Posetioci koji nisu iz zemalja EU mogu da dobiju povraćaj dela novca grčkog VAT-a (dodatak porezu na promet) za kupovine vrednije od €50, u gotovini, na mestima određenim za refundiranje. 


Ukoliko je na prodajnim mestima istaknuta nalepnica plavo-bele boje "Member of the Tax - Global Blue", odmah po kupovini robe zatražite od prodavca da popunite Tax Free ili Global Blue obrazac. Kada popunjavate obrazac u prodavnici navešćete vaše ime i prezime, broj pasoša, adresu stanovanja, poštanski broj, grad i državu. Pasoš morate imati kod sebe. 

Na jedan formular za povraćaj mogu se prikačiti računi za robu kupljenu u istom danu u istoj prodavnici, i ne mogu se sabirati računi iz različitih prodavnica.

Imajte na umu da nećete dobiti povraćaj svih 24% koliko iznosi porez u Grčkoj već između 10 i 14% zavisno od visine računa.
Na ovom linku možete proveriti tačan iznos koji će vam biti vraćen 


Neophodno je da kupljenu robu iznesete iz zemlje pre isteka tri meseca od datuma kupovine. Formular koji ste dobili i račune treba da overite pri izlasku iz zemlje. Carinskom službeniku ćete uz tax free obrazac priložiti i vaš pasoš, račune za kupljenu robu, kopije računa i obrasca i ukoliko je to neophodno pokazaćete i robu za koju tražite povraćaj poreza. 

Roba za koju se traži povraćaj poreza ne bi trebala da se otpakuje pre izlaska iz carinskog područja sve dok deklaracija ne bude overena. Original račun i overen obrazac vraća se kupcu, a kopiju obrasca carinski službenik zadržava za svoje potrebe. 
Zapamtite, da biste ostvarili povraćaj pdv-a neohodno je da imate overene račune i obrazac.


Povraćaj PDV-a možete izvršiti:

- na graničnim prelazima Evzoni i Niki 
Povraćaj poreza ćete dobiti odmah u free shopu na prelazu Evzoni (uzimaju malu provizuju). Ukoliko obrazac overavate na prelazu Niki, povraćaj poreza možete izvršiti u Raiffeisen banci u Srbiji, jer njihov free shop nema tax free sistem.
- u Srbiji u Raiffeisen banci (vraćaju vam deo novca umanjen za proviziju banke i kursnu razliku)
- na aerodromu gde postoji šalter (VAT refund for tourist).

Ukoliko iz bilo kog razloga ne budete u mogućnosti ni na jednom od ovih mesta da izvršite povraćaj, overen obrazac i račune možete poštom poslati u glavni centar za obradu Global Blue u Slovačkoj, a oni će vam novac uplatiti na vašu kreditnu karticu (čeka se oko mesec dana). Više informacija pogledajte OVDE.

Napiši komentar
1221 Branislav Berber   02/09/2017
Postovani, Da li se moze izvrsiti povracaj pdv a za placeni smestaj u Grckoj,za racun za koji nije kupljena roba nego placen zakup smestaja? Hvala Unapred


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu