Nea Peramos, Kavala
16/12/2016 Tekst ažuriran 11/10/2022 Iskustva 9

Nea Peramos je jedno od manjih i mirnijih letovališta u neposrednoj blizini grada Kavale.


Mnogi naši turisti koji budu imali priliku da borave u Nea Peramosu možda će biti iznenađeni što u ovom letovalištu neće sresti veliki broj turista iz Srbije.


Mesto Peramos definitivno nije dobar izbor za one osobe koje žele da uživaju u provodu do kasnih sati ili koji imaju želju da aktivno provedu svoj odmor, iako mesto posetiocima zaista može da ponudi dosta aktivnosti. 


Na oko 18 kilometara udaljenosti od čuvenog grada Kavale, koji u mnogo čemu podseća na nekadašnji Dubrovnik, smešteno je omanje letovalište u kome živi tek oko 3 hiljade Grka. Dobro je da znate i da ovo mesto najčešće posećuju lokalni Grci iz Kavale, ali i državljani Bugarske.

Nea Peramos je od Soluna udaljen tek oko 140 kilometara, a na nešto manje od 5 kilometara se nalazi još jedno interesantno mesto u kome iz godine u godinu letuje sve više turista iz naše zemlje, Nea Iraklica


Činjenica da Nea Peramos spada u red manjih letovališta, uopšte ne umanjuje njegovu lepotu. U njemu ćete naći i čuveni supermarket grčkog lanca „Masoutis“, ali i još nekoliko manjih marketa i mnogobrojne suvenirnice i prodavnice različite robe. Svakako u mestu postoji i ribarnica, pekara i mesara, odnosno lekarske ordinacije, apoteka i pošta, tako da ne morate da brinete ni oko čega. 


U krajnjoj liniji, čak i ukoliko vam bude nešto nedostajalo dok letujete u Nea Peramosu, uvek možete kolima da odete do obližnje Kavale. Uz to, ako spadate u ljubitelje marketa „Lidl“, bićete oduševljeni činjenicom da se nadomak ovog letovališta, a na putu prema Nea Iraklici nalazi veliki market iz ovog nemačkog lanca. Dakle, snabdevanje definitivno nije nikakav problem!


Nea Peramos možemo slobodno da svrstamo u red onih letovališta koja se smatraju idelanim za boravak turista koji žele da se odmore i u tome uživaju, ali u pravom smislu reči. 


Našu preporuku za smeštaj u Nea Peramosu pogledajte OVDE.


Plaža Nea Peramos i okolina

Gradska plaža u Nea Peramosu je lepo uređena i ima delova na kojima postoje ležaljke i suncobrani, a koji se iznajmljuju po istom principu kao u gotovo celoj Grčkoj - uz porudžbinu u kafiću se dobija mogućnost njihovog besplatnog korišćenja. Naravno, postoje i delovi na kojima možete besplatno da stavite sve svoje rekvizite. Plaža je duga i peščana sa šetalištem, kafićima i tavernama. 


Mada se glavna plaža ne smatra uopšte lošom, postoji jedna koja će vas opčiniti, a nalazi se na svega oko kilometar udaljenosti od ovog mesta. Ako znate da njen naziv u slobodnom prevodu sa grčkog znači dine od peska, verovatno će vam biti jasno i kako izgleda jedna od najlepših plaža Severne Grčke, ako ne i najlepša, Amolofi


Ne samo da se proteže čak oko 3 kilometra u dužinu, već je i naročito prostrana, a na sasvim prirodan način je podeljena na 3 dela, te se neretko može čuti da se oni nazivaju Amolofi 1, 2 i 3. Prekrivena je izuzetno sitnim, finim peskom bele boje, tako da se lako može dogoditi da pomislite da ste na nekoj od karipskih plaža. Naravno, zahvaljujući izuzetno čistoj vodi je postala vlasnik i „Plave zastavice“, koja se dodeljuje na nivou Evropske Unije. 


Ono što će oduševiti sve roditelje, a posebno njihove mališane jeste činjenica da je ulaz u vodu naročito dugačak, tako da će deca sigurno uživati.


Podrazumeva se i da ova plaža opravdava u potpunosti svoj naziv, tako da su tu i peščane dine, na kojima će svi, a najpre najmlađi turisti moći zaista svakodnevno da se igraju, a tim pre što, zahvaljujući svojoj izuzetnoj prostranosti na plaži Amolofi nema gužve čak ni u samom jeku turističke sezone, ako izuzmemo dane vikenda. 


Gotovo celom dužinom plaže se nalaze kafići, ali ima i onih delova gde možete jednostavno da stavite svoj suncobran i peškir i uživate. Ono što će posebno oduševiti turiste koji u Nea Peramos idu sopstvenim automobilom, jeste činjenica da se parking nalazi tik uz ovu plažu, a da je na većem njegovom delu prirodna hladovina, tako da će i vaš ljubimac na četiri točka moći da odahne, dok vi uživate u nestvarnoj lepoti po kojoj je plaža Amolofi poznata u celoj Grčkoj.


Ukoliko odlučite, imate mogućnost i da iznajmite pedaline i na taj način uživate u lepoti mora, a trebalo bi da znate i da se u neposrednoj blizini ove plaže nalazi i poluostrvo Vrasida, na kome se takođe nalazi vrlo lepa plaža i tvrđava.


Kada od Nea Peramosa krenete u pravcu Asprovalte, koja je udaljena oko 70 kilometara, verovatno ćete biti isto tako oduševljeni, jer se na tom potezu bukvalno nalaze plaže u kojima će svako moći da uživa. A sama činjenica da ćete, gotovo sigurno vi biti jedini na njoj, dodatno poboljšava čitav utisak. Ono što će vas nesumljivo tom prilikom opčiniti, jeste boja mora u ovom delu Grčke koja ide od tirkizno plave do nestvarno zelene.


Ukoliko poželite da upoznate istoriju Grčke, dok boravite u Nea Peramosu, možete posetiti drevni grad Filipi, koji se nalazi na teritoriji oblasti Makedonije i koji je naziv dobio u čast čuvenog grčkog vojskovođe Filipa Makedonskog, a od ovog letovališta je udaljen oko pola sata vožnje. Sem toga, preporuka je da svakako posetite i obližnju Kavalu, a imate mogućnost i da odete na izlet do ostrva Tasos, koje takođe nije daleko.


Ukoliko ove godine odlučite da posetite baš Nea Peramos, vrlo verovatno se nećete pokajati. Naravno, pod uslovom da na letovanje u Grčku ne idete da biste do jutra ostajali u taverni ili diskoteci! Jedno je sigurno, čak i ako ne budete u potpunosti oduševljeni samim mesto, plaža Amolofi će vas sigurno ostaviti bez daha!


Iskustva turista u Nea Peramosu mođete pročitati u tekstu Nea Peramos: izleti, iskustva i saveti posetilaca, letovanje, plaže


 

Napiši komentar
1275 Ivana Cojić   04/11/2017
Da li imate ponudu za Nea Peramos?
1514 Mile Milivojevic   27/03/2018
07.07.`18-17.07.`18 Da li imate ponudu za dve porodice 4 odrslih i 4 dece u N.Peramosu ili okolini. Mile
1647 sasa ilic   27/05/2018
ima li ponuda za nea peramos dve odrasle osobe i dete od 3god, blizu plaze period od 12 ili 13 jun polazak?
1855 Dragan Milić   15/07/2018
Da li imate ponudu za Nea Peramos za period 23.07. do 31.07. dvokrevetni studio za dve odrasle osobe i kolika je cena?
1943 Aleksandra Aleksic   14/08/2018
Da li imate apartman u Nea Peramosu blizu plaze u periodu od24.08 do 31.08 za petoclanu porodicu (2 odrasle osobe i 3 dece) i koja je cena?
2111 Olgica Jankovic   29/01/2019
Interesuje me cetvorokrevetni apartman u periodu od 29jula do 8avgusta
2610 Vasic zeljko   09/08/2019
Živim u n. peramo 5 godina .Moram reći bravo za opis uz konstataciju na lošiju i alistrate koji su isto u blizini i treba ih posetiti
2662 Momcilo vasic   31/08/2019
Potreban smestaj u Nea Peranosu od 05.09. do 12.09' za dve odrasle osobe u blizini plaze.
3170 Manaskov   12/05/2020
Složio bih se 99% sa svakim člankom na vašem portalu. Ali ovaj put ne mogu. Toliko toga ste nabrojali u tekstu kao predlog za obilazak, a na početku kažete da mesto nije za aktivni odmor?! Letovao sam u toj oblasti tri puta, ukupno devet nedelja i ima stvari koje nisam stigao da vidim. Cela ta regija je odlična za netipičnog srpskog turistu. Tu mislim na one koji na letovanju ne žele da se osećaju kao kod kuće, već da uživaju u različitosti ljudi, mesta, hrane, muzike i običaja...


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu