Paros
15/03/2016 Tekst ažuriran 23/08/2019 Iskustva 0

Prvo pravilo na Parosu glasi: ne provedite više od jednog dana na istoj plaži. Paros ima toliko plaža da ne možete da ih potrošite za jedno prosečno letovanje.


Plaže na ostrvu su uglavnom peščane, glavno mesto Parikia je impresivne arhitekture i među najvećim na Kikladima, a u okolini ima više zanimljivih ostrva do kojih voze hidrogliseri i gde se može provesti dnevni izlet.

Paros je nekada bio čuven pre svega po lokalnom mermeru koji je bele boje i poluprovidan, a jedan od proizvoda mermera sa Parosa je i Miloska Venera, koja se danas nalazi u Luvru u Parizu.


Lokacija Parosa i glavna mesta ostrva

Paros se nalazi negde na pola puta između Atine (200 km) i Bodruma u Turskoj, u neposrednoj blizini Naksosa od kojeg ga odvaja kanal širok 8 km.


Parikia 

Parikiaje najveće mesto na ostrvu i jedno od najvećih na Kikladima. To je i glavna luka u koju svakodnevno stižu feriboti iz Pireja (Atina) i Krita, i nešto ređe sa drugih ostrva.
Smeštena je u dvostrukom zalivu na zapadnoj strani ostrva, na mestu gde se nekada nalazio antički Paros. Grad ima tipičan izgled kikladskih mesta, sa tradicionalnim u belo okrečenim kućama, plavo ofarbanim prozorima i vratima, i ravnim krovovima.

Gradić je ekstremno živopisan, ulice su uske i krivudave, a bašte su često prekrivene vinovom lozom, sa posađenim pomorandžinim, limunovim ili narovim drvetom. Šetnja kroz grad, pogotovo tokom popodnevnog odmora kada vlada mrtva tišina, a pokoji lokalac sedi na pragu kuće, daje autentičnu sliku jednog grčkog ostrvskog grada.

Na stenovitom rtu pored mora u blizini centra Parikije nalaze se ostaci venecijanske tvrđave sagrađene od domaćeg mermera, a u okolini se može videti još sijaset antičkih ostataka, poput stubova ili bareljefa. Na stenovitoj ploči u južnom delu grada je svetilište posvećeno bogu medicine Asklepiju (Eskulapu).

Paros ima centralni trg na kojem je najveća atrakcija glavna gradska crkva Ekatontapiliani (u prevodu crkva sa stotinu vrata), koja je prvi put građena u 4. veku, nekoliko decenija pre nego što je Rim prihvatio Hrišćanstvo kao državnu religiju. Kasnije je doziđivana, a današnja građevina najvećim delom datira iz 17. veka.


Naousa (Agoussa) 

Naousa (Agoussa) je mesto na severu ostrva, ugneždeno u ogromnom prilično zatvorenom zalivu koji ga u potpunosti štiti od talasa i nemirnog mora. Nekad je to bilo ribarsko selo, a danas je pretvoreno u fancy kosmopolitsku top destinaciju. Naoussa je istovremeno i centar noćnog života na ostrvu. Osim toga, Naoussa ima zanimljivu venecijansku luku, arhitektura je zanimljiva isto koliko u Parikiji, a riblji restorani su odlični, mada za nijansu skuplji.


Drios

Drios je selo na jugoistočnoj obali Parosa, nema zaliv, već je smešteno na ravnom delu obale, ali je delimično zaštićeno ostrvcetom Drionisi Nisida, koje se nalazi naspram Driosa. Ipak, zbog tolike izloženosti moru, vetrovi su jaki pa je koncentracija surfera ovde najveća. U prošlosti Drios je bio važna usputna stanica za turske brodove tokom otomanske vladavine Parosa od 16. do 19. veka.

Lefkes

Lefkes je selo u unutrašnjosti ostrva, u njegovom centru, autentično i netaknuto, sa mnoštvom taverni i uskih uličica. Od Lefkesa se možete prošetati 3 km prijatnom stazom do sela Prodromos.


Plaže na Parosu

Krisi Akti (Zlatna plaža) je jedna od najvećih i najpoznatijih peščanih plaža na Parosu, duga i vrlo široka. Nalazi se 22 km od Parikije, i dobro je organizovana, sa ležaljkama, tavernama, kao i sportskim sadržajima.

Tserdakia je ključna plaža na ostrvu za wind surfing, a na njoj se u nekoliko navrata održavao Svetski šampionat u wind surfingu. Tserdakia je od Parikije udaljena 20 km.

Santa Maria je mirna plaža u neposrednoj blizini mesta Naoussa (2 km). Tiha plaža, sa plitkim morem mestimično, idealna za one koji bi da izbegnu gužvu.

Agioi Anargiroi je duga peščana plaža sa istočne strane Naousse i vrlo je popularna, pa ima dosta gužve, ali i zabave. Većina hotela Naousse je smeštena u neposrednoj blizini ove plaže.

Lolantonis je simpatična mala plaža idealna za one koji su smešteni u Driosu. Nije previše organizovana, a od restorana postoji samo jedna mala taverna.

Kolibitres je organizovana peščana plaža sa tavernama, suncobranima i ležaljkama, a najpoznatija je po stenovitim formacijama čudnog oblika. Autobus staje 3 km od Kolibitresa, tako da treba uračunati i pola sata pešačenja. Ipak, većina turista dolazi brodićima špartaju od plaže do većih mesta na ostrvu, a poslednji čamac napušta Kolibitres oko 8 uveče.


Kako stići na Paros

Avion od Atine ide najmanje jednom dnevno, karta je oko 70 €, a let traje 1 sat.

Gliser od Pireja ide jednom do dvaput dnevno, karta je oko 50 €, a vožnja traje 3 i po do 4 sata. Gliseri od Parosa voze i do Mikonosa (90 min), Iosa (50 min), Santorinija (90 min), i do Irakliona na Kritu (80 min).

Feribot je najjeftiniji prevoz do Parosa. Od Pireja feribot ide 5 do 6 puta dnevno, karta košta oko 35 €, a vožnja traje 4 i po sata. Feribotom se može stići do maltene svakog većeg ostrva u okruženju – Naksosa, Iosa, Santorinija, Mikonosa, Tinosa, Sirosa, Krita.


Smeštaj na Parosu

U privatnim vilama dvokrevetne sobe su u junu oko 35-50 €, a u malo boljim hotelima sa bazenom, dobrim pogledom, i klima uređajem, dvokrevetna soba je 50-60 €.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu