Nea Iraklitsa - Kavala
25/12/2016 Tekst ažuriran 10/03/2017 Iskustva 6

Nea Iraklitsa je malo mesto u zalivu, naspram ostrva Tasos, a u neposrednoj blizini nešto popularnijeg letovališta Kavala (13 km). Iz Beograda autoputem E75 za Niš, Skoplje, i konačno, Solun, od koga imate još oko 140km vožnje, za oko 8 sati stižete u Nea Iraklitsu.

Nakon I svetskog rata, ovaj gradić nastanile su izbeglice iz Male Azije, i jako dugo ovo je bilo utočište za siromašan stalež tadašnjeg stanovništva. No, zaslugom pozicije, prelepih plaža i prirode, granama turizma, Nea Iraklitsa doživljava pravi procvat. Ovo je malo, mirno, tiho mesto, namenjeno prvenstveno porodičnim odmorima, sređeno i čisto, u koje najviše turista pristiže iz Bugarske i Rusije. 

Lepo šetalište nalazi se pored luke, sa brojnim tavernama u kojim možete probati ukusne domaće obroke, poslastičarnicama i pekarama, okruženo je redovima palmi koje noću svojim osvetljenjem pružaju bajkovit prizor.

Najveća plaža se pruža duž celog zaliva, oko 2km, sa puno kafića koji nude svoje suncobrane i ležaljke na korišćenje gostima, i već 10 godina poseduje Plavu zastavicu. Peskovita je, čiste i mirne vode bez talasa, i sa postepenom dubinom, a u blizini plaže se nalaze sređeni parkovi sa ljuljaškama i toboganima i igrališta, tako da je idealna za mališane.

Na raspolaganju su Vam i jedriličarski klub i nekoliko sportskih terena. Sve plaže u okolini Nea Iraklitse su peščane. 



 

Celo mesto ima jednako raspoređene smeštajne kapacitete, te možete lako odlučiti da li ćete boraviti u blizini marine u središtu grada, tik uz plažu, ili pri kraju, što bliže Kavali. Pored marine nalazi se manje poluostrvo sa vidikovcem, odakle pogled puca na čitav zaliv, kao i na Remvi plažu, koja je takođe blizu, ali sa manjom gužvom od gradske plaže. 

Automobilom možete doći i do vrha planine Pangeo, koja ima vrlo kvalitetne staze za šetnju, kao i 7 manastira.

U Nea Iraklitsi postoji jako mali broj ˝običnih˝ prodavnica, ali zato su Vam od većih supermarketa na raspolaganju Lidl i Masoutis.

Ukoliko želite da vaš odmor osvežite i drugim aktivnostima, iskoristite blizinu Kavale za večernji izlazak, ili šoping-turu preko dana. 
Do ostrva Tasos na celodnevni izlet stižete za nešto više od sat vremena vožnje trajektom, koju će zanimljivom učiniti skoro pripitomljeni galebovi, nadletajući palubu i očekujući zalogaj iz Vaše ruke. 

Najčešći posetioci ovog letovališta su porodice sa decom, parovi ili generalno, svaki turista koji od odmora traži relaksaciju i mir, a ono što Nea Iraklitsu upotpunjuje i čini da svaka sezona bude uspešna, je činjenica da joj i pored ušuškanosti ne manjka ni aspekata za aktivan i zanimljiv odmor. 


Napiši komentar
571 rade ignjatović   19/02/2017
dajte neku preporuku za neki apartman, tj bilo kakav smeštaj
1172 Milanka Popovic   07/08/2017
Mozete li preporuciti smestaj, tj.apartman za cetvoro odraslih, u terminu od 19.08.,hvala,pozz
1466 Maja Maric   06/03/2018
Postovani, interesuje me privatni smestaj (obavezan parking), blizu plaze u Nea Iraklitsi, troje odraslih i dvoje dece, 9 i 12 godina, period 1.8-10.8. ili 10.8-20.8.2018? Pozdrav, Maja
1791 Velimir   07/07/2018
Smeštaj u Nea Iraklitsi za dve osobe za 11.8.-17.8. može i neki drugi datum.
1958 Jovanka   18/08/2018
Pozdrav, da li moze predlog smestaja za 2 odraslih i dete od 3 godine u periodu od 5 septembra do 20 septembra?
2095 Marija Milošević Nestorović   09/01/2019
Poštovani, interesuje me smeštaj u Nea Iraklitsi za dvoje odraslih i dvoje dece, bliznakinje od 3 godine, u drugoj polovini jula- početak avgusta. Molim Vas da mi preporučite neki smeštaj koji je blizu plaže i nije na velikoj uzbrdici, a da nije preskup. Hvala! Pozdrav!


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu