Plažu Tigania na Sitoniji (ili "lavirint" kako je još zovu) mnogi turisti smatraju najlepšom plažom čitavog Halkidikija.

U pitanju je vrlo egzotična plaža divlje lepote koju retko ko od posetilaca pronađe iz prvog puta i bez makar malo lutanja.

Treće ime je Hawaii beach, a zovu je i Grad duhova, jer je u delu iznad plaže trebalo da bude naselje čija izgradnja nikada nije počela. Među srpskim turistima ova plaža je ipak najpoznatija po imenu Tigania (Tiganija ili Tiganja).

Nalazi se između plaža Kriaritsi i Klimataria. Od plaže Klimatarija je udaljena oko 10 minuta vožnje kolima, a od Sikije 20-ak minuta. 

Tigania je plaža sa mekanim sitnim peskom zlatne boje i lepim plićakom, a svojim izgledom podseća na lepotu plaža Kariba. Sastoji se od tri male skrivene uvale među stenama. Na jednoj od uvala koja je malo odvojena postoje šatori koje su postavili kamperi, a druge dve uvale imaju bar sa ležaljkama i suncobranima od palminog lišća. 

More na Tigania plaži je predivno, mirno i veoma čisto. Zaštićeno je od talasa, a iz bara svakodnevno dopire fenomenalna opuštajuća rege muzika. Postoji i manji deo na kom možete postaviti svoju opremu za plažu. 

Do pre nekoliko godina Tigania je bila skriveni dragulj Sitonije na kojoj su uživali isključivo lokalci, međutim poslednjih par godina veoma je posećena. Stoga ako želite da zauzmete mesto na nekoj od ležaljki beach bara trebalo bi da poranite i da na Tigania doćete ranije ujutru.U moru postoje velike stene, ali su lako uočljive i bezopasne. Odlične su za ljubitelje ronjenja, ali pazite na ježeve kojih ima upravo u tom delu kod stena.

Improvizovani parking na plaži Tigania postoji na zemljanom putu iznad bara kao i dva pokretna toaleta za kupače. Tuševi na plaži ne postoje. U slučaju da ogladnite, u ovom egzotičnom baru koji je takođe prekriven palminim lišćem, osim pića možete naručiti i hranu. 

Savetujemo vam da u beach bar ne donosite svoju hranu i piće, jer su neki Grci i turisti doživeli neprijatnost kada ih je vlasnik bara zamolio da frižidere sa hranom vrate u kola.

Kako stići do plaže Tigania

Put do plaže Tigania je zemljani sa puno rupa. Mnogima se desi da zalutaju pa zato preporučujemo da ne idete bez navigacije. 

Ukoliko ka Tigania plaži dolazite sa strane Klimatarije, pre nego što ćete skrenuti za parking kafića na Klimatariji prođite ispod mosta i odmah skrenite desno. 

Napomena: na prelazu sa betonskog na zemljani put, obavezno usporite vožnju jer je ivičnjak prilično visok. 

Nakon 50 metara popnite se na most i pređite preko mosta. Zatim pratite strelice i nakon 2 minuta vožnje stići ćete na Tigania beach. 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu