Kako iz godine i godinu interesovanje građana Srbije za kupovinu stana u Grčkoj i dalje ne jenjava, pokušali smo da dođemo do još nekoliko ljudi koji se bave ovim poslom i na više strana se raspitamo šta se trenutno dešava na tržištu nekretnina u Grčkoj i da li ima možda nekih promena u odnosu na prethodne godine.

Gđa Eleftheria Papadopoulou je advokat iz Soluna i specijalizovana je za oblast građanskog i poreskog prava. Poslednjih 8 godina posluje sa građanima Srbije, Bugarske i Severne Makedonije koji kupuju nekretnine na teritoriji Halkidikija. 

Kako je došlo do toga da radite baš sa Srbima? Imate li možda okvirni podatak koliko Srba godišnje kupuje nekretninu u Grčkoj?

Iza nas je 20 godina iskustva bavljenja nekretninama, kao i višegodišnje iskustvo i saradnja sa klijentima koji ih kupuju, kako iz Grčke, tako i stranih državljana, pa tako poslednjih 8 godina sarađujemo i sa kupcima iz Srbije. Nekretnine koje kupuju naši klijenti iz Srbije nalazimo direktno od samih prodavaca, zatim preko agencija za promet nekretnina, putem oglasa ili su u pitanju nekretnine koje pripadaju bankama i one ih prodaju po posebnim nižim cenama.

Podaci kojima raspolažemo i koje smo dobili od carine sa granice Evzoni, gde se proverava novac koji ulazi u Grčku, je da oko 220 Srba godišnje kupuje nekretnine u Grčkoj. Ovo su podaci za poslednjih 5 godina.
Ovaj broj se dosta povećao u odnosu na ranije. Primera radi, 2013. godine samo 50 građana Srbije je kupilo neku nekretninu u Grčkoj.

Kupovina stana u Srbiji i Grčkoj se ne razlikuje mnogo. Recite nam ukratko proceduru kupovine stana u Grčkoj kada je strani državljanin u pitanju, na primer kupac iz Srbije? I da li se ta procedura razlikuje za građane Grčke i građane Srbije?

Procedura kupovine jedne nekretnine u Srbiji dosta je slična kupovini nekretnine u Grčkoj. Bar koliko sam ja upoznata, na osnovu komunikacije sa srpskim advokatima koji su kupovali nekretnine u Grčkoj.

Prema poreskom pravu države Grčke, za sve strane kupce koji nemaju dokaz o poreklu novca (dok grčki kupci imaju) primenjuje se zakon o sprečavanju pranja novca. To znači da nije dovoljno da novac za kupovinu nekretnina koji potiče iz zemalja van Evropske unije bude prijavljen prilikom ulaska u zemlju, već mora postojati dokument preveden na grčki jezik i overen u konzularnom predstavništvu Grčke, koji dokazuje legitimno poreklo novca.

Zamislite da se nas dvoje nađemo na Đevđeliji i da vam lično dam 50.000 evra da ih prijavite na grčkoj granici. Dokaz o prijavi nikako ne znači da je taj novac legalan, jer je njegovo poreklo nepoznato. 

Naša kancelarija daje veliki značaj proceduri kupovine koja mora biti legalna, jer verujemo da je zadovoljan klijent najbolja reklama i ne želimo da kasnije ima i najmanji problem sa sopstvenom investicijom u Grčkoj. 
Savetujemo uvek naše klijente da prijave novac na carini, na granici Evzoni, i da uvek sa sobom imaju dokument koji dokazuje poreklo novca, pogotovo što se čitava procedura obavlja preko banke.

Na koji način pomažete kupcima stanova iz Srbije i šta konkretno radite za njih u procesu kupovine?

Osim svih mogućih i detaljnih provera nekretnine koja se kupuje, otvaramo našim klijentima i račun u banci, vodimo računa da imaju e-banking kako bi mogli da plaćaju račune za komunalne usluge elektronskim putem, i pomažemo im da izvade bankarsku debitnu karticu (kartica je neophodna zato što plaćanje u vrednosti preko 500 EUR u trgovinama poput Praktiker, Ikea, Media Markt, nije dozvoljeno u kešu, pa je kartica neophodna da bi mogli da kupe sve proizvode za koje van Srbije stiču pravo za povraćaj poreza). 

Osiguranje stana, posebno ako se stan nalazi u jednoj zemlji, a vlasnik stana u drugoj, je uvek preporuka. Ne bi bilo loše da objasnite našim posetiocima zašto?

Dodatno se plaća osiguranje nekretnine u iznosu od 3 do 4 EUR mesečno.

Osiguranje je vrlo važno za klijente, jer su većinom strani državljani, i jedan požar ili poplava (kao što je bio slučaj pretprošle godine kada je dosta kuća poplavljeno usred vremenskih nepogoda) može da napravi veliku štetu. Pored toga, naši klijenti kao glavni cilj kupovine nekretnine imaju izdavanje iste, što najčešće čine preko različitih sajtova. 

U tom slučaju osiguranje je neophodno kada se desi neka nezgoda, jer je tada nadležan sud države iz koje zakupac potiče (npr. ako Englez iznajmi smeštaj, za njegov slučaj nadležan je sud u Engleskoj i englesko zakonodavstvo, iako se nezgoda desila u Grčkoj).

Zašto prema Vašem mišljenju Srbi toliko vole Grčku da čak žele i da kupe stan u njoj? Da li je razlog za to predivno grčko more, gostoljubivi domaćini ili nešto treće?

Srbi nas vole zato što smo slični. Imamo isti način razmišljanja i dobro se razumemo. I mi volimo Srbe. Svi su ljubazni, nasmejani i dobronamerni. Naravno da se Srbima dopada naše prelepo more, ali su i mudro uočili dobru priliku za ulaganje u našu državu, obzirom na krizu. 

Grci ne mogu više da izdrže troškove za 2 ili 3 objekta i gledaju kako da ih smanje. Pre oko 2 godine posetila sam Beograd na deset dana i pitajući se i sama zašto Srbi kupuju nekretnine u Grčkoj napravila sam jedno malo istraživanje. Posetila sam agencije za promet nekretnina i videla da su cene nekretnina u Beogradu dosta visoke, npr. jedna garsonjera košta od 80.000 do 90.000 evra. 

Shvatila sam da su cene visoke u poređenju sa platama i troškovima života u Srbiji. U Grčkoj je došlo do pada cena i moguće je kupiti nekretninu za 25.000 EUR do 40.000 EUR, kako u Solunu tako i na Halkidikiju. I zato kupuju mnogi, ne samo Srbi, već i Bugari, Turci, Izraelci...

Pošto su kupili nekretnine, na dalje ih iznajmljuju (plaćaju porez na prihod Grčkoj u iznosu od 15 %), međutim za jednu investiciju u vrednosti od 35.000 EUR naplaćuju  jedan iznos od 10% bruto ili 7% neto (umanjenje poreza na prihod i poreza na imovinu - ENFIA). Kad se uzme u obzir da su bankarske kamate širom Evrope kao i u Srbiji oko 1%, jasno je zašto se kupuju nekretnine u Grčkoj, jer ta nekretnina ostaje, a dobija se i povraćaj u iznosu od 7%.

Međutim, nije samo to razlog, iz lošeg iskustva u prošlosti sa bankama i zamrznutim ulozima do 2000. godine, Srbi ne žele da drže mnogo novca u banci, pa tako kupuju jeftine nekretnine na Halkidikiju i nešto manje u Solunu.

Od 2014. godine Grčka izdaje tzv. "Zlatne vize" kojima se strancima za kupovinu nekretnine vredne više od 250.000 eura odobrava petogodišnja boravišna dozvola, a u određenim slučajevima i državljanstvo. 
Međutim vaša advokatska kancelarija pomaže u procesu izdavanja dozvole boravka i u nekim drugim slučajevima. Možete li nam malo više reći o tome?

U Grčkoj državljanin Srbije može da dobije boravišnu dozvolu na 5 godina ako kupi nekretninu u vrednosti od 250.000 EUR najmanje, ili može da dobije boravišnu dozvolu kao ekonomski nezavisna osoba (bez ulaganja 250.000 EUR u nekretnine) na 2 godine u početku, a potom na još 3, dakle takođe ukupno 5 godina.

Naša kancelarija pomogla je u dobijanju velikog broja boravišnih dozvola za mnoge preduzetnike koji su državljani Makedonije i Srbije, i koji iz profesionalnih razloga žele da putuju kao članovi Evropske Unije (sa pasošem Evropske Unije). Pokrećemo celokupnu proceduru za dobijanje VISA D, u grčkom konzulatu u Beogradu, a potom i za dobijanje boravišne dozvole od strane nadležnih grčkih vlasti.

Kineski, ruski i turski državljani rangirani su među prva tri mesta po broju korisnika petogodišnje boravišne dozvole koja se dobija na osnovu kupovine nekretnine u Grčkoj. Da li je to tačno i zašto oni u tako velikom broju kupuju stanove u Grčkoj?

Rusi, Kinezi i Turci kupuju nekretnine u vrednosti od 250.000 EUR i više da bi dobili boravišnu dozvolu. U poređenju sa Kiprom, gde stranci da bi dobili "Zlatnu vizu" treba da ulože 2 miliona evra u nekretnine ili 2.5 miliona evra u obveznice kiparske države ili kiparskih firmi, sa Španijom gde treba uložiti 500.000 evra, i Maltom gde je potreban ulog od 650.000 evra, jasno je koliko je jeftinija "Zlatna viza" u Grčkoj. Zato oni ovde kupuju nekretnine.

U odnosu na prethodnu godinu da li cene nekretnina rastu, padaju ili stagniraju?

Cene nekretnina u Grčkoj u ovom periodu rastu, jer je letnji period, i iz razloga povećane potražnje. Ali i pored toga su jeftinije nego u zemljama u okruženju. Ekonomska kriza je najviše pogodila srednju klasu, potrebe rastu, pa je prilika za strance da ulažu. Kao što sam vam već rekla, Grci imaju po 2, 3 ili i više kuća i stanova, i više ne mogu da izađu na kraj sa svim troškovima. Srbi treba da iskoriste tu situaciju i da ulažu u Grčku iz svih razloga koje sam vam već navela. 

Naša kancelarija je tu da pomogne. Sarađujemo sa najboljim agencijama za promet nekretnina, sa svim bankama koje prodaju nekretnine, sa poreskim konsultantima i sa najkvalifikovanijim notarima za prenos nekretnine, a u vezi sa stranim kupcima. 

Vodimo računa o svemu. Naš moto je "Nijedan kupac ne sme biti nezadovoljan".


Kontakt:

Eleftheria Papadopoulou

Web: www.greekresidence.shop
Viber: +30 6977 366 66 1
Whatsapp: +30 6937 550 457
Email: eldapapadopoulou@gmail.com

Facebook stranica

Adresa: Ambelonon 37, Ampelokipoi, Thessaloniki, Greece

Napiši komentar
1644 Ivana   25/05/2018
Da li srpski drzavljsanin pri kupovini stana u grčkoj u vrednosti od npr.30 000 evra moze da dobije i boravisnu dozvolu?
1706 Nea Kalikratija   11/06/2018
Draga Ivana, iznos mora da bude bar 250.000 evra da biste dobili boravisnu dozvolu.
1713 Dragan šipraga   12/06/2018
Ako sam vlasnik apartmana u Grčkoj, koliko mogu godišnje da boravim neprekidno u njemu i da li mogu da ga leti iznajmljujem turistima. Hvala na odgovoru.
1719 Nea Kalikratija   14/06/2018
Osobe sa srpskim pasošima mogu ostati u zemljama šengenskog prostora najviše 90 dana, u periodu od 6 meseci. Taj boravak se može iskoristiti u celini ili za nekoliko kraćih putovanja. Po isteku 6 meseci od dana prvog ulaska u Šengen zonu, počinje da se računa sledeći period od 180 dana u kome ponovo možete koristiti pravo na posetu do 90 dana. Postoji nacin da se dobije i boravisna dozvola.Mozete kontaktirati advokata, koji ce Vam objasniti nacin dobijanja boravka. https://www.grckainfo.com/blog/Razgovor-o-kupovini-stanova-u-Grckoj-Eleftheria-Papadopoulou-advokat-iz-Soluna
2054 Marina   19/10/2018
Pozdrav advokatici. Efikasna i brza, korektna!Za svaku preporuku.
2140 SNEZANA MATOVINOVIC   19/02/2019
DA LI GOSPODJA ELEFTERIJA ZNA SRPSKI JEZIK, RADO BIH JE KONTAKTIRALA U VEZI KUPOVINE NEKRETNINE. JA IMAM I GRCKO DRZAVLJANSTVO JER MI JE MAJKA GRKINJA. NA ZALOST, OVE GOD.CU PORADITI NA ZNANJU GRCKOG JEZIKA. S, POSTOVANJEM
2237 Orce Nikolov   12/05/2019
Gospodza Elefterija je jako sposobna osoba, jako vodi brigu da vam neko ne proda neshto je pod hipotekom ili nelegalno. Zena je zmaj, jako se trudi oko svega i vas zastupava u pravom smislu. Jas sam kupio 2 stana i ona je pregledzivala dokumenata. Drugi stan koi sam uzeo , vlasnik je poceo kao neshto da mulja , zena je tolko stala za mnom , posvadzala se sa vlasnikom i napravila takav ugovor da je svaka sitnica navela . Ugovor od 15 strana :). Preporucujem je i necete pogresiti


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu