Provod u Grčkoj
02/03/2016 Tekst ažuriran 08/03/2017 Iskustva 0

Grčka živi 24 sata i u letnjoj sezoni i van nje. Grci, jednostavno, vole noćni život. Izlazi se tokom cele nedelje i ulice su žive do duboko u noć. Kafići rade do tri sata posle ponoći, a vikendom do jutra.
 

Izlazak započinje okupljanjem u kafiću uz neko piće (kafa se posle 21h ne služi). Preovlađuju klasični kafići, ali ima i dosta mesta koja su u istovremeno i kafe i klub i restoran. Grčka kafa je isto što i turska ili naša, ali specifičnog ukusa i svetlije boje. Leti se često pije frape, hladna nes-kafa, sa mlekom ili bez. Grci uvoze skoro sva svetska piva, a njihova dva lokalna piva su  Mithos i Alfa.   

Vikendom je poseta klubovima obavezna. Veče u diskoteci počinje elektronskom muzikom, ali u kasnijim satima sluša se grčka muzika uz obavezni ples zeibekika i ciftetelija i čašice sfinakija. U Grčkoj je noćni život zapravo bogatiji od dnevnog i Grci to sebi ne bi mogli da uskrate. 

Grčka je čuvena po noćnom provodu na ostrvima. Mikonos je prvo ostrvo koje se pročulo po 24-časovnom provodu i još uvek drži primat u toj sferi. Rodos, Zakintos, Skiatos, Krf bije reputacija odličnog provoda koji podrazumeva non-stop zabavu. 

Da cene u Grčkoj nisu mnogo veće od domaćih, svedoče i podaci da se domaća, ili kako je u ovoj zemlji zovu grčka kafa može popiti za 1,5 do dva evra, dok neskafa košta dva do tri evra u zavisnosti od ekskluzivnosti lokala. Gazirani i negazirani sokovi staju od 1,5 do 3 evra, dok "Hajneken" i "Amstel" pivo košta u proseku četiri evra.   

U Solunu postoji veliki broj tradicionalnih taverni. Obrok u njima u proseku staje oko 15 evra. Za ljubitelje noćnog života Solun je pravi raj, a bolje upućeni kažu da ljudi iz različitih delova Grčke dolaze u noćni provod upravo tu. S obzirom na to da su Grci poznati kao ljubitelji dobrog provoda, večernji izlazak uglavnom podrazumeva izlazak u neki od noćnih klubova, gde se uz "živu" muziku dočekuje jutro. 

Svakako najpopularnije su buzuki večeri, gde publika svoje oduševljenje iskazuje bacanjem cveća na pozornicu. Reč je o crvenim, belim i roze karanfilima na koje su Grci spremni da u toku jedne večeri potroše i 500 evra. 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu