Samos
14/03/2016 Tekst ažuriran 21/01/2017 Iskustva 0

Samos je najposećenije ostrvo severoistočnih egejskih ostrva, koje je ipak uspelo da sačuva svoju izvornu lepotu i mirne lokacije. Nalazi se u blizini jonske obale Male Azije, tj. Turske, na krajnjem istoku Grčke i najbliže je veće grčko ostrvo Turskoj. Glavno mesto na ostrvu je Vathi, često nazivan i Samos.


Uprkos katastrofalnom požaru koji je uništio većinu ostrva, veći deo zelenih šuma je uspeo da preživi. Turistička mesta, plaže pune ljudi i buran noćni život sa jedne strane, kao i zaklonjene uvale, živopisna mesta i mirne luke sa druge strane, opravdavaju popularnost Samosa. Pored zelenila, idilične plaže sa čistim i belim peskom nadopunjavaju predivnu okolinu ostrva.

Pored prelepih pejsaža i tradicionalnog ambijenta, Samos je poznat i po čuvenim vinima koja se prave od lokalnog Muskat grožđa. Vino se prodaje po celoj Grčkoj, ali i izvozi u veliki broj zemalja sveta.


Gradovi i mesta na Samosu


Karlovasi
Lokacija: 30 kilometara severozapadno od glavnog grada Samosa
Opis: prelepe zgrade i impresivne crkve su ukras grada i dokaz slavne i bogate prošlosti ostrva.
Najbliža plaža: Potami


Kokkari
Lokacija: 10 kilometara zapadno od glavnog grada Samosa
Opis: mesto se nalazi u području poznatom po vinogradima, među stablima maslina i borova.
Najbliža plaža: Kokkari


Pithagorio
Lokacija: 14 kilometara jugozapadno od prestonice Samosa
Opis: stare i nove kuće su međusobno uklopljene, a prošarane su uskim uličicama i strmim stepenicama
Najbliža plaža: Pithagorio


Vathi ili grad Samos
Lokacija: severoistočni deo ostrva
Opis: stare venecijanske i neoklasične zgrade uklapaju se sa modernim zgradama i stvaraju atraktivno okruženje
Najbliža plaža: Gago


Marathokambos
Malo mesto Marathokambos je smešteno na padinama planine Kerkis, jugozapadno od mesta Vathi. To je šarmantno mesto bogato galerijama, uskim uličicama i izbeljenim kućama koje podsećaju na Kiklade.
U mestu živi 2.500 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom ili morem. U Marathokambosu možete kupiti izvrsno maslinovo ulje i sapun. U blizini mesta nalazi se plaža Ormos Marathokambou. Zbog plitkog mora i sitnog peska na toj plaži se leti okuplja veliki broj kupača.


Mavratzei
Mavratzei je živopisno planinsko mesto smešteno među stablima maslina i borova, jugozapadno od mesta Vathi, u centralnom delu ostrva Samos.
Izrađivanje predmeta od gline je tradicija ovog mesta, stoga se u brojnim prodavnicama lokalnih majstora mogu kupiti sve vrste glinenih predmeta. Na severozapadnoj strani ostrva nalazi se velika stena puna šupljina koja je jedna od najpoznatijih atrakcija.


Mitilini
Mesto Mitilini je atraktivno mesto smešteno u dolini, 12 kilometara jugozapadno od mesta Vathi. U mestu živi 2500 stanovnika, a puno je prelepih kuća, crkvi i kapelica. Mesto je dobilo ime po stanovnicima koji su se tu doselili sa Lesvosa (Mitilini na grčkom jeziku) oko 1700. godine nakon zemljotresa koji je uništio veći deo njihovog ostrva. U mestu se proizvode izvrstan duvan i vino.


Šta posetiti na Samosu


Staro pozorište u Pithagorio

Ruševine starog pozorišta nalaze se u mestu Pithagorio, u blizini manastira Spiliani. Veruje se da su to ostaci pozorišta antičkog grada koji se nalazio na mestu gde je danas mesto Pithagorio.


Akvadukt u Evpalineiu

Ovaj izvanredan akvadukt je jedna od najvažnijih građevina koje su nastale za vladavine tirana Polikrata. Akvadukt je dug 1350 metara a na ulaznom portalu se nalaze zapisi. U samom tunelu možete razgledati ostatke vizantijske crkve.


Hram Heraion

Ovo utočište je jedna od najpoznatijih atrakcija ostrva Samos, a nalazi se 6 kilometara od mesta Pithagorio. Hram je sagrađen, jer se verovalo da se boginja Hera, Zevsova supruga, rodila na Samosu.

Svake godine se u ovom hramu organizuju dve velike svečanosti. Prva se zove Heraia i njom se slavi rođendan boginje i njeno venčanje sa Zevsom. Druga se zove Tonaia i slavi Herina čuda.


Dvorac Likourgos Logothetis

Dvorac se nalazi u mestu Pithagorio. U XIX veku ga je izgradio Likourgos Logothetis, vođa revolucije protiv turske vladavine, kako bi se odbranio od turskih napada. U dvorištu dvorca posetioci mogu razgledati dve rimske galerije i ostatke nekoliko crkvi.


Vodopadi Potami

Područje Potami nalazi se 3 kilometra zapadno od mesta Karlovassi i jedno je od najlepših delova ostrva Samos. Šetnjom pored reke, ispod gustih krošnji stabala, doći ćete do malog jezera i poznatih vodopada. Neverovatna lepota ovog mesta očaraće svakog posetioca.


Plaže na Samosu


Kokkari
Lokacija : 10 kilometara zapadno od glavnog grada Samosa
Opis: peščana plaža u blizini turističkog letovališta. Odlična lokacija za jedrenje na dasci.
Najbliže mesto: Kokkari


Psili Ammos
Lokacija: 11 kilometara jugoistočno od glavnog grada Samosa
Opis: duga peščana plaža, okružena visokim liticama
Najbliže mesto: Psili Ammos


Pithagorio
Lokacija: 14 kilometara od glavnog grada Samosa
Opis: mala peščana plaža sa ležaljkama, suncobranima, kafeima i tavernama
Najbliže mesto: Pithagorio


Tsamadou
Lokacija: 10 kilometara zapadno od glavnog grada Samosa
Opis: šljunkovita plaža i jedina zvanična nudistička plaža na Samosu
Najbliže mesto: Kokkari


Heraion
Lokacija: 15 kilometara jugozapadno od glavnog grada Samosa
Najbliže mesto: Heraion


Kerveli
Lokacija: 7 kilometara od grada Samosa
Najbliže mesto: Kerveli


Lemonakia
Lokacija: 11 kilometara severozapadno od glavnog grada Samosa
Opis: mekani pesak, obli šljunak i bistro more su glavne karakteristike ove plaže. Na raspolaganju su ležaljke za sunčanje i suncobrani koji se mogu iznajmiti.
Najbliže mesto: Kokkari


Mika
Lokacija: 10 kilometara južno od glavnog grada Samosa
Opis: plaža sa belim oblim šljunkom i bistrim morem. Uglavnom netaknuta priroda.
Najbliže mesto: Psili Ammos


Grad
Lokacija: u blizini glavnog grada Samosa
Najbliže mesto: Samos


Platanakia
Lokacija: 10 kilometara severozapadno od glavnog grada Samosa
Najbliže mesto: Platanakia


Posidonia
Lokacija: 8 kilometara jugoistočno od glavnog grada Samosa
Opis: mala mirna plaža sa bistrom vodom i tavernom u blizini
Najbliže mesto: Posidonia


Potokaki
Lokacija: 12 kilometara jugoistočno od glavnog grada Samosa
Opis: duga peščana i šljunkovita plaža
Najbliže mesto: Potokaki


Potami
Lokacija: 30 kilometara severozapadno od glavnog grada Samosa
Opis: duga peščana i šljunkovita plaža
Najbliže mesto: Karlovasi


Noćni život na Samosu

Na ostrvu Samos noćni život je intenzivan i nudi nezaboravan provod, bilo da tražite mirno ili uzbudljivo veče.
Restorani, taverne, kafei, moderni barovi, bouzoukia (klubovi u kojima se svira grčka muzika uživo) kao i veći i manji klubovi koji sviraju sve vrste muzike, sve to možete pronaći u glavnom gradu Samosu, u Karlovassi, u Kokkari kao i u atraktivnom mestu Pithagorio.


Kako stići do ostrva Samos


Brodom

Glavna luka Samosa je Vathi, takođe se zove i Samos. Druge dve su luke Karlovasi i Pithagorion. Trajekti iz Pireja svakodnevno polaze za mesta Vathi i Karlovasi. Postoje i svakodnevni noćni trajekti za Karlovasi i Vathi iz Pireja, Sirosa, Mikonosa i Ikarije.

Samos je takođe povezan sa svim ostrvima u Severnom Egejskom moru i Dodekaneza jednom nedeljno putem linija od Aleksandroupolisa do Rodosa. Takođe, Samos ima i dnevne polaske za Kušadasi u Turskoj sa dve grčke i dve turske linije. Put traje dva sata i košta 35€ u jednom pravcu. Trajekti polaze u 8:30 ujutru i u 17:30. U niskoj sezoni samo jedan trajekt polazi iz Kušadasija u 8:30 ujutru, a povratak iz Samosa je u 16:30.


Avionom

Postoje dnevni letovi Olimpic Air-a za Samos sa atinskog aerodroma (let traje 55 minuta) i sa solunskog aerodroma (let traje 65 minuta) aviokompanijom Astra Airlines. Takođe postoje letovi za Samos sa drugih grčkih ostrva.

Od maja do oktobra čarter aviokompanije lete direktno za Samos sa nekoliko evropskih aerodroma.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu