Od 1. januara 2018. Grčka uvela boravišnu taksu na smeštaj
13/10/2017 Tekst ažuriran 23/01/2019 Komentara 0

Od 1. januara 2018. turisti koji putuju u Grčku plaćaju dodatni porez, tkv. boravišnu ili turističku taksu. 


Boravišna taksa se računa kao fiksni iznos po danu i po sobi, u zavisnosti od vrste smeštaja i iznosi:

• 4 € po sobi dnevno za hotele sa 5 zvezdica
• 3 € po sobi dnevno za hotele sa 4 zvezdice
• 1,5 €  po sobi dnevno za hotele sa 3 zvezdice
• 0,5 €  po sobi dnevno za hotele sa 1-2 zvezdice

• 0.5 € dnevno za privatne sobe, studija i apartmane.

Ova taksa će se u većini hotela i smeštajnih kompleksa gostima naplaćivati posebno i neće ulaziti u cenu letovanja. U određenim smeštajima vlasnici su ovaj novi trošak preuzeli na sebe pa je kod njih boravišna taksa već uključena u cenu i neće se naplaćivati dodatno.


Prema pisanju grčkih novina, hotelska industrija Grčke smatra ovaj namet apsurdnim, jer je turizam jedan od retkih sektora grčke ekonomije koji je izdržao krizu. Grčka već ima najveće poreske stope za turističke usluge u poređenju sa ostalim konkurentskim mediteranskim zemljama. 

Turska primenjuje najniži stepen poreza od 8%, Kipar ima porez od 9% za sve hotelske usluge, a Italija i Španija primjenjuju porez od 10%. Porez u Grčkoj iznosi čak 24%

Prema nedavnom istraživanju Instituta za turistička preduzeća SETE, na 100 € koje jedan hotel od 4 zvezdice u Grčkoj dobije od gosta, 33.4 € odlazi na poreze i doprinose za socijalno osiguranje. Na Kipru je ta cifra mnogo manja i iznosi 16.1 €.

Zbog svega ovoga hoteli u Grčkoj su prisiljeni da posluju sa znatno nižim maržama kako bi poboljšali svoju konkurentnost.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu