Pristup plažama Egremni i Gialos na Lefkadi
27/11/2016 Tekst ažuriran 21/10/2018 Iskustva 5


Egremni i Gialos su dve od najlepših plaža Lefkade koje su u jakom zemljotresu 2015. godine bile prilično oštećene. Tačnije oštećeni su putevi do njih. Kako su izgledale ove dve plaže i pristup njima u maju 2016. pogledajte ovde.


Pristup plaži Egremni u sezoni 2018.

Od polovine juna 2016. godine Egremni je postala ponovo dostupna morskim putem brodićima koji se zadržavaju na njoj sat i po do dva. Put do mesta gde je počinjao silazak na plažu i dalje nije prohodan i tom delu još uvek nije moguće prići kolima. Od nekadašnjih 350 stepenica ostalo je neoštećeno tridesetak.

Oni izdržljiviji se ipak do plaže spuštaju peške, spust traje oko 20 minuta dok je povratak malo duži. Deo kroz koji se turisti spuštaju je zemljan i šljunkovit, prilično klizav i neosiguran, a u jednom delu postoje i konopci bez kojih je silazak nemoguć. Spuštanje se obavlja na vlastitu odgovornost.

Još uvek nema zvaničnih vesti da li će u novoj sezoni biti išta urađeno po pitanju sanacije ovog puta i oštećenih stepenica koje će po procenama stručnjaka morati da se grade "od nule", ali vam mi svakako savetujemo da ovu plažu ipak obiđete brodićem.


UPDATE 10.12.2016.

Danas smo upravo saznali da su radovi na sanaciji puta prema plaži Egremni počeli, put je očišćen, izravnjan i nasut šljunkom, ali još nemamo informaciju da li će biti izbetoniran ili ne. Takođe čekamo informaciju o sanaciji stepenica i da li će to biti moguće uraditi do nastupajuće letnje sezone. Obaveštavaćamo vas...


UPDATE 04.01.2017.

Radovi na obnovljanju puta ka plažama Egremni i Gialos danas su nastavljeni. Slike možete pogledati ovde.


UPDATE 28.03.2017.

Prema poslednjim vestima i zvaničnoj izjavi gradonačelnika Lefkade, plaži Egremni se tokom leta 2017. ipak neće moći pristupiti automobilima. Iako su radovi na sanaciji puta počeli još u decembru, stručnjaci su procenili da usled klizanja terena koje se u međuvremenu više puta dogodilo (u normalnim uslovima, a ne usled zemljotresa) na potezu Gialos - Egremni, put ka Egremni najverovatnije neće moći biti priveden kraju ovog leta.

Takođe je procenjeno i za nekadašnjih 350 stepenica koje su uništene u zemljotresu, da trenutno nisu ispunjeni osnovni bezbednosni standardi da bi se počelo sa njihovom sanacijom, jer je tokom zemljotresa 2015. godine skoro 1/3 brda iznad Egremnija isečena, a dodatni razlog predstavlja i klizište terena.


UPDATE 08.06.2017.

Ispod možete pogledati najnoviji snimak puta za plažu Egremni.

Jednim delom put je zaista sređen, dok se u drugom nalazi kapija. Dalji prolaz do mesta odakle su pojedini silazili peške na plažu, više nije moguć - što je po nama verovatno i bolje, jer takav silazak nije bio potpuno bezbedan.

Kao što smo i pisali pre par meseci, zbog učestalih odrona rekonstrukcija ovog puta trenutno je stopirana. Plaža Egremni se može posetiti trenutno samo brodićima iz Nidrija i Vasilikija.



Pristup plaži Gialos u sezoni 2018.

U julu 2016. godine izrevoltirani što opština ništa nije uradila po pitanju čišćenja puta nagomilanog odronom usled zemljotresa i uprkos strogoj zabrani, meštani sela Dragano i Athani na čelu sa bivšim gradonačelnikom Lefkade i na sopstvenu inicijativu, skupili su novac, rentirali bagere, sklonili znakove zabrane prolaza i tokom noći krišom raščistili put do plaže Gialos.

Nakon obavljenog zadatka sutradan su poslali poruku novinama: "Put za plažu Gialos je otvoren noćas zahvaljujući angažovanju stanovnika južne Lefkade. Na plaži se već kupaju ljudi i srećni su što uživaju u predivnom moru. Želimo vam svima dobro kupanje!"

Plaži Gialos se sada može prići automobilom i pored nje postoji parking koji se ne naplaćuje.


UPDATE 08.06.2017.

Na današnji dan 08.06.2017. put do plaže Gialos na žalost i dalje nije završen iako je navedeno da će biti prohodan do 15.06.2017.


UPDATE JUN 2018.

Put do Gialos plaže je asfaltiran i prohodan tako da je kupanje na ovoj plaži omogućeno.


Upozorenje i preporuka posetiocima plaža Porto Katsiki i Egremni

Zbog mogućnosti povremenih odrona na plažama Porto Katsiki i Egremni na Lefkadi, molimo vas da poštujete preporuke da na ovim plažama ne boravite u blizini stena već što bliže obali.

Napiši komentar
1119 Srđan   21/07/2017
Ima li nekih novosti oko ovih plaža?
1698 Sanja Ristic   08/06/2018
Koje su zadnje vesti za ove dve plaze? Da li se moze kopnemim putem?
1779 Milena Brankovic   04/07/2018
Gialos plaza ima nov put. Bili smo.
2318 Jovana   25/06/2019
Da li je obezbeđen pristup tj. da li je uopšte moguće kopnom stići do Porto Katsiki i Egremni plaže?
2319 GrckaInfo.com   25/06/2019
Do Porto Katsiki i Gialos plaže se stiže kolima normalno. Do Egremno isključivo brodićima.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu