Nestvarna egzotika na Sitoniji: Tigania plaža
23/02/2020 Tekst ažuriran 12/07/2022 Iskustva 2

Plažu Tigania na Sitoniji (ili "lavirint" kako je još zovu) mnogi turisti smatraju najlepšom plažom čitavog Halkidikija.
 

U pitanju je vrlo egzotična plaža divlje lepote koju retko ko od posetilaca pronađe iz prvog puta i bez makar malo lutanja.
 

Treće ime je Hawaii beach, a zovu je i Grad duhova, jer je u delu iznad plaže trebalo da bude naselje čija izgradnja nikada nije počela. Među srpskim turistima ova plaža je ipak najpoznatija po imenu Tigania (Tiganija ili Tiganja).
 

Nalazi se između plaža Kriaritsi i Klimataria. Od plaže Klimatarija je udaljena oko 10 minuta vožnje kolima, a od Sikije 20-ak minuta. 
 

Plaža Tigania na Sitoniji od Sartija je udaljena 17 kilometara, a od mesta i plaže Kalamitsi oko 8 kilometara.
 

Tigania je plaža sa mekanim sitnim peskom zlatne boje i lepim plićakom, a svojim izgledom podseća na lepotu plaža Kariba. Sastoji se od tri male skrivene uvale među stenama. Na jednoj od uvala koja je malo odvojena postoje šatori koje su postavili kamperi, a druge dve uvale imaju bar sa ležaljkama i suncobranima od palminog lišća. 
 

More na Tigania plaži je predivno, mirno i veoma čisto. Zaštićeno je od talasa, a iz bara svakodnevno dopire fenomenalna opuštajuća rege muzika. Postoji i manji deo na kom možete postaviti svoju opremu za plažu. 
 

Do pre nekoliko godina Tigania je bila skriveni dragulj Sitonije na kojoj su uživali isključivo lokalci, međutim poslednjih par godina veoma je posećena. Stoga ako želite da zauzmete mesto na nekoj od ležaljki beach bara trebalo bi da poranite i da na Tigania doćete ranije ujutru.
 




U moru postoje velike stene, ali su lako uočljive i bezopasne. Odlične su za ljubitelje ronjenja, ali pazite na ježeve kojih ima upravo u tom delu kod stena.
 

Improvizovani parking na plaži Tigania postoji na zemljanom putu iznad bara kao i dva pokretna toaleta za kupače. Tuševi na plaži ne postoje.
 

U slučaju da ogladnite, u ovom egzotičnom baru koji je takođe prekriven palminim lišćem, osim pića možete naručiti i hranu. 
 

Savetujemo vam da u beach bar ne donosite svoju hranu i piće, jer su neki Grci i turisti doživeli neprijatnost kada ih je vlasnik bara zamolio da frižidere sa hranom vrate u svoja kola!


Kako stići do plaže Tigania

Put do plaže Tigania je zemljani sa puno rupa. Mnogima se desi da zalutaju pa zato preporučujemo da ne idete bez navigacije. 
 

Ukoliko ka Tigania plaži dolazite sa strane Klimatarije, pre nego što ćete skrenuti za parking kafića na Klimatariji prođite ispod mosta i odmah skrenite desno. 
 

Napomena: na prelazu sa betonskog na zemljani put, obavezno usporite vožnju jer je ivičnjak prilično visok. 
 

Nakon 50 metara popnite se na most i pređite preko mosta. Zatim pratite strelice i nakon 2 minuta vožnje stići ćete na Tigania beach. 
 

Napiši komentar
3302 Vladimir Ječmenić   29/06/2020
Ova plaža je bila egzotika do pre 3-4 godine. Sad je prepuna zbog tzv. egzotičnosti i izgubila je tu draž.
4519 Mirela V.   12/07/2022
Procitali sve vase komentare i ipak krenuli. Sa ne mnogo novca jer smo pri kraju letovanja koje je trajalo 15 dana. Troje dece muz i ja. spremni na neljubaznost doticnog gazde, spremni da potrosimo gomilu para i da se slupamo negde usput zbog komentara kako stranih tako i nasih srpskih turista. Elem, to se nista nije desilo. Dosli smo u jedan popodne tek, nasli prvi red lezaljki pod predivnim palmama od trske. Put jeste malo zeznut ali ako pratite navigaciju ili pratite putokaze ne mozete da ne nadjete Tiganiu. Jeli smo najsocniji suvlaki porcija od 4komada sa krompirom pecenim (ne pomfritom) prelepim hlebom, salatom... kostala je 10 eura po porciji. Pice smo platili deset eura ukupno. Jedno. U nekom momentu je konobarica prisla samo da pita da li smo zadovoljni sa hranom tako da niko nas nije terao da pijemo i jedemo svaki cas. Iznad beach bara imate tezgu gde se prodaju rucni radovi u bohoo stilu koji su predivni i dosta povoljniji u odnosu na setalista. Kupili smo suvenire jer su lepsi drugaciji i jeftiniji. Imate i prostora da stavite sopstvene suncobrane gde je takodje lepo za kupanje mozda i lepse nego gde su lezaljke i peskovit je deo. Sama Tigania je stvarno jaako lepa i drugacija u odnosu na plaze koje smo ovih dana obilazili. Voda je prelepa cista i mirna. Muzika nam je savrseno odgovarala i nije bila preglasna bila je bas kakva treba da bude na takvom mestu. Ambijent lokala je sjajan pogled na Atos magican.... da li zbog vasih komentara se osoblje lokala smirilo ja to ne znam, ali sve je bilo za peticu zaista i mi smo se vratili sa prelepim utiscima. Uzivajte i obidjite ovu plazu ako ste imali nameru. Frizider je ostao u kolima koja su blizu parkirana, pa ako neko bas ne moze bez svog pica moze otici do auta jer su mesta za parkiranje blizu veoma. Mi smo poneli za slucaj da nismo nasli lezaljke zbog guzve, ali jesmo pa nam nije trebao. Meni je bila rodjendanska zelja i uprkos losim komentarima (koji su nekada dosta subjektivni, ali svakako vrlo korisni), ja sam je ispunila 263a slike se sporo uploaduju nemam strpljena ali sve je kao sa razglednice i uzivo. Uzivajte 263a


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu