Poseta pećini Drogarati na Kefaloniji
17/04/2017 Tekst ažuriran 05/02/2023 Iskustva 0


Pećina Drogarati je još jedan veoma poznat lokalitet na Kefaloniji i nalazi se na putu ka mestu Sami. Ovaj prirodni fenomen koji se nalazi svega 5 kilometara južno od mesta Sami godišnje poseti veliki broj turista iz celog sveta.


Kod ulaza u pećinu postoji prodavnica suvenira i restoran, a cena karte iznosi 5 EUR (odrasli) i 3 EUR (deca 6-12). Karta za decu mlađu od 6 godina je besplatna.


Ako ste zimogrožljivi obavezno ponesite nešto da se ogrnete, jer je konstantna temperatura u pećini (i leti i zimi) 18°C. Ono na šta treba da se pripremite je i 200 stepenika do pećinskih dvorana.

U unutrašnjosti postoje staze kojima se može slobodno šetati i veliki broj predivnih stalaktita i stalagnita.


Pećinska dvorana - prostorija veličine 900 m2 koju su nazvali "Dvorana obožavanja" je vrlo akustična, pa je korišćena za koncerte u izvođenju operskih pevača. Najpoznatija grčka operska pevačica, Marija Kalas, pevala je u Drogarati pećini, a kažu da je u njoj pevao i još slavniji Lučano Pavaroti.


Pećina Drogarati je otkrivena pre tri stotine godina kada je zemljotres otvorio prolaz do nje, ali je za javnost otvorena tek 1963. Sama pećina je stara oko 150 miliona godina, duboka je oko 60 metara, dok vlažnost u njoj dostiže 90 procenata pa je staza kojom se prolazi prilično klizava.


Speolozi su otkrili još neke prolaze za koje se veruje da vode u druge podzemne prostorije, ali dalje od toga se nije istraživalo.


Veoma interesantno mesto i lepo sređen prostor sa koncertnom salom u sredini pećine. Ukoliko se nekada nađete na Kefaloniji ne propustite da posetite još lepšu i fascinantniju pećinu i podzemno jezero Melisani.
 


 

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu