Nea Moudania (Kasandra - Halkidiki)
17/12/2016 Tekst ažuriran 24/08/2022 Iskustva 0

Nea Moudania je u svom postanku bila malo ribarsko selo, sve do 1923. godine kada su se tu doselile izbeglice iz tadašnje Male Azije. Oni su tada na mestu po imenu ˝karghi limani˝, koje u prevodu znači luka bez vetra, počeli iznova da grade naselje koje ubrzo postaje velika trgovačka luka. 
 

Danas, sa oko 20.000 stanovnika, okružena četinarskim šumama i maslinjacima, Nea Moudania je najveći i jedan od najlepših gradova na Halkidikiju, kome su primarne delatnosti ostale ribolov, poljoprivreda i trgovina.
 

Na 65km od Soluna (sa kojim je povezana dobrim autoputem i autobuskim linijama), i raskrsnici puteva ka Kasandri kao i ka Sitoniji, lokacija ovog letovališta je veoma zahvalna, jer pruža mogućost obilazaka svega što veliki grad nudi, istovremeno dajući idealnu početnu poziciju za istraživanje prva dva prsta Halkidikija. 
 

Većina dešavanja i najveća gužva, posebno u večernjim satima odvijaju se na trgu u centru koji je prepun prodavnica i kafića, dok je prepoznatljivi simbol grada svakako moderna i velelepna građevina od cigle - crkva Panagia Korifini.
 

Plaža Nea Moudania

Na oko 800m od samog centra nalazi se duga, prostrana i jako lepa peščana plaža, odlična za porodice sa decom, duž koje su poređani barovi. Plaža se pruža sve do sledećeg mesta (Dionisos), sa čistim i bistrim morem, dugog plićaka i postepene dubine. 
 

Plaža je urbana i uređena, sa tuševima i kabinama za presvlačenje, kao i ležaljkama koje dobijate na korišćenje celog dana uz kupovinu bilo kog pića, standardnih cena, oko 2-2,5€ za kafu, i do 4€ za sokove. Uz plažu se prostire dugo popločano šetalište u palmama, a na svakom ćosku možete probati giros po ceni od oko 2,70€. 
 


Nea Moudania ima 200 sunčanih dana u godini, a u jeku sezone sunce zalazi tek oko 21:00 sat. Posle celog dana na plaži, uživajte u menijima sveže ulovljene morske ribe po pristupačnim cenama u nekom od velikog broja restorana uz obalu, sa prelepo sređenim baštama, ili posetite neki od barova sa zagarantovano dobrim provodom. 
 

Grad ima lepo popločano šetalište pored mora, marinu, svuda postoji veliki broj prodavnica i sve što treba jednom velikom, urbanom letovalištu, ali obratite pažnju na dvokratno radno vreme radnim danima.
 

Prednost boravka u ovako velikom letovalištu je postojanje zdravstvenog centra, lekarskih ordinacija, apoteka, i velikih marketa, u kojima su skoro svi proizvodi jeftiniji nego u malim lokalnim prodavnicama (Lidl, Masoutis, Galaxias).
 

Svake srede, u Nea Mudanji se organizuje pijaca, što je svojevrsni doživljaj. Domaćini, raspoloženi i vešti trgovci izlažu i prodaju svoje prehrambene proizvode, obećavajući da su baš njihovi najbolji. Naoružajte se strpljenjem za uvek aktuelno cenkanje i gužvu, i uživajte u izobilju raznih vrsta voća i povrća, ribe, sireva, maslina, pa čak i garderobe i suvenira.
 

Pored već pomenute crkve koja je jedna od najvećih atrakcija, ukoliko letujete u mestu Nea Moudania, nemojte propustiti obilazak otvorenog pozorišta, amfiteatra u kome se leti redovno organizuju koncerti pod vedrim nebom, kao ni ribarski muzej ljuskara i morskih životinja. 
 

Tokom cele sezone Nea Moudania nudi organizovanje raznih sportskih aktivnosti, pa ne zaboravite da se oprobate u fudbalu ili odbojci na pesku, mini golfu ili ribolovu, veslanju ili bilo kom drugom sportu na vodi.
 

Uz veliki centar grada koji nudi baš sve što vam tokom boravka na moru može biti potrebno, živopisno šetalište koje ne spava i  život ˝pored obale˝, strateški idealnu poziciju da i do nekog drugog letovališta na Kasandri i Sitoniji stignete za kratko vreme, ali i odličnu plažu, koja svojom dužinom nudi jednako mesta kako mlađim grupama turista, tako i roditeljima sa decom, Nea Moudiana predstavlja odličan izbor za jedan kvalitetan, sadržajan odmor. 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu