Nei Pori... by Nepoznati
04/03/2016 Tekst ažuriran 14/11/2016 Iskustva 0

Nei Pori je turističko naselje u podnožju Olimpa, otprilike 160 kilometara udaljeno od makedonske granice. Autoputom se stiže bez ikakvih teškoća. 


Od nedavno je nadomak naselja postavljena naplatna rampa i tu plaćate putarinu 2.90 evra. Ukoliko se isključite malo ranije, kod Platamona, i nastavite obalom izbećićete ovaj trošak. Nei Pori u poslednje vreme privlači pažnju srpskih turista, koji su uz posetioce iz Mađarske najbrojniji u ovom letovalištu. Tome su najviše doprinele čiste, široke i berzbrižne plaže na kojima bez bojazni možete pustiti decu da se zabavljaju. 

Valja istaći da na plaži ima sasvim dovoljno tuševa i kabina za presvlačenje, kao i fudbalskih i odbojkaških terena. Utisak je jasan, ukoliko želite da odmor provedete s porodicom onda je ova destinacija za vas. Ali, ako tražite zabavu, lude provode i šoping moraćete izabrati neko drugo mesto. U Nei Poriju nema diskoteka s glasnom muzikom ni velikih supermarketa. Sve je podređeno tihom, laganom lenjstvovanju. 

Duž dugačke plaže je niz kafića i restorana s prilično ujednačenim cenama, a meniji su vrlo često na srpskom jeziku koji manje-više svi konobari razumeju. Tu je i zabavni park s kojekakvim dečijim zafrkancijama. Šta bi još valjalo istaći? Najpre, u Nei Poriju skoro stalno duva tihi topli povetarac, pa je veoma važno redovno koristiti kreme za zaštitu od sunca, jer u suprotnom nećete ni osetiti da su vam ramena i leđa naprasno izgorela. Talasi su takođe česti, ali to svakako nije mana, jer se morski plićak prostire i više od 50 metara od obale. Morskih ježeva i meduza ima vrlo malo. 

S druge strane, komaraci su prisutni u ogromnom broju, što ne čudi s obzirom da je nadomak mesta močvarno tlo, a u Grčkoj je zabranjeno zaprašivanje iz vazduha. Zato je najbolje izabrati apartman koji nije u prizemlju, inače vam neće pomoći ama baš nikakvo sredstvo protiv ovih letećih dosada. Takođe preporučujem da se pošteno namažete autanom pre večernje šetnje. Koliko su zeznuti ti komačerosi? Ako mene pitate - veooooma! 

Ako odlučite da letujete u Nei Poriju savetujem vam da ciljate termin krajem juna, pa do polovine jula. U tom periodu more je veoma toplo, a u apartmanu vrlo verovatno nećete morati uključivati klimu. Ne morate nositi sve i svašta, jer se u Leptokariji, nekih 15 kilometara od Nei Porija, nalazi nemački supermarket Lidl koji nije ništa skuplji od naših prodavnica, ali su izuzeci hleb i meso. Kolači su takođe skupi, ali su, ruku na srce, predivni (od 2 evra). Kad već govorim o cenama spomenuću giros koji na plaži nude za 2- 2,20 evra, dok ćete u radnji za pivo ili sok morati izdvoji bar 1 evro.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu