Obilazak Kefalonije i najlepših plaža bez automobila... Milan Radojković
31/12/2017 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 4

Lokalni autobusi voze na skoro sve top lokacije na ostrvu Kefalonija, samo se treba iscimati do Argostolija, jer je većina polazaka odatle. Uzmete lepo red vožnje za tu nedelju, za sve što je nejasno dobijete ljubazan odgovor i objašnjenje, zavalite se u čist, nov, klimatizovan autobus i pravac Fiskardo, Assos, Sami, Mirtos, Lixuri (pa na Xi), Melisani, Antisamos... Ma skoro gde god da vam padne napamet možete busom. Negde idete direktno, negde presedate, ali sve je pristojno organizovano i za svaku atrakciju možete da odvojite otprilike par sati (zavisno od polazaka/dolazaka). 

Najveći problem je što većina polazaka ide iz Argostolija, a ne iz Lasija, pa imate još dodatni trošak taksija i gubite još pola sata. Iz Argostolija imate linije za skoro svaku lokaciju na ostrvu. Najčešće vas voze do većih mesta u blizini plaža, a od njih vas preuzima mini-bus koji vas spusta na plaže. Obično imate par polazaka prepodne i jedan povratak popodne i taman 2-3 sata da uživate na plaži. 

Stigli smo da obiđemo Melisani, Fiskardo, Assos, Mirtos, Xi, Antisamos, Sami... Uz put i nekoliko simpatičnih malih mesta poput Divarate, gde često imate presedanja. Najbitnije je da se uzmu aktuelni redovi vožnje, pošto se menjaju sezonski. Ovako organizovani izleti vas koštaju 2 do 3 puta manje od onih koje vam agencije nude tamo.

Taksi služba je jako korektna: voze od Lasija do Argostolija po ceni autobuske karte, ali isključivo crveni taksi. Oni dođu kao neka gradska taksi sluzba u Lasiju i Argostoliju. Možete takođe da iz Samija uzmete taksi da vas odveze do Melisanija, pa odatle na Antisamos npr: dobićete 4-5 sati za jednu od najlepših plaža na ostrvu. Sa Antisamosa imate povratak busom, opušteno... Sve mora lepo da se isplanira, polasci, presedanja, i posle toga nema problema.

Većina linija prolazi kroz Sami ili Divaratu, gde najčešće imate presedanja. Divarata je par km od Mirtosa, Sami je blizu Antisamosa, Melisanija, Agia Efimije, itd, itd. U povratku sa izleta prošetate Argostolijem, svratite na ooooogromnu baklavu negde (ja nigde ne jedoh veće i slađe), i iskoristite da se snabdete voćem, povrćem ili ribom.

Ko je rekao da se začas stiže od Lasija do Argostolija pešaka-malko je ipak preterao. Možda jednom i prošetate, ali verujte mi-treba vam bus ili taksi, predaleko je.

Najskuplja karta koju smo platili bila je do Fiskarda, mislim oko 6.5 evra u jednom pravcu, ali ipak je to vožnja preko celog ostrva.

Inače, naravno da je lakše i jeftinije da se rentiraju kola, ali Kefa nije mesto za neiskusne vozače. Od nas četvoro na letovanju troje smo (neiskusni) vozači i zajednički komentar je bio "Hvala bogu da nismo rentirali kola". Putevi su dobro održavani, ali uski i strmi tako da negde 3 km bus prelazi za 20 minuta. Neiskusnom vozaču bi bila jako naporna vožnja, rizik da ne spominjem.

Mini bus je svuda 1.5 evrića. Uvek je tempiran tako da čeka dolazak glavnog prevoza, tako da se preseda odmah i nastavlja. Da ilustrujem (za četvoro dajem primer): od Lasija do Argostolija taksi 6 evra, dakle 1.5 evra po čoveku, možete i busom, isto 1.5 evra karta. Od Argostolija do Divarate 4 evra, i još 1.5 evra minibus do Mirtosa. Zbirno 7 evra u jednom pravcu. Dakle, 14 ukupno po čoveku ceo izlet. Organizovani izlet preko agencija za Mirtos najjeftiniji je preko 30 evra i imate jako malo vremena za kupanje, dok busom ako odete imate skoro 3 sata.

Drugi primer: direktan bus do Fiskarda je 6.4 evra, imate tamo preko 2 sata do povratka što je sasvim dovoljno. Ili izlet na Xi plažu, trajekt do Lixurija imate iz Argostolija na po pola sata (2.7e), iz Lixurija vas lokalni bus za 1.5e vozi na Xi, imate gomilu vremena za plažu i povratak u 17h.

Skoro celo ostrvo je pokriveno autobuskim linijama, samo, ponavljam, treba dobra organizacija. Srećom su nam žene bile opravne za organizaciju, od muških tu slaba vajda. Mi bi seli u prvi bus koji naleti i verovatno zakasnili za svaki drugi polazak.


Milan Radojković

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

 

Napiši komentar
1377 gordana pavlović   27/01/2018
Hvala puno za ove korisne informacije...Ja sam već bila u Lassiju i čitajući forume otisla sa ubedjenjem da lokalnog prevoza nema. Idem ponovo u junu ove godine i planiram da iskoristim ove mogućnosti prevoza autobusom...
1516 Deki   28/03/2018
Hvala na informacijama za autobus. Upravo se preracunavam,pa me interesuje kolike su cene rentiranja automobila ili skutera? Planiram pred kraj sezone da odem pa bi mi znacilo da znam. Inace proslo leto smo devojka i ja letovali na Lefkadi,skuterom,nekih 9-10 dana iznajmljen,obisli celo ostrvo,presli preko 600km,70 i nesto evra. Vec tada sam poceo da razmisljam o Kefaloniji pa bi mi znacilo neko kratko poredjenje ova dva ostrva i plaza,ako je neko postetio oba. Pozdrav.
2143 Tijana Tosic   23/02/2019
Ako mozete da mi posaljete red voznje?
2387 Milan   01/07/2019
https://ktelkefalonias.gr/en/routes/local-summer-2018/local-routes-summer-summer


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu