Pitali smo gradonačelnika Lefkade
02/05/2017 Tekst ažuriran 08/03/2018 Komentara 0

1. Gospodine Drakodaidis, prvenstveno želimo da vam se zahvalimo na saradnji prethodnih godina i pravovremenom obaveštavanju naših turista o situaciji na Lefkadi, jer smo sve važne informacije o omiljenom ostrvu Srba dobijali od vas.

Kakva je atmosfera ovih dana na Lefkadi kada još uvek nema turista u velikom broju, a leto se približava? 

Pre svega želim da se zahvalim vama i vašem sajtu kao i vašim posetiocima i svim ostalim Srbima koji vole Lefkadu. Turisti iz Srbije su veoma česti posetioci Lefkade, a mnogi od njih se vraćaju iznova svojim omiljenim mestima, prelepim plažama i toplom gostoprimstvu naših stanovnika. Neće biti preterano ako kažemo da se ovde zaista osećaju kao kod svoje kuće. Veoma smo srećni i pre svega zahvalni zbog ove činjenice.

Sa druge strane i mnogi stanovnici Lefkade takođe posećuju Srbiju i veze između naša dva naroda su svake godine sve jače.

Maj je i turistička sezona na Lefkadi je već počela. Vlasnici smeštaja i ostali turistički objekti su odavno spremni i već su primili prve goste. Imali su sasvim dovoljno vremena da se pripreme, a profesionalci ne čekaju poslednji trenutak, jer je ostrvo već godinama unazad omiljena turistička destinacija. Njihov cilj svake godine je da budu sve bolji i bolji, i da njihovi gosti sa Lefkade kući ponesu najlepše utiske.


2. Da li se spremaju neki noviteti možda na ostrvu koji će iznenaditi turiste? Veoma nas je prijatno iznenadilo sređivanje puteva, čišćenje obale, nasipanje peska na neke od plaža i njihova priprema za nastupajuću sezonu. 

Za Egremni znamo da je na žalost iz tehničkih razloga nemoguće da put bude otvoren ovog leta, ali šta se konkretno dešava sa plažom Gialos? 

Opština Lefkada istovremeno sa sređivanjem puteva i plaža radi takođe i na velikim projektima koji će znatno uticati na kvalitetniji boravak turista, a to su bolje snabdevanje vodom, bolja organizacija odnošenja đubreta i mnogi drugi...

Među njima je i sanacija puteva do naših poznatih plaža koje su oštećene u zemljotresu 2015. godine, i na tome je počelo da se radi odmah. Stoga je put ka plaži Gialos sređen i biće u upotrebi od kraja juna.

Na žalost tehnički razlozi još uvek ne dozvoljavaju da se put ka Egremni sanira tako da će pristup plaži i ovog leta biti omogućen isključivo morskim putem.


3. Prošlog leta na plaži Egremni turista iz Italije je lakše povređen prilikom iznenadnog odrona kamenja. Koliko je po vama bezbedno čak i brodićima posetiti Egremni i da li imate neki savet za kupače?

Pristup plaži Egremni sam po sebi ne predstavlja nikakvu opasnost. Plaža je ogromna, prirodna i jedinstvena što je jedan od razloga zašto je mnogi posetioci smatraju najlepšom plažom Lefkade.

Međutim kupači koji je posećuju ne bi trebalo da sede neposredno ispod velikih stena, jer uvek postoji rizik od odrona.


4. Da li isto to važi i za prelepu Porto Katsiki plažu?

Da... kao što ste rekli, isto pravilo treba da se poštuje i na Porto Katsikiju. Turisti na plaži treba da sede isključivo u zoni koja je obeležena kao bezbedna, dalje od stena, a isto važi i za sve slične plaže širom celog sveta, ne samo za Lefkadu.


5. Najčešće pitanje koje nam naši turisti postavljaju se odnosi se na luku Vasiliki koja se još uvek ne koristi. Ima li nekih naznaka možda kada će ova luka biti u funkciji?

Radovi na popravci luke u Vasilikiju treba da počnu na jesen, i to je obaveza prefekture Jonskih ostrva, a ne opštine Lefkada. Ono što je naša obaveza kao opštine u ovom slučaju (postavljanje vezova itd...), biće završeno na vreme, do jeseni.


6. Naš website, kao i srpske turističke agencije, svakog leta dovode veliki broj turista iz Srbije, pa čak i iz Makedonije na Lefkadu. Mnogi od njih se Lefkadi vraćaju ponovo i ponovo. Po vašem mišljenju zašto je to tako?

Kao što sam već pomenuo, naše veze sa Srbijom su veoma jake i traju godinama. Jedan od razloga je i lakoća prilaza kao i činjenica koju svako zna, a to je da je Lefkada jedino ostrvo u Grčkoj za koje nije potreban trajekt.

To znači trenutni pristup, lak, brz, siguran i ekonomičan. Osim toga, putevi koji su u poslednje vreme napravljeni u našoj zemlji čine ove razdaljine još manjim, a to mnogo znači turistima iz Srbije i Makedonije koji na Lefkadu najčešće dolaze svojim automobilima.


7. Iz kojih zemalja je na Lefkadi najveći broj gostiju? Da li su to možda Srbi? :)

Prema statistikama koje imamo sa aerodroma Aktion u Prevezi, iako Srbi nisu na prvom mestu kada je dolazak avionom u pitanju, na veoma visokom mestu su među nama najdražim posetiocima.

Avionom nam dolaze nam posetioci iz mnogih evropskih zemalja, dok turisti iz Srbije u velikom broju najčešće dolaze kopnenim putem. 


8. Svi ljubitelji Lefkade znaju da su predivne plaže njen prepoznatljivi simbol. Šta biste našim turistima osim plaža preporučili da obavezno posete dok su na letovanju?

Lefkada, naš raj, nisu samo plaže i more. Naši gosti mogu da biraju između raznovrsnih aktivnosti koje obično za vreme odmora ne stignu da posete, pa se Lefkadi ponovo vraćaju. 

To su jedinstvena arhitektura našeg grada, dvorac Santa Maura koji vas pozdravlja pri ulasku na ostrvo, naš Arheološki muzej, muzej kulturnog folklora i niz drugih, predivne crkve i naši manastiri, svetionik Doukato i neuporedive divlje lepote naših predela, živopisna tradicionalna sela, slapovi u Nidriju...

Posebno želim da naglasim da će posetioci biti opčinjeni i planinskim predelima Lefkade. Autentične lepote sela kriju tradicionalne kuće, taverne sa lokalnim specijalitetima, nepretenciozne lepote pejzaža, folklorne muzeje, crkve, kamene kuće i sve to u šarmantnoj harmoniji i miru.

Kako je spisak svih lepota ostrva veoma veliki možete pogledati zvanični video opštine Lefkada, odobren od strane Grčke turističke organizacije, koji u nekoliko minuta predstavlja posetiocima i sve ostale aktivnosti: alternativni turizam, šetnje po planini, paraglajding, surfovanje itd.


9. Koja plaža i koje mesto na Lefkadi su vama omiljeni?

Lefkada, od početka pa do kraja ostrva, je omiljena destinacija ne samo za mene već za svakoga ko ju je posetio bar jednom, o čemu svedoče hiljade video snimaka koje posetioci dele na društvenim mrežama.

Ako moram da se odlučim za jednu, neka to bude moja omiljena plaža Avali, nedaleko od mesta Kalamitsi. Još jedna plaža na kojoj volim da se opustim kad pronađem malo slobodnog vremena, je i Agios Ioannis, nedaleko od glavnog grada Lefkasa.


10. Šta biste na kraju poručili turistima iz Srbije i Makedonije?

Želim pre svega da im poželim srećno i lepo leto. Da provedu svoj odmor onako kako oni to žele i da nađu mir za dušu i telo. Lefkada ih uvek čeka, želi im dobrodošlicu i obećava im najlepše letovanje.


Λευκάδα 02-05-2017                                   
Κωνσταντίνος Δρακονταειδής
Δήμαρχος Λευκάδας

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu