Pefki Evia - razlog više zašto volim Grčku... by Marija
18/07/2016 Tekst ažuriran 01/08/2020 Iskustva 0

Vreme boravka od 21. juna do 1. jula. Prvo što ću reći da me je Pefki kao mesto oduševio uskim ulicama punim cveća i da me je podsetio na Italiju. 

Putovali smo autobusom od Leskovca, put je trajao 12 sati, ja suprug i ćerkica od 7 godina i ona je super podnela put. Za ovu destinaciju smo se odlučili zato što nam je trebao pravi odmor - mirno mrino mesto koje je u ekspanziji i u kome možemo osetiti pravu tradicionalnu Grčku.

Bili smo smešteni u Vili Rula 150 metara od plaže. Dvorište je bilo puno cveća, a imali smo i drvo limuna. Soba je bila čista i lepa mada nismo mnogo boravili u njoj - najveći deo smo provodili na plaži. Ostajali smo do pola 9 na plaži, jer sunce kasno zalazi. I upravo ovde su najlepši zalasci sunca.

More je kristalno čisto i prozračno i naglašavam bas slano, najslanije od svih mesta u kojima sam do sad bila. Plaža je kamenita, a mi smo išli na jedan deo blizu luke gde je pesak. Nismo išli na izlete i druge plaže mada ih je bilo u ponudi.

U Pefkiju postoje dva marketa, dve suvenirnice, pekara i mesara. Moj suprug je išao pešaka do Lidla koji je na 10 km od Pefkija u Istijei. Cene po tavernama su moglo bi se reći jeftine, možete naći 3 girosa za 5 eura, musaka + grčka salata + čaša vina = 5 eura. Ovde mi se giros posebno svideo, jer stavljaju tzatziki salatu.

Žitelji samo govore Grčki, ali su veoma ljubazni i srdačni. Vlasnik pizerie Osterija nas je jedno veče častio tradicionalnim grčkim specijalitetom pavlaka u limunovom soku prelivena borom medom i bio je to zanimljiv spoj. Inače tamo je porodična Pefki pizza 5 evra.

Uveče se najviše mestom širi jak miris borova po kojima je Pefki dobio ime. Za mene lično je ovo bilo prelepo letovanje i svaki trenutak sam u potpunosti iskoristila mada je bilo dosta naših turista koji su nezadovoljni.

Jos moram da dodam da je vreme bilo super u ovom periodu, samo je jedan dan posle podne padala kiša. Voda je bila malo  hladnija za moj ukus, ali mi ni to nije smetalo, jer se posle nekog vremena organizam navikne.


Marija

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu