Nikiti (Sitonija - Halkidiki)
26/03/2016 Tekst ažuriran 10/11/2022 Iskustva 6

Nikiti je smešten na Halkidikiju, na samom vrhu poluostrva Sitonija i ima jednu od najdužih plaža na ovom poluostrvu.


Mesto se proteže duž magistralnog puta, sa obe strane, i lagano se spušta ka lepoj peščano-šljunkovitoj plaži. U Nikitiju se nalazi do nedavno jedini supermarket Lidl na Sitoniji. Nedaleko od mesta postoji raskrsnica na magistrali Sitonije, gde se račva put i odakle se može lagano stići i do istočne i do zapadne obale Sitonije.
 

U Nikitiju postoji lekarska ordinacija, bankomat, veliki broj marketa, hotela, apartmana i lepo uređeno šetalište uz dugačku plažu. Na šetalištu i uz more su poređani vrlo lepo i moredno uređeni kafići ili autentične grčke taverne i restorani gde se služi sveža riba, roštilj, specijaliteti.
 

Nikiti je poznat i po proizvodnji meda, što se da primetiti po samom broju prodavnica meda duž puta kroz mesto. Deo prodavnica ima i svoj proizvodni pogon koji možete posetiti prilikom kupovine meda i dobiti gratis saće. Nikiti već 600 godina predstavlja značajan centar kada je reč o proizvodnji meda u Evropi.
 

Samim tim što je i cela Sitonija poznata po medu i želi da sačuva to zvanje, zaprašivanje insekata na poluostrvu je zabranjeno. Ukoliko strahujete od komaraca, preporučujemo da ponesete zaštitna sredstva i raspitate se da li vaš smeštaj ima zaštitne mrežice.

 

Svake godine krajem jula u ovom mestu se organizuje plivački maraton. Takmičari započinju trku na Kasandri (prvom prstu Halkidikija), a završavaju na poluostrvu Sitoniji u mestu Nikiti, preplivavajući ukupno oko 26 kilometara zaliva Toroneos.
 

Ukoliko skrenete levo na raskrsnici sa glavnog puta iz pravca Soluna, put će vas odvesti ka starom Nikitiju sa prelepim kućama koje datiraju još od 1830. godine. Ako skrenete desno put vas vodi prema plaži Nikiti, gde su kafići i taverne načičkani jedan do drugoga, žele vam dobrodošlicu u senci i nude lep pogled na more.
 

Gde odsesti - smeštaj u Nikitiju

U Nikitiju postoji veliki izbor smeštaja. Od veoma luksuznog hotela Danai resort (važi za jedan od najboljih u Grčkoj) pa sve do manjih privatnih hotela, apartmana i studija.


Kliknite OVDE I proverite naše preporuke za smeštaj u mestu Nikiti i njegovoj okolinu.


OVDE možete pogledati našu preporuku smeštaja na celoj Sitoniji.

 


Istorija mesta Nikiti

Ako odemo nazad u istoriju, u oblasti današnjeg Nikitija postojalo je više malih naselja. Najverovatnije najznačajnije naselje je bio grad poznat pod imenom Galipsos, koji se nalazio malo južnije od današnjeg mesta Nikiti. 

Naselje je bilo pod vlašću Persijanaca dok su ga zatim Atinjani osvojili 432 p.n.e i pripojili Olintusu na severozapadu. Posle 6. veka nove ere pretpostavlja se da je naselje bilo uništeno i nije bio obnovljeno sve do 13. veka nove ere.
Stotinu godina kasnije osnovano je sadašnje naseljeno mesto Nikiti, koje je uspelo je da prebrodi dominaciju Turaka i ostaje tu gde jeste sve do danas.


Preporučujemo da posetite u Nikitiju

STARI GRAD NIKITI
Prošetajte starim gradom, istorijskim delom gde još uvek žive stari meštani. Sedite i popijte kaficu na starom trgu u nekoj od taverni i zamislite život ovde od pre stotina godina.
U centru naselja se nalazi crkva Agios Nikitas, iz koje se pruža lep pogled. Crkva je bila izgrađena 1867. godine, a samo naselje se širilo upravo oko nje.


PIJACA PETKOM U NIKITIJU
Svakog petka od 8:30 – 13:00 meštani na pijaci nude svoje domaće proizvode, od odevnih kombinacija do meda.

DANI GOZBE U AGIOS NIKITASU
Ako posetite mesto Nikiti 15 septembra, na dan kada se proslavlja dan Agios Nikitasa, možete učestvovati u svečanostima i pratiti ikonu sveca koja se iznosi i vodi kroz grad tog dana.


Plaža Nikiti

Gradska plaža u Nikitiju ima svetlo plavo more, mešavina je peska i sitnog šljunka i jedna je od najdužih i najvećih plaža na Halkidikiju.
 

Pogodna je za decu i na njoj se nalaze razni kafići, taverne i radnje, a na kraju plaže se nalazi kamp "St. George" ispred kog postoji bar sa ležaljkama i suncobranima. Ovaj deo Nikitija je po mnogima najbolji za kupanje.
 

Najlepše plaže u okolini Nikitija su: Trani Amouda, plaža Ai Giannis, plaža Kastri, plaža Kalogria, plaža Koviou, Lagonisi, Spathies...

Napiši komentar
87 Dragana Orbovic Vukovic   29/10/2016
U Nikitiju smo tražili smeštaj sami "malo duže" ali se na kraju isplatilo... smeštaj prelep, OD PLAŽE NAS DELI SAMO ŠETALIŠTE, prelepo dvorište ispred vile i iza sa ležaljkama, na plaži koristimo ležaljke i suncobrane besplatno jer naša gazdarica ima poslalsičaru i bar na plaži To Spitaki, SVAKI DAN NAM MENJAJU PEŠKIRE I ČISTE SOBU TERASU KUPATILO.... A POSTELJINU MENJAJU NA 2-3.dana, sve nam je bilo super
1408 Jelena Krstic   17/02/2018
Postovani, da li u Nikitiju na gradskoj plazi ima tuseva? Ako ima mozete li da mi kazete u kom su delu plaze?
1984 Zoran   06/09/2018
Praistorijsko naselje iz 1830. godine? :)
2168 Slobodanka Delic   24/03/2019
Trazimo smjestaj za 8 osoba u periodu 21-31.7.2019 u blizini plaze. Pozeljno bi bila kuca sa dvoristem i rostiljem!
2238 Andrea   13/05/2019
Mi trazimo u Nikiti 2 apartmana za 4 osobe ili 1 apartma za 8 osoba od 1.8-8.8.2019
2239 GrckaInfo.com   13/05/2019
Poštovana Andrea, našu preporuku smeštaja u Nikitiju možete pogledati ovde https://www.grckainfo.com/hotels/search/greece/nikiti-sitonija/141?checkin=13%2F05%2F2019&checkout=14%2F05%2F2019


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu