Putno zdravstveno osiguranje za Grčku
10/11/2017 Tekst ažuriran 27/02/2019 Komentara 2

Pravila takozvanog Belog Šengena podrazumevaju obavezu plaćanja putnog (zdravstvenog) osiguranja ukoliko se putuje u zemlje koje su tim sporazumom obuhvaćene. U ove zemlje naravno spada i Grčka. Ipak, činjenica je da se to pravilo donekle krši, u smislu da ovlašćena lica na granici još uvek ne zahtevaju od srpskih turista da sa sobom imaju ovo osiguranje.

Iako se smatra da posedovanje putnog osiguranja za letovanje u Grčkoj nije obaveza i na putnicima je izbor da sami odluče da li će ga imati ili ne, naša preporuka je da ga ipak uplatite pre polaska na more budući da se svakome može dogoditi neprijatnost koja može da bude sprečena ili makar umanjena, ukoliko je osiguranje uplaćeno.

Za šta služi putno osiguranje i koliko košta?

Polisa putnog osiguranja služi da pokrije nepredviđene troškove lečenja bolesti ili povreda, i najčešće pokriva iznose od nekoliko desetina hiljada evra.

Putno osiguranje vam omogućava da se u slučaju potrebe obratite najbližoj zdravstvenoj ustanovi ili privatnoj lekarskoj ordinaciji u mestu u kome letujete. Trošak pregleda u svakoj zdravstvenoj ustanovi u Grčkoj biće vam refundiran, a za to je potrebno da sačuvate račun i medicinski dokument koji će vam doktor dati. Rok za isplatu je najčešće 14 dana.

U pojedinim ordinacijama čak neće biti ni potrebno da platite pregled od svog novca, a zatim pri povratku u Srbiju tražite refundaciju, već ćete doktoru koji vas pregleda ili leči samo potpisati medicinski dokument, a njemu će novac isplatiti njegova osiguravajuća kuća.

Putno osiguranje nije preskupo i košta oko evro po danu boravka na letovanju. Postoje i porodične polise osiguranja koje su povoljnije kada se uzimaju u paketu i iznose oko 22-23 evra za porodicu tokom 10 dana letovanja. Cena uglavnom zavisi od više faktora kao što je broj dana ili godišta putnika.

Polisa uglavnom pokriva iznenadnu bolest ili povrede na letovanju, troškove prevoza do ambulante (kola hitne pomoći), lečenje, kao i troškove povratka u Srbiju, ukoliko je potrebno.

Postoji i besplatno putno osiguranje koje se može dobiti u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO), ali na žalost Grčka nije na spisku zemalja sa kojom Srbija ima potpisan sporazum o besplatnoj zdravstvenoj zaštiti.

Od osiguravajuće kuće ćete dobili spisak doktora i bolnica sa kojima oni imaju zaključen ugovor, a koje su najbliže vašem mestu letovanja.

U slučaju da niste uplatili putno osiguranje, državne bolnice u Grčkoj vam neće naplatiti pregled, ali isključivo ako procene da ste hitan slučaj. 

Koje putno osiguranje za Grčku odabrati?

Ako kažemo da je ovo pitanje bez tačnog odgovora, nećemo uopšte pogrešiti. Svakako su na internetu dostupne informacije o mnogim osiguravajućim kućama, koje u svojoj ponudi imaju i putno osiguranje za Grčku, tako da izbor zavisi isključivo od odluke svakog turiste.

Uz to postoje i opcije koje nude različite banke i omogućuju korisnicima određenih platnih ili kreditnih kartica da imaju i putno osiguranje, ali je u tom slučaju uglavnom osigurana suma nešto niža nego kada se plati direktno u osiguravajućoj kući.

Osiguravajuće kuće koje su u našoj zemlji najpoznatije su Generali i Wiener osiguranje, zatim Uniqa, kao i Milenijum osiguranje, DDOR i Dunav, Triglav osiguranje i druge. Ono što možemo da vam preporučimo jeste da uporedite ponude nekoliko osiguravajućih kuća i da izaberete upravo onaj paket putnog osiguranja koji je najprimereniji vašim zahtevima.

Kada smo na našoj Facebook stranici poveli diskusiju o tome koje putno osiguranje za Grčku izabrati, gotovo svi koji su naveli svoje mišljenje su bili saglasni da se ponude razlikuju i da posebno pažljivo treba pročitati uslove osiguranja, to jest obratiti pažnju na ono što je pokriveno troškovima.

Tako je od nedavno u mnogim osiguravajućim kućama uvedeno da se alergija na sunce ili ubod insekata (pčela, osa, krpelja...) ne refundiraju, ali ipak ima onih koje i dalje to pokrivaju. Kod osiguravajućih kuća koje ne pokrivaju ovakve vrste povreda, troškove pregleda kod doktora moraćete da snosite sami.

Triglav putno osiguranje - popust od 20%

Osiguravajuće društvo Triglav postoji u Srbiji već 40 godina i nudi turistima osiguranje za vreme putovanja i boravka u inostranstvu.

U mogućnosti ste da za svega nekoliko minuta i u 4 koraka zaključite polisu Putnog osiguranja za sebe, svoju porodicu ili grupu putnika na njihovom e.Triglav portalu OVDE i pritom ostvarite popust od 20%. 

Kontakt:

Adresa: Beograd, Milutina Milankovića 7a, 11070  Beograd, Srbija
Telefon: (+381) 011/33-05-100
Fax : (+381) 011/31-22-420
E-mail: office@triglav.rs

Umesto zaključka

Iskusan turista u koferu može da ponese sve osim sopstvenog zdravlja, kaže izreka.

Iako generalno govoreći putno osiguranje za Grčku nije obavezno, činjenica je da ćete ukoliko se neko od vaših članova porodice razboli na letovanju sebe rasteretiti nepotrebne brige, a i mogućih neplaniranih troškova.

Imajte na umu da za relativno malu sumu novca možete da dobijete kvalitetno putno osiguranje i da tako svojim saputnicima i sebi omogućite da zaista uživate u odmoru, pa čak i ako dođe do neplaniranih situacija, sasvim sigurno nećete toliko brinuti, jer ćete vrlo lako doći do doktora, a kasnije i refundirati novac, koji ste tom prilikom dali.

Ukoliko letujete na Sitoniji i potreban vam je pedijatar koji govori srpski jezik i prihvata sva putna osiguranja za Grčku - bez plaćanja pregleda, možete kontaktirati Dr. Niki Lamnatou koja ima svoju ordinaciju u mestu Nikiti. Pogledajte više informacija OVDE.

Napiši komentar
1599 slavisa vladisavljevic   09/05/2018
Molio bih Vas da mi mejlom dostavite mesto na Lefkadi koje pokriva neko osiguranje i koje? Pozz.
1852 Gorica Milivojević   15/07/2018
Da li putno osiguranje pokriva usluge stomatologa u hitnim slučajevima?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu