Od 1. januara 2018. turiste koji putuju u Grčku očekuje novi namet u vidu uvođenja dodatnog poreza, tkv. boravišne takse. 

Boravišna taksa će se računati kao fiksni iznos po danu i po sobi, u zavisnosti od vrste smeštaja i iznosiće:

• 4 € po sobi dnevno za hotele sa 5 zvezdica
• 3 € po sobi dnevno za hotele sa 4 zvezdice
• 1,5 €  po sobi dnevno za hotele sa 3 zvezdice
• 0,5 €  po sobi dnevno za hotele sa 1-2 zvezdice

• 0.5 € dnevno za privatne sobe, studija i apartmane.

Pretpostavlja se kada su privatne sobe i apartmani u pitanju, da će takse biti uključene u ukupnu cenu boravka i gostima se neće naplaćivati posebno, dok će se u većim hotelima naplaćivati posebno na recepciji ili organizatoru putovanja. Ovo još uvek nije dovoljno definisano.


Prema pisanju portala Insider.gr, hotelska industrija Grčke smatra ovaj namet apsurdnim, jer je turizam jedan od retkih sektora grčke ekonomije koji je izdržao krizu. Grčka već ima najveće poreske stope za turističke usluge u poređenju sa ostalim konkurentskim mediteranskim zemljama. 

Turska primenjuje najniži stepen poreza od 8%, Kipar ima porez od 9% za sve hotelske usluge, a Italija i Španija primjenjuju porez od 10%.

Prema nedavnom istraživanju Instituta za turistička preduzeća SETE, na 100 € koje jedan hotel od 4 zvezdice u Grčkoj dobije od gosta, 33.4 € odlazi na poreze i doprinose za socijalno osiguranje. Na Kipru je ta cifra mnogo manja i iznosi 16.1 €.

Zbog svega ovoga hoteli su prisiljeni da posluju sa znatno nižim maržama kako bi poboljšali svoju konkurentnost.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu