Ostrvo Samotraki, nekomercijalizovani biser Egeja
18/02/2019 Tekst ažuriran 04/01/2023 Iskustva 2

Samotraki (Samothraki) je ostrvo u severoistočnom delu Grčke, u Egejskom moru. Njegova površina je 178 km2 i ima oko 2.800 stanovnika. Ostrvo nema aerodrom, tako da do njega možete doći samo trajektom. Postoje veze sa susednim ostrvima Limnos i Lezvos, kao i iz Aleksandrupolisa. 


Trajekt povezuje Samotraki sa Aleksandropolisom 1-2 puta dnevno tokom sezone u julu i avgustu, a ređe u drugim periodima godine (5 puta nedeljno). Pre polaska najbolje je da proverite tačno vreme, jer se polasci nepredviđeno mogu pomeriti. Karte se prodaju u putničkim agencijama blizu luke. 


Cena karte za trajekt za odrasle u jednom pravcu iznosi 16€ dok deca od 5 do 10 godina plaćaju 50%. Deca ispod 5 godina putuju besplatno. Cena za automobil do 4,25 m je 58,50€, a za automobil preko 4,25 m je 69,50€. Motocikl se naplaćuje 12.10€.


Glavno naselje na ostrvu je Samotraka (koje lokalno stanovništvo naziva i Hora), a manja naselja su: Kamariotisa, Ksiropotamos, Lutra (poznata i kao Terma), Profitis Ilijas, Lakoma, Kariotes, Alonija i Ano Merija.

 

Samotraki je specifično i jedno od manje komercijalizovanih ostrva Grčke, a sa svojim strmim vrhovima, skrivenim plažama i netaknutim prirodnim lepotama, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

 

Hora je mali gradić i prestonica ostrva. Smešten je na strmim padinama, sa uskim brdovitim ulicama koje vode do srednjovekovnog dvorca porodice Gateluzi koji se nalazi na uzvišenju. U centralnom delu grada se nalaze brojni kafići i restorani, neki u tradicionalnom grčkom, a neki u modernijem stilu. Mnogi od njih imaju predivan pogled na more. U Hori se još nalazi mala, ali jedina bolnica na ostrvu, Folklorni muzej i crkva.


Kamariotisa je mesto koje ćete prvo videti kad stignete trajektom na Samotraki, s obzirom na to da je ovde glavna ostrvska luka. Naselje je malo, ali nikako nije monotono. Postoji dugačko glavno šetalište koje se proteže uz obalu luke i tu se nalazi niz kafića, noćnih klubova i restorana, kao i prodavnice sa suvenirima, bankomati, internet kafe i rent a car agencije. 


Ovde tokom sezone vlada velika saobraćajna gužva, što zbog trajekata koji stalno pristižu, što zbog toga što je ovo jedino mesto na ostrvu gde možete iznajmiti auto ili motor. S obzirom na to da je ovde luka, ukoliko želite da letujete na Samotrakiju, bolje je smeštaj potražiti u nekom drugom mirnijem delu. Naravno, i ovo mesto može biti dobar izbor ukoliko volite sadržaje i bogat noćni život.


Na nekih 15-ak km udaljenosti od luke je mesto Terma, poznata po izvorima mineralne vode i bujnom zelenilu. Postoje dve lokacije na kojima se možete kupati u sumpornim, lekovitim izvorima. Jedna je na otvorenom, gde se izvori nalazi u moru, a druga su zatvoreni spa objekti. Ovde je plaža šljunkovita, sa malom lukom gde dolaze izletnički brodovi koji svakodnevno imaju ture oko ostrva. Na pešačkoj udaljenosti se nalazi nekoliko kampova.


U ova tri mesta se tokom letnjih meseci u večernjim časovima organizuju i različite kulturne aktivnosti koje su besplatne, poput predstava tradicionalnih plesnih grupa ili koncerata savremenih muzičara iz Grčke i Turske. Manja mesta, kao što su Profitis Ilijas, Lakoma ili Ano Merija, možda nisu bogata turističkim sadržajima, ali se ovde nalaze najbolje i najautentičnije taverne, gde možete probati tradicionalna jela. 


Na Samotrakiju se najviše jede kozje meso koje predstavlja lokalni gastronomski specijalitet, tako da to obavezno probajte, kao i slatkiš haslamas. Osim toga, svuda se nudi sveža i odlično spremljena riba. 


Plaže na ostrvu Samotraki

Plaža Pachia Amos se nalazi na južnoj obali ostrva Samotraki. Smeštena između dve stene koje zaranjaju u more, sa visokim liticima koje se uzdižu iznad plaže. Peščana je i dugačka oko 800 m. Južniji deo plaže je uređen, sa suncobranima i ležaljkama, tuševima, beach barom, i tavernom sa ribljim specijalitetima. Severni deo plaže je miran, bez ikakvih sadržaja, tako da možete izabrati šta vam odgovara. Do plaže se može doći autobusom iz Kamariotise.


Druga najpopularnija plaža je Kipos, na istočnom delu ostrva Samotraki. Nalazi se oko 18 km istočno od Terme i do nje se takođe može doći autobusom. Ovo je plaža sa krupnim šljunkom, dugačka oko kilometar. Voda je kristalno čista, tako da je osim za kupanje pogodna i za ronjenje. Plaža je neuređena osim što u blizini postoji mali štand sa hranom, tako da možete uživati u netaknutoj prirodi.


Plaža Vatos se nalazi na jugu ostrva. Poznata je po prelepom divljem pejzažu, delimično peščana, delimično šljunkovita, a okružuju je ogromne stene. Do nje se može doći samo brodićem ili pešice od Pachia Amos plaže, što se ne preporučuje, pošto je put izuzetno zahtevan i ide se preko stena.

 

Osim ovih, na severnoj obali Samotrakija postoji još mnogo manjih plaža i skrivenih uvala. Nijedna od njih nije komercijalizovana i to je ono što im daje posebnu lepotu.

 

Izleti sa Samotrakija

Kada su u pitanju izleti sa ostrva Samotraki razgledanje možete započeti obilaskom ostrva brodićem. Brod “Samotraki” nudi jednodnevne izlete na kojima možete saznati nešto o istoriji, videti ostrvo iz nekih uglova koji vam inače ne bi bili dostupni i omogućeno je zaustavljanje na nekoliko plaža radi kupanja.
 

Najznačajnija znamenitost ostrva jeste kompleks hramova koji se naziva Svetilište velikih bogova. Ovde se nalaze Propilon, monumentalna kapija posvećena Velikim bogovima od strane egipatskog kralja Ptolomeja II Filadelfusa, Sveti krug, zavetni spomenik Filipa Arideusa i Aleksandra IV, veliki svod Arsinoion, hala horskih plesača Temenos, velika mermerna zgrada posvećena Velikim bogovima, zgrade Anaktoron (korišćena za “misezu” - prvi stepen inicijacije) i Hieron (korišćena za “epopteju” - drugi stepen inicijacije) i stoa, dugačak trem čija je prednja strana otvorena i raščlanjena stubovima. Pored samog svetilišta, postoji muzej “Paleopolis” gde se nalazi imitacija statue Nike. 

 

Ostrvo na neki način i jeste najpoznatije po čuvenoj skulpturi Nike sa Samotrake, koja predstavlja remek delo helenističke kulture, a original se danas nalazi u Luvru. Ulaz u muzej je 3 eura, i otvoren je svaki dan od 8:30 do 15:00h.

 

Ostrvo Samotraki karakteriše predivna priroda

Za ostrvo Samotraki je karakteristična i fantastična priroda, šume sa raznovrsnim biljnim vrstama i bogatstvo hidrografskih motiva, što se manifestuje velikim brojem potoka i vodopada. Može se uživati u šetnjama uz vodu, kao na primer uz reku Fonias, koju zbog čestih masovnih poplava koje nastaju u proleće, nazivaju i “ubica”. 


Najviši vodopad ove reke se zove Klidosi i visok je oko 35 m. Još jedan interesantan vodopad se nalazi na severoistoku ostrva. To je vodopad Kremasto gde voda prolazi kroz stene obogaćene mineralima gvožđa, pa poprima crvenkastu boju, pre nego što se ulije u more. Postoji još nekoliko manjih vodopada na koje možete naići prilikom obilaska. Najviši vrh ostrva je Fengari (“mesec”) na planini Saos, visine 1.611 m. 


Po jednoj legendi, Posejdon je sedeo na ovom vrhu i posmatrao Trojanski rat. Ako želite još više avanturističkih aktivnosti, ovde postoje mogućnosti za bavljenje planinarenjem, biciklizmom, raftingom, paraglajdingom, kao i za vožnju kajakom.


Napiši komentar
4869 Jelena Vukovic Katsikia   04/01/2023
Dobro vece sa Samothraki ostrva, zelela bih da vam dam do znanja da za Samotraki ostrvo ne postoji trajekt iz Kavale vec 18 godina. Ako moze promenite to u tekstu. Trajekt iz Aleksandrupolisa tokom leta, Juni, Juli i Avgust postoji svaki dan jednom ili dva puta ( dva puta nedeljno produzi za ostrvo Limnos ). Van sezone 5 puta nedeljno. www.zanteferries.gr Puno Pozdrava sa Samotraki od Beogradjanke udate na ostrvu Jelena Vukovic Katsikia
4870 GrckaInfo.com   04/01/2023
Draga Jelena, hvala Vam, odmah smo izmenili. Veliki pozdrav za Vas i Samotraki 1f642


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu