zemlji.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu