Povraćaj poreza iz Grčke - Tax Free
08/10/2016 Tekst ažuriran 04/08/2021 Komentara 10

Posetioci koji nisu iz zemalja EU mogu da dobiju povraćaj dela novca grčkog VAT-a (dodatak porezu na promet) za kupovine vrednije od €50, u gotovini, na mestima određenim za refundiranje. 


Ukoliko je na prodajnim mestima istaknuta nalepnica plavo-bele boje "Member of the Tax - Global Blue", odmah po kupovini robe zatražite od prodavca da popunite Tax Free ili Global Blue obrazac.

Kada popunjavate obrazac u prodavnici navešćete vaše ime i prezime, broj pasoša, adresu stanovanja, poštanski broj, grad i državu. Pasoš morate imati kod sebe. 

Na jedan formular za povraćaj mogu se prikačiti računi za robu kupljenu u istom danu u istoj prodavnici, i ne mogu se sabirati računi iz različitih prodavnica.

Imajte na umu da nećete dobiti povraćaj svih 24% koliko iznosi porez u Grčkoj već između 10 i 14% zavisno od visine računa.

Na ovom linku možete proveriti tačan iznos koji će vam biti vraćen 


Neophodno je da kupljenu robu iznesete iz zemlje pre isteka tri meseca od datuma kupovine.

Formular koji ste dobili i račune treba da overite pri izlasku iz zemlje. Carinskom službeniku ćete uz tax free obrazac priložiti i vaš pasoš, račune za kupljenu robu, kopije računa i obrasca i ukoliko je to neophodno pokazaćete i robu za koju tražite povraćaj poreza. 

Roba za koju se traži povraćaj poreza ne bi trebala da se otpakuje pre izlaska iz carinskog područja sve dok deklaracija ne bude overena. Original račun i overen obrazac vraća se kupcu, a kopiju obrasca carinski službenik zadržava za svoje potrebe. 

Zapamtite, da biste ostvarili povraćaj pdv-a neohodno je da imate overene račune i obrazac.


Povraćaj PDV-a možete izvršiti:

- na graničnim prelazima Evzoni i Niki 
Povraćaj poreza ćete dobiti odmah u free shopu na prelazu Evzoni (uzimaju provizuju). Ukoliko obrazac overavate na prelazu Niki, povraćaj poreza možete izvršiti u Raiffeisen banci u Srbiji, jer njihov free shop nema tax free sistem.
- u Srbiji u Raiffeisen banci (vraćaju vam deo novca umanjen za proviziju banke i kursnu razliku)
- na aerodromu gde postoji šalter (VAT refund for tourist).

Ukoliko iz bilo kog razloga ne budete u mogućnosti ni na jednom od ovih mesta da izvršite povraćaj, overen obrazac i račune možete poštom poslati u glavni centar za obradu Global Blue u Slovačkoj, a oni će vam novac uplatiti na vašu kreditnu karticu (čeka se oko mesec dana).

Više informacija pogledajte OVDE.

Napiši komentar
1221 Branislav Berber   02/09/2017
Postovani, Da li se moze izvrsiti povracaj pdv a za placeni smestaj u Grckoj,za racun za koji nije kupljena roba nego placen zakup smestaja? Hvala Unapred
1620 zekazmaj   14/05/2018
da cim ga iznesete iz zemlje ...
1742 Ivana Mikic   20/06/2018
Poštovani, šta znači da racun i obrasci moraju biti overeni? Da li overu vrši zapravo carinska uprava Evzoni na primer? Molimo za pojašnjenje. Takodje,da li smo obavezni plaćati neku carinu za tu kupljenu robu?
1743 GrckaInfo.com   21/06/2018
Ivana, formulari koje ćete dobiti u prodavnici za kupljenu robu se overavaju na graničnom prelazu pri vašem izlasku iz Grčke. Carinskom službeniku ćete uz tax free obrazac priložiti i vaš pasoš, račune za kupljenu robu, kopije računa i obrasca i ukoliko je to neophodno pokazaćete i robu za koju tražite povraćaj poreza. Carina se ne naplaćuje pri izlasku iz Grčke, plaća se na ulasku u Srbiju samo u slučaju da postoji osnov za carinjenje.
1821 Ljubica Popovic   13/07/2018
Ne bih se slozila da uzimaju malu provizuju i Duty Free Shop u Evzoniju, posto su za tax free u iznosu od 14e uzeli 4,5e, a za tax free od 12e su uzeli 1,5e. Vidite li logiku?? Medjutim, ono sto je vaznije jeste da je sluzbenik pokusao da UKRADE isplatu od 12e, tj. 10,5e kad se umanji za proviziju. Naime, gojazni covek je bezobrazno rekao da je vec isplacena suma pokazujuci na neki pecat koji sadrzi jednu rec na grckom. Posto smo rekli da je to nemoguce, pokusao je opet nekulturno da nas otera i isplati samo jedan racun. Trazili smo odmah sefa da vidimo i onda je malo promenio ton, sef je rekao da proveri u sistemu i odjednom se ispostavilo da je rec o gresci. Dakle, ono sto se desilo jeste da je sluzbenik lupio taj pecat dok je nesto gledao te papire za drugom kasom i probao da zadrzi pomenuti novac. Na kraju se izvinio za gresku. Tako da budite oprezni.
2267 Gordana Bozic   05/06/2019
Postovani, zelim da posaljem racune za tax free u Global blue u Slovacku. Mozete li da mi objasnite sta treba da spakujem u koverat i posaljem na adresu? Kako da posaljem podatke o kartici na kojoj treba da mi uplate?
2355 Nenad   28/06/2019
Imao sam problem sa kolima i u ovlascenom servisu su mi zamenili delove. Kada sam im trazio dokument za povracaj na granicnom prelazu rekli su mi da oni takav dokument nemaju niti izdaju... Kako onda izvrsiti povracaj obzirom da na racunima stoji iznos PDVa?
3328 Nebojsa Milosevic   08/07/2020
Poštovani, interesuje me da li mogu svoje Tax free račune da overim i naplatim na graničnom prelazu Promachonas?
4015 SVETLANA VELICKOVIC   04/08/2021
Postovani, pre dve nedelje sam pokusala da overim obrasce za tax free ali je carinik odbio da mi overi Ikein dokument, dok je za Jumbo i Zaru overio. Da li znate razlog tome? Odbio je da odgovor kad sam mu postavila isto pitanje.
4016 Dejan Stoiljković   05/08/2021
Nije mi baš jasno sledeće. Ako ne idem na Evzoni ili Niki prelaz iz Grčke već na Dojran. Da li mi carinik overeva račune, odnosno da li to uopšte tamo rade. Jer želim da pošaljem račune na adresu Globala u Slovačkoj. Ili je dovoljno to što su mi prodavci napisali i da tako pošaljem. Molio bih pojašnjenje, jer je napisano da overene račune samo pošaljemo. Zahvalan.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu