Rešavanje problema sa parkingom i vodom u Pefkohoriju
25/02/2018 Tekst ažuriran 22/03/2018 Komentara 0

Stanovnici Pefkohorija, najposećenijeg letovališta Kasandre, danas su se okupili na sastanku čiji je cilj bio formiranje grupe koja će u budućnosti štititi interese građana i pojačati pritisak na opštinu da preduzme mere u rešavanju problema sa kojima su se prošle godine susreli ne samo stanovnici već i vlasnici pojedinih smeštaja u Pefkohoriju, a samim tim i turisti koji su letovali u njemu.

Najveći problemi sa kojima su se suočavali su nedovoljan broj parking mesta, nestašica vode i smeće.

Parkiranje u Pefkohoriju

Sastanku su danas prisusvovali i predstavnici policije Pefkohorija koji su izjavili da su pojedini vozači sami skidali letos tablice sa svojih automobila da bi izbegli plaćanje kazne za nepropisno parkiranje i napomenuli da ove godine više to neće tolerisati. Dodali su takođe da će ovim vozačima svakako biti naplaćena kazna u slučaju da automobil ostave na mestu koje nije predviđeno za parking.

O skidanju tablica u letovalištima Grčke pisali smo OVDE i dali vam preporuke šta raditi ukoliko do toga dođe i kako naći slobodno mesto za parkiranje u mestima gde to predstavlja poteškoću.

Povodom rešavanja nedovoljnog broja parking mesta za sve turiste tokom sezone, jedan od predloga, koji tek treba da se usvoji, je da opština kupi zemlju i napravi dodatne javne parkinge na ulazu ili izlazu iz Pefkohorija čime bi se znatno pobošljala situacija i dodatno oslobodio slobodan prostor za pešake u samom mestu.

Snabdevanje vodom u Pefkohoriju

Probleme sa nedostatkom vode tokom avgusta prošle godine uglavnom su imale pojedine kuće udaljene 80 i više metara od plaže, a vlasnici smeštaja u Pefkohoriju su se snalazili tako što su instalirali pumpe sa cisternama vode. Do prekida u redovnom snabdevanju vodom dolazilo je zbog prekomerne potrošnje vode usled velikih vrućina i istovremenog velikog pada nivoa vode u rezervoarima na opštini Kasandra.

Usled ove nemile situacije dolazilo je i do incidenata, a umalo i fizičkog obračuna između gostiju i vodiča jedne od turističkih agencija iz Srbije.

Na sastanku se govorilo o ovome i sledećeg leta u upotrebu će biti pušten još jedan dodatni rezervoar vode koji su do sada koristili isključivo poljoprivrednici. Upotrebom dodatnog rezervoara problem sa vodom možda neće biti potpuno rešen, ali bi trebalo dosta da olakša snabdevanje.


Stanovnici i vlasnici smeštaja u Pefkohoriju se slažu da lokalne instutucije treba da shvate da se ovakvi problemi više ne smeju uzimati zdravo za gotovo i da se turistima moraju obezbediti elementarne stvari na letovanju kao što su voda, čiste plaže, bezbednost u apartmanima i dovoljno parking mesta u slučaju da se turisti kažnjavaju skidanjem tablica sa automobila i naplatom kazni.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu