Oprez, novi zakon u Grčkoj: Za pušenje u autu kazna do 1.500 evra i oduzimanje vozačke!
16/10/2019 Tekst ažuriran 10/11/2020 Komentara 4

Zakon protiv pušenja koji podrazumeva velike kazne za vozače i putnike u slučaju kršenja, usvojen je danas u Grčkoj, a stupiće na snagu narednih dana nakon objave u Službenom glasniku. 

Iako je u pitanju treći zakon o zabrani pušenja donesen u poslednjih 10 godina, najnoviji uključuje strože kazne i stroži je za one koji puše na javnim mestima.

Donet je u vreme kada je, prema novom istraživanju objavljenom početkom nedelje, broj Grka koji puše opao sa 40 na 27,5 procenata u poslednjih deset godina.

Prvi zakon Grčke o zabrani pušenja na javnim mestima iz 2009. godine nikada nije sproveden. Grci su i dalje otvoreno pušili na javnim mestima, kao što to i danas čine, i početni napori koji su uloženi u sprovođenje zabrane nisu dugo trajali.

Novi nacrt zakona je znatno strožiji, jer vlada traži od policije da pomogne inspektorima u sprovođenju zakona, ali mera je naišla na otpor policijskih sindikata.

Visoke kazne

Od 16. oktobra 2019. pušenje nije zabranjeno samo na svim javnim zatvorenim prostorima u Grčkoj, već i na igralištima i drugim otvorenim površinama koje deca posećuju. Pored toga, zabranjeno je pušenje u privatnom vozilu sa decom mlađom od 12 godina.

Zabrana pušenja sada se primenjuje na taksije, bolnice i druge zdravstvene ustanove, škole i univerzitete, restorane, kafiće, mesta za živu muziku i noćne klubove, čekaonice, aerodrome. Novim zakonom zabranjeno je i pušenje na sportskim terenima i na otvorenim stadionima.

Novim nacrtom zakona ukida se i deo kojim su bila izuzeta veliki prostori za zabavu i restorani koji su odredili delove za pušenje zatvorene od ostatka objekta.

Kazne će takođe biti strože, od 50 do 500 evra za pušače koji krše zabranu i od 500 do 10 000 evra za menadžere ili vlasnike preduzeća ili ustanova u kojima je prekršen zakon o pušenju. Nakon pet takvih kršenja, dozvola za rad će biti oduzeta.

Oni koji prodaju duvanske proizvode maloletnicima sada će biti kažnjeni od 500 do 10.000 eura, a dozvola za rad će im biti oduzeta nakon pet prekršaja.

Kazne za vozače koji puše u automobilu

Taksisti, vozači autobusa kao i vozači privatnih automobila koji se ne pridržavaju ovog zakona moraće da plate posebno visoke kazne.
 
Vozači koji krše zakon o pušenju - puše u privatnom vozilu sa detetom mlađim od 12 godina, biće kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 1.500 evra i oduzimanjem vozačke dozvole na mesec dana. 

Takođe, ako se puši u službenom vozilu u kom je maloletno dete mlađe od 12 godina, novčana kazna iznosiće 3.000 evra. I u ovom slučaju takođe vozačka dozvola vlasnika vozila biće oduzeta na mesec dana.
 
Dakle, novčanom kaznom u automobilu kazniće se svaki putnik koji puši, bez obzira da li je vozač, zbog kršenja zabrane pušenja u prisustvu maloletnika mlađih od 12 godina) Shodno tome, vozačima koji se ne pridržavaju pravila biće oduzeta vozačka dozvola čak i ako sami nisu učinili prekršaj, već njihov putnik.
 
Vozači automobila koji puše u kolima u kojim se ne prevozi dete mlađe od 12 godina, ne podležu navedenim kaznama

Napiši komentar
2831 Vladimiros   16/10/2019
Treba uvesti zabranu pušenja i na plažama u toku turističke sezone. Obavezno!!!
2832 Tatjanam   16/10/2019
Tacno to isto sto i Vladimiros kaze....jos neka pothitno uvedu zabranu pušenja na plažama jer to je katastrofa na šta liče plaže prepune pikavaca....pogotovo u septembru kada se nakupi od celog leta pa to smrdi...sva sreca pa kolima smo mogli da nadjemo plaze koje su male, divlje, kamenite gde malo ko i u sezoni dolazi...
2872 Nevenam   29/10/2019
Ja bih ljudima kojima sve zivo smeta savetovala da sede kuci i ne idu nigde jer ocigledno i nisu za to... sigurno je da treba kaznjavati nemarne pusace ali uvesti zabranu to je vec glupost...bolje uvesti zabranu za nepusace jer popljuju semenke po plazi,recimo...a da ne pricam koliko je nepusaca koji vrse nuzdu u vodi i sve ostalo...ma bitno da nepusaci ne zagadjuju planetu...
3127 Spiros   16/04/2020
nevena , ti sada pusila u sobi , ne moze vise na plazi,ne bacala cikovi po plazi, nama dosta pusaca


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu