Internet prevare nisu novina, ali ipak apelujemo na sve turiste koji sami preko interneta rezervišu smeštaj u Grčkoj - u direktnom dogovoru sa vlasnicima smeštaja, da isprate pravila bezbedne rezervacije i pročitaju ovaj tekst.

Prošlog leta gosti dva hotela, jednog na Lefkadi i jednog na Kritu, postali su žrtve elektronske prevare, a dobili smo informaciju da su se prevare nastavile i ove godine u različitim regijama Grčke kao i to da ima još oštećenih turista.

Poslovni mailovi ovih hotela su hakovani, prevaranti su nakon ulaska u email hotela nastavljali komunikaciju sa gostima lažno se predstavljajući da su menadžeri ili vlasnici hotela i naveli goste da im uplate više stotina pa čak i iznos od preko hiljadu evra.

Kako se vrši prevara

• Gost šalje upit ili kontaktira direktno zvanični sajt hotela ili nekog drugog tipa smeštaja
• Hakeri koji su nasilno ušli u e-mail hotela pregledaju način komunikacije hotela sa gostima
• Kreiraju novi email sa besplatnog email servera koji je najčešće sličan email-u hotela (npr. umesto originalnog info@ime_hotela.gr kreiraju reservations.ime_hotela.gr@outlook.com) i nastavljaju komunikaciju sa gostom u ime hotela
• Šalju gostu podatke za uplatu na račun koji se nalazi u Italiji, Španiji ili nekoj drugoj zemlji
• Gost uplaćuje novac misleći da uplaćuje na zvanični račun hotela 
• Gost dolazi u hotel za koji misli da je platio i shvata da je prevaren

Kako se zaštititi od moguće prevare

Ukoliko poštujete sledeća pravila prilikom rezervacije smeštaja, ne postoji bojazan da ćete biti prevareni:

• Nikada nemojte uplatu letovanja u Grčkoj vršiti na račune u bankama koji se nalaze izvan Grčke ili Srbije (npr. Španija, Italija, Nemačka...).

• Veliki broj vlasnika smeštaja u Grčkoj prihvata Western Union plaćanja i pri takvim transakcijama nikada nije došlo do bilo kakvog problema. Ipak nikada nemojte slati uplate putem Western Union-a ukoliko primalac nema grčko ime i prezime ili ako zemlja onoga ko prima uplatu nije Grčka.

• Većina vlasnika smeštaja u Grčkoj kao i oni koji se nalaze u ponudi našeg sajta, od gostiju na ime rezervacije traže uplatu 20-30% od ukupne cene, i to je sasvim u redu. Nikada nemojte uplaćivati unapred ceo iznos za letovanje ukoliko vam telefonskim putem vlasnik smeštaja nije potvrdio da vam je lično na e-mail poslao podatke računa za uplatu.

• Pre bilo kakve uplate uvek tražite vlasniku smeštaja broj telefona. Brojevi telefona u Grčkoj moraju imati prefiks +30.


Ovako izgleda samo jedan od računa prevaranata koji su koristili za prevaru ljudi:

BANK: BANCO POSTA 
ACCOUNT NAME: AWANI SHARON
IBAN/ACC NO: IT68K0760105138235031235035
SWIFT - BPPIITRRXXX
BANK ADD - VIALE CAVOUR 27, 44121, FERRARA ITALY

Prevare preko Facebook profila, stranica i oglasnih sajtova

Koliko god da vam se neki smeštaj u Grčkoj dopadne i ima primamljivu cenu, dogovore o uplati za rezervaciju nemojte nikada obavljati preko Facebook stranice, Facebook profila ili preko sajta koji sadrži različite vrste oglasa.

Uvek proverite da li taj smeštaj, osim stranice ili profila na društvenim mrežama, ima i svoj zvanični website ili se nalazi u ponudi nekog portala koji može da garantuje da smeštaj postoji i ko će se zauzeti za vas i pomoći vam ukoliko dođe do nekog problema ili nesporazuma.

Danas se stranica na društvenim mrežama može napraviti za nekoliko minuta i jednim klikom isto tako i ugasiti. Nikada se pouzdano ne može znati ko stoji iza profila jednog smeštaja u Grčkoj pa su tako društvene mreže postale mamac za sve vrste prevaranata.

Napiši komentar
1800 SLADJANA   09/07/2018
Poštovani, poslala sam upit putem Vašeg sajta za letovanje u Nei Poriu. Dobila sam mail da pošaljem iznos od 50 eura western unionom za rezervaciju. Kako mogu da proverim da li je novac stvarno uplaćen vlasniku? U pitanju je vila Giorgos Bouziotas.
1801 GrckaInfo.com   09/07/2018
Poštovana Slađana, ako je uplata putem Western Union-a naznačena na njegovo ime (ili nekog drugog člana porodice sa istim prezimenom) ne postoji razlog za brigu. U svakom slučaju nakon što primi uplatu vlasnik to treba i da vam potvrdi.
1803 Jelena   09/07/2018
Postovana Sladjana, Ja i suprug smo bili prosle god u vili Giorgos Bouzitas, i mogu da kazem sve pohvale. Uplatili smo putem westernunion mislim da je bilo oko 30%. Vlasnici su prijatni a smestaj je jako lep, bas kao na slikama.
1805 dragana beronja   10/07/2018
Pozdrav. Rezervisali smo smještaj preko vašeg sajta, vila Marta , Neos Marmaras ali su nam tražili da depozit uplatimo u banku u Londonu.
1806 Vladimir   10/07/2018
Pozdrav svima. Plaćanja on-line sa aspekta sigurnosti su potpuno identična kao i "klasična" plaćanja ili "offline". Plaćate samo trgovcu kome verujete i u sigurnom okruženju. Ne biste, pretpostavljam, dali kratice na jednoj tezgi na buvljaku, da on odnese "kod prijatelja" na drugu...kako se dešava
1807 GrckaInfo.com   10/07/2018
Poštovana Dragana, vlasnici vile Marta zaista žive u UK i to je bio razlog zašto su vam tražili uplatu za depozit baš u toj zemlji. Međutim zbog sigurnosti od sada pa nadalje preporučujemo isključivo uplate na račune u zemljama navedenim u tekstu.
1809 Milena Žarić   10/07/2018
Poštovani svi koji čitate, već nekoliko godina pronalazim smeštaj preko grckainfo i više smo nego zadovoljni. Naime, i mi smo u poćetku bili malo oprezniji, ali stalnim kontaktom sa administratorom grckainfo i potvrdom za pojedine smeštaje, npr. niko ne odgovara... uvek su blagovremeno odgovarali i usmeravali. Naravno, i ove godine smo pronašli divan smeštaj preko grinf. i uplatili bez bojaznosti depozit. Takodje napominjem da smeštaj koji se nudi preko ovog sajta je mnogo bolji od onih koje ćete pronaći putem agencija a cene mnogo niže. Jedino što morate odmah platiti - nema na rate... Tako da je moj savet da mesečno ostavite po koji evro sa strane i za sldeću godinu platite povoljno divan smeštaj! Hvala što postojite!
1810 GrckaInfo.com   10/07/2018
Draga Milena, hvala vam od srca na poverenju i ovako lepim rečima. Zaista nam znači zadovoljstvo korisnika našeg portala.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu