Nove informacije o nevremenu u Grčkoj
27/06/2018 Tekst ažuriran 08/04/2019 Iskustva 2

Na osnovu letovališta na Sitoniji koje smo danas lično obišli (Metamorfosis i Nikiti) i poruka turista iz Grčke koje smo dobili, svi naši turisti na letovanju u Grčkoj su dobro i bezbedno.

U Metamorfosisu ljudi iz Srbije su pomagali Grcima da izvuku svoje potopljene automobile iz mora, a u Nikitiju prvi koji je prišao da pomogne ljudima iz automobila koji su završili u moru, pre policije i vatrogasaca, bio je čovek iz Makedonije. 


Uživo video snimak prolaska kroz Nikiti
 



Mesta koja su pretrpela najveću materijalnu štetu
 

Nikiti je (uz Metamorfosis i Ormos Panagias) najviše pogođen nevremenom i materijalnom štetom. Svi Grci su uz hitne službe na ulicama od ranog jutra i odmah su počeli da čiste ulice, plažu, prodavnice i kuće. Većina lokala i prodavnica radi normalno, a turisti iz nekoliko hotela (vila) su evakuisani u druge smeštaje.

Ako ovu poplavu uporedimo sa prošlogodišnjom koja se dogodila u Toroniju, trenutno nam deluje da je lošija situacija bila u Toroniju. Kiša sada ne pada, trenutno je izašlo sunce, a kako će se razvijati situacija dosta zavisi od toga da li će i u kojoj količini nastaviti da pada.

Ukoliko padavine potpuno prestanu Nikiti bi trebalo da bude doveden u normalno stanje za najviše 2-3 dana, kao što je i Toroni prošlog leta. Od četvrtka i petka, negde i od subote, prognoza najavljuje mnogo lepše vreme.

Uživo snimak vađenja automobila koji se usled bujice završili u moru u Metamorfosisu
 


Usled poplave na Sitoniji evakuisani su gosti hotela Assa Maris kod mesta Pirgadikia. Gosti su evakuisani u hotel Alexandros i svi su dobro. Automobili su pretrpeli materijalnu štetu.

Na našoj Facebook stranici OVDE u komentarima možete pitati ostale turiste u Grčkoj za trenutnu situaciju. Takođe i turisti koji su na licu mesta nas na stranici obaveštavaju u kom se letovalištu nalaze, kakvo je vreme u ovom trenutku i da li imaju nekih problema.

Informacije o situaciji na grčkim ostrvima možete takođe dobiti i u FB grupi Grčka ostrva  Greek islands.

Informacije o situaciji sa lica mesta

Kasandra, Sitonija, Atos, Olimpska i Solunska regija: ni u jednom letovalištu (osim Nikitija, Metamorfosisa i Ormos Panagiasa) kiša nije ostavila veće posledice.

Info o ostalim delovima Grčke: u svim regijama i letovalištima koja nisu spomenuta ispod nije bilo većih posledica od kiše i nevremena. U velikom broju mesta bilo je kišovito, dok u nekim kiša uopšte nije padala. Pogledajte postove na našoj Facebook stranici koje smo juče i danas objavljivali.

Ormos Panagias: mesto je usled obilne kiše pretrpelo materijalnu štetu i nekoliko prodavnica je poplavljeno. Gosti jednog od hotela su sinoć evakuisani u drugi smeštaj i svi su dobro.

Kasandra: Dok je leva strana Kasandre bila pogodjena kišom, talasima i vetrom, desna strana (zapadna) nije bila toliko izložena nevremenu.

Siviri - Kasandra: Nije bilo poplava. Bujični tokovi su se ulili u lokalnu rečicu, a ona u more pa je more trenutno zamućeno.

Evija: U Pefkiju je bilo poplava, situacija se danas stabilizuje

Pelion: Bujica je bila u mestu Kamari

Paralija: Nekoliko ulica je juče bilo poplavljeno, situacija se danas stabilizuje

Tasos: U Potosu i Limenariji je more trenutno zaprljano od bujice i blata

Asprovalta, Stavros, Nea Vrasna: Poplavljene su ulice u Stavrosu i Asprovalti. Kuće su bez struje i vode. Informacije su ovde

Fotografije: Parallaximag.gr i Branko Obradović (Siviri)

Napiši komentar
2536 Jelena ivanovic   25/07/2019
Sramota da za uragan prve kategorije nije javljeno. Glavno da se ne izgube turisti i pare a za mrtve nema veze. Takodje nista nije bilo preduzeto za gradove koji su ostali bez struje i vode u smislu cisterni, obavestenja i sl
2537 GrckaInfo.com   26/07/2019
Poštovana Jelena, ovaj tekst je o nevremenu koje se dogodilo pre godinu dana. Nije u pitanju nevreme od pre dve nedelje u kom je bilo ljudskih žrtava. O novom smo pisali i izveštavali na našoj Facebook stranici.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu