Ostrvo u Grčkoj za koje mnogi nisu ni čuli
11/03/2019 Komentara 0

Telendos je malo grčko ostrvo u Egejskom moru koje pripada Dodekanezima. Administrativno pripada većem ostrvu Kalimnos i udaljeno je manje od kilometar od njegove obale.

Ostrvo je polukružnog oblika i sastoji se od strme planine čije strane se spuštaju direktno u more. Jedini ravan deo je na njegovom južnom delu, gde se nalazi i jedino naselje. 

Telendos nema puteve tako da na njemu nema saobraćaja. Ima autentičan karakter, sa tradicionalnim kućama i uskim ulicama koje podsećaju na lavirint, a takođe je proglašen i kao najbolji primer za tradicionalnu arhitekturu Dodekaneza. Danas ovo ostrvo ima samo nešto više od 50 stanovnika na površini od 5 km2, tako da je prilično pusto, ali idealno za one koji žele apsolutan mir i opuštanje.

Svi stanovnici žive u malom naselju Telendos na istočnoj strani ostrva koje je ujedno i luka u koju pristižu trajekti. Mali ribarski brodovi prevoze putnike od i do luke Mirties na Kalimnosu i imaju česte polaske tokom dana, pošto je do odredišta potrebno samo 10-ak minuta vožnje.

Ostrvo Telendos je nekada bilo deo Kalimnosa, ali se odvojilo u 6. veku nakon zemljotresa koji je potopio područje između njih. Osim nekoliko smeštajnih objekata, na ostrvu postoji par taverni i kafića, a za sve ostale sadržaje morate otići do Kalimnosa.

Plaže na ostrvu

Plaže Telendosa su uglavnom male, uske i u zanimljivoj prirodnoj sredini pošto su okružene stenama. Za tri glavne plaže se smatraju Potha, Paradise i Hohlakas. Osim ovih, ukoliko istražujete ostrvo, naići ćete na još nekoliko manjih izolovanih plaža, a ako ih otkrijete, može se lako desiti da na njima budete jedini posetioci.

Prva plaža u severoistočnom delu ostrva je Potha. Peščana je, a drveće na obali nudi dosta prirodnog hlada, mada postoji i deo sa suncobranima i ležaljkama. Najčešći je izbor porodica sa decom. 

Na plažu Potha se dalje nastavlja Paradise, uska peščana plaža koju pretežno posećuju nudisti. U moru ima dosta kamenja pa se preporučuje nošenje obuće za vodu. Opremljena je suncobranima i ležaljkama, a na obali postoji i jedna taverna. 

Hohlakas je šljunkovita plaža na južnoj strani ostrva. Ovo je osamljena plaža sa kristalno čistom vodom i čestim talasima, idealna za one koji žele mir i privatnost. Do nje se dolazi stazom koja se proteže preko brda.

Atrakcije i znamenitosti

Ostrvo Telendos je možda malo, ali ima dosta kulturno-istorijskih znamenitosti. Tvrđava Agiosa Konstantinosa je vizantijska tvrđava na severnoj strani ostrva. Ovde se nalaze tragovi srednjovekovnog sela i mogu se videti ostaci nekadašnjih kuća i crkvice Agios Konstantinos izgrađene na ostacima bazilike. 

U ranohrišćanskoj nekropoli Tolaria se nalaze ostaci devet pogrebnih objekata u vidu zgrada u obliku kupola sa izgrađenim grobnicama. Tolaria se nalazi oko 500 m južno od luke, a zapadno od nje je Antičko pozorište Telendosa. To su zapravo ostaci drevnog pozorišta, ali je nažalost veći deo kamena uklonjen ili iskorišćen u građevinskim konstrukcijama. 

Bazilika Agios Vasilios je najbolje očuvana hrišćanska bazilika koja se nalazi na području Kalimnosa i Telendosa. To je vizantijska trobrodna bazilika izgrađena u 5. veku. Bazilika Agia Triada je izgrađena u 6. veku i nalazi se kod plaže Hohlakas, a bazilika Potha je trobrodna bazilika na obali luke, koja je do pola utonula u more.

Za najlepše zalaske sunca, krenite na zapad do kapele Agios Georgios. Izgrađena je na samim stenama i do nje morate preći niz veoma strmih stepenica, ali je pogled očaravajući.

Svakog Uskrsa se u Telendosu održava jedan interesantan događaj - Festival sunđera. S obzirom na to da je obližnji Kalimnos poznat kao ostrvo nekih od najboljih svetskih ronioca koji izranjaju sunđere i da je to velika tradicija, svake godine na Uskrs stanovnici Telendosa nakon zajedničkog obedovanja proslavljaju “odlazak” ronioca u potragu za sunđerima.

Ukoliko i vas zanima ronjenje, možete istražiti ruševine grada koji je nekada postojao ovde i videti deo između Kalimnosa i Telendosa koji je potopljen prilikom zemljotresa. Takođe, postoje tri staze za pešačenje. Jedna počinje od luke i vodi do najvišeg vrha na području Rahi, druga vodi do bazilike Agios Vasilios, a treća počinje od plaže Paradise do srednjevekovnog naselja Agios Konstantinos. 

Stenoviti teren čini ostrvo Telendos idealnim i za planinarenje. Stene su odličnog kvaliteta i lako dostupne penjačima. Postoje brojna organizovana mesta za penjanje, dobro obeležena i potpuno opremljena i bezbedna. Jedno od najzanimljivijih mesta je Kristalna pećina, a na južnoj obali ima još mnogo ogromnih pećina koje nisu tako lako pristupačne.


Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu