Teritorijalno pripada okrugu periferije Atika, te je od samog centra prestonice Grčke, ostrvo Salamina ili Salamis, kako ga još nazivaju, udaljeno svega dvadesetak kilometara. A ono po čemu je ovo ostrvo zanimljivo jeste da se smatra jedinim predgrađem grada Atine, koje se ne nalazi na kopnu. Inače spada u takozvana Saronska ostrva, a okružuje ga Egejsko more. 

Ostrvo Salamina (Salamis) - osnovne karakteristike

Nešto manje od 100 kvadratnih kilometara je ukupna površina, a ostrvo Salamina je dugačko oko 15 i široko oko 10 kilometara. Vrh Mavrovouni je najviši i nalazi se na nadmorskoj visini od 375 metara.

Prema poslednjem popisu, ukupni broj stanovnika je nešto manji od 40 000, a ostrvo Salamis je poznato kao izletište brojnih Atinjana, te česti izbor za izlet onih turista koji posećuju glavni grad Grčke ili ostrvo Eginu. 

Obala ovog ostrva je razuđena, a na zapadnoj strani je smešten zaliv, kao i brojne plaže, koje bi trebalo posetiti. 
Južni deo ostrva je specifičan po brojnim borovim šumama, mada se upravo tu i nalazi veći broj plaža koje posećuju turisti. Neke od njih su divlje, a neke su komercijalizovane i poseduju brojne sadržaje.

Od atinske luke Pirej je ovo ostrvo udaljeno tek oko 2 kilometra, te je odlično saobraćajno povezano, uzevši u obzir da brodovi kreću kako iz pomenute luke, tako isto iz mesta Perama i Megara. 

Našu preporuku apartmana i hotela na ostrvu Salamina možete pogledati ovde.

Koliko košta karta do ostrva Salamina i kada su polasci brodova?

Sa izlaza koji nosi oznaku E8, u atinskoj luci Pirej, polaze vrlo često brodovi, koji će vas za svega 10 do 15 minuta vožnje, prevesti do ovog ostrva. 
Polasci su u toku radne sedmice od 07:40, pa do 19 časova iz Pireja za Salaminu, a od jula do septembra. Na svaka 2 sata saobraćaju brodovi subotom iz pravca Pireja, a prvi kreće u 9 sati, dok je poslednji polazak u 15 časova.

Uglavnom na svakih sat vremena, počev od 07 do 17:45 časova, kreću brodovi iz suprotnog smera, dok nedeljom brodovi u toku tih meseci ne saobraćaju. Subotom su polasci na svaka dva sata sa Salamine za Pirej i ima ih ukupno 4, počev od 8 časova. 

Svakako se preporučuje da neposredno pre polaska na jednu ili drugu stranu potražite precizne informacije na zvaničnom sajtu luke Pirej. 
Imajte na umu da brodovi iz Pireja saobraćaju samo za putnike, bez automobila, dok iz mesta Megara i Perama polaze oni, koji su predviđeni i za prevoz automobila.

Cena karte iznosi 4,5 evra za automobil i 50 centi po osobi, ukoliko se odlučite za polazak iz Perama. 

Ukoliko vam više bude odgovarao polazak iz Megare ili idete do Salamine bez automobila, onda je uvek najbolje da se pre polaska raspitate na broj telefona 210 4677277 (Megara) ili 210 4677277 (luka Pirej). Brojevi telefona polazišta Perama su 210 4677277 i 210 4671494.

Ostrvo Salamis - šta videti?

Jedan od najstarijih delova ovog ostrva jeste predgrađe Ambelakja, gde se i danas mogu videti ruševine starih objekata. A tu je i crkva posvećena Presvetoj Bogorodici, ali i akropolj antičke Salamine. Svakako su to lokacije koje neizostavno treba obići, a ukoliko je ostrvo Salamina vaš izbor ili za letovanje ili za izlet iz Atine. 

Selo Mulki, takođe poznato i kao Eantio je smešteno na samoj obali i okruženo šumom borova. U njegovoj neposrednoj blizini se nalazi manastir posvećen Svetom Nikoli i krst koji se iznad manastira nalazi, a odakle se pruža vidik prema celom ostrvu i njegovoj okolini. 
Možete obići i Euripidovu pećinu, te ostatke hrama Svetog Dionisija. 

Poznate su i dve vetrenjače, koje bi svakako trebalo posetiti ukoliko se odlučite da obiđete brdo Mils. 
Manastir Bogorodice Faneromeni je isto jedna od atrakcija ovog ostrva, a do njega je najlakše doći ukoliko na ostrvo Salamina stižete iz pravca Megare. Prema predanju, izvesni Lambros Kanalis, kasnije poznat kao sveti Lavrentije je zaslužan za podizanje ovog manastira, a biblioteka ove Svetinje je ono po čemu je svi širom Grčke znaju. Tu je i isposnica Svetog Lavrentija, zatim kapela Svetog Apostola, a ukoliko ostrvo Salamis posećujete 23. avgusta, imaćete priliku da prisustvujete velikom festivalu po kome je ovaj manastir poznat. 

Na ostrvu se nalazi i grobnica Karaiskakija, a smeštena je u crkvi posvećenoj Svetom Dimitriju, koja se ujedno smatra i najstarijom na ostrvu. Spomenik ovom junaku možete videti nadomak Pireja, u atinskom predgrađu Neo Faliro, a stadion grčkog kluba “Olimpijakos” nosi naziv po njemu.

Na brdu Patris se nalazi crkva posvećena Bogorodici Elefterotriji, a koja je izgrađena tek 1998. godine u spomen na hrabrost žena sa Salamine, tokom Drugog svetskog rata. Svake godine 12 - og oktobra se proslavlja slava ove crkve, jer su upravo tada poslednji nemački vojnici otišli sa pomenutog ostrva. 

Ostrvo Salamina - plaže 

Brojne su divlje plaže koje krase ostrvo Salamina, a posebno treba izdvojiti one koje se nalaze na južnom delu ostrva. Naravno da ima i onih koje su uređene i na kojima se nalaze ugostiteljski objekti, kao i suncobrani i ležaljke.
Osim plaža Koloni, Saterli i Lambrano, trebalo bi obići i plaže Kanakja, Peristeri, Marudi i mnoge druge. 

Kanakia plaža

Oko 40 minuta vožnje automobilom je ova plaža udaljena od glavne luke, a okružena je borovima i poznata po svojoj čistoj vodi. 

Plaža Saterli

U pitanju je lepo uređena i komercijalizovana plaža, na kojoj se nalaze ležaljke i suncobrani, a u sklopu lokalnog kafića. Prekrivena je sitnim šljunkom.
Udaljena je oko 20 minuta vožnje od glavne luke na ostrvu Salamina, a voda na njoj je kristalno čista. 
Sa ove plaže možete videti i obližnje ostrvo Egina, a ulaz u vodu je postepen. 

Plaža Psili Amos 

Na ovoj plaži možete uživati u miru i tišini, ali i koristiti kako svoje rekvizite, tako i suncobrane i ležaljke kafića koji se na njoj nalazi. 
Prekrivena je sitnim peskom, a u koliko do nje dolazite bez sopstvenog automobila, nemate razloga za brigu, jer se stanica lokalnog autobusa nalazi u njenoj neposrednoj blizini. Tokom sezone, autobus obično ide na svakih sat vremena, ali se svakako preporučuje da proverite red vožnje na vreme. 
Ulaz u vodu je odličan za neplivače i decu, jer je prvih 50 metara voda naročito plitka. 

Koloni plaža

Oko 45 minuta automobilom je udaljena od luke, a odlično je mesto za ribolov, jer je izuzetno mirna.

Snabdevanje na ostrvu Salamina

U zavisnosti od toga gde ćete odsesti, moramo napomenuti da postoje delovi ostrva u kojima nema tako naročito mnogo supermarketa i ostalih prodavnica. Naravno da je sve to olakšano ukoliko ostrvo Salamina posećujete sopstvenim automobilom, a uz to vam je i luka Pirej relativno blizu. 

Osim grčkih lanaca supermarketa, na ostrvu se može naći i prodavnica Germanos, u kojoj možete kupiti dopune za mobilne telefone, ali i ribarnica, te prodavnice mešovite robe. 
Svakako imajte na umu da se radi o ostrvu, te da su uglavnom cene robe više nego u gradovima, pa se preporučuje da neke veće kupovine svakako obavite u Pireju ili u Atini.


Autor: Aleksandra Blažević


Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu