Sarti - Sitonija (maj - jun)... by Blizanac22
31/03/2016 Tekst ažuriran 01/12/2017 Komentara 1

Kada sam prošle godine od prijatelja čuo da radi u Sartiju, tada sam iskreno prvi put i čuo za to mesto i taj deo Grčke. 


S obzirom da radim u medijima, igrom čudnih okolnosti organizovao sam sebi odlazak u pred sezoni prvi put prošle godine. Ove sam ponovo rešio da odem u Sarti od 21. maja, ali i da malo produžim boravak pa sam ostao i prvih par dana u junu. Sarti je najveće mesto na Sitoniji, sa možda najlepšom plažom i pogledom na Svetu Goru, što negde ima neku posebnu draž dok ste u vodi. 

Od malog ribarskog sela, napravljen je prelep gradić za odmor i uživanje, i za mlade,ali i za porodice i starije. Kristalno čisto more, sa fenomenalnom tirkiznom bojom, sitan pesak, čiste plaže...samo su delić lepote Sartija. A u Sartiju ima svega: i taverni, i barova, kafica, restorana, brze hrane, tako da gladni sigurno nećete ostati, a cene onih najčešće konzumiranih stvari su ostale iste od 2 do 3,5 evra (girosi, pite, suvlaki, palačinke, pice...). U restoranima sasvim lepo možete da ručate ili večerate po osobi oko 10e, a za neku četvoročlanu porodicu oko 25e ce vas koštati ručak.

Naravno tu je i nekoliko ogromnih marketa, koji su povoljni i uvek imaju neku akciju. Da se vratim na plaže: ogromne, prostrane i čiste, za svakog po nešto :) Nema one klasične odsečne dubine kada uđete u vodu, a u drugoj polovini plaže, bukvalno možete nekih 500m da šetate morem, dok ne dođete do neke dubine koja bi vam bila do ramena (visok sam 187cm). Dakle, za klince, RAJJJJ.... 

Ukoliko imate kola, nekoliko sjajnih plaža je u okolini do 10km. Pregršt plažnih barova je duž cele plaže, gde na ležaljakama u hladovini, možete da uživate. Ležaljke se ne naplaćuju, ali morate da naručite neko piće, i da sedite ceo dan ako hoćete. Naravno za noćni provod tu su i 2 diskoteke za one mladje. Vikendom dolaze grci iz Soluna, pa bude veoma živo. 

Ove godine u odnosu na prethodnu, maj je bio topliji i veća je bila gužva što je super. Od Srba ima gostiju,ali ne previše, što je opet super :) Ima i apoteka (za svaki slučaj) i prodavnica sa raznim zanimacijama....dakle, neće vam biti dosadno.

Smeštaj je raznolik: od odličnog, do manje odličnog, ali pristojnog. Manje više su sve to studiji ili apartmani u kućama, 90% su nove namenske kuće za turiste. Uvek je čisto, mirisno, ali ne očekujte Hilton sa 5*. Jer za tu cenu, to je prosto nemoguće. Ali, svakako ćete imate komfor, a u pojedinim kućama čak i osetiti taj duh grčke morske tradicije, što je neprocenjivo iskustvo. Napomena je da uvek ponesete svoje peškire i nesto malo od posudja, ukoliko porodicno dolazite. 

Jer ovde grci imaju malo čudnu politiku po tom pitanju. Negde je najsigurnije da idete prego agencije i budite obazrivi, jer samo jedna agencija prodaje aranžmane za Sitoniju, kao glavni agent, sve ostalo su sub agenti, ili eventualno preko Grckainfo sajta direktno sa Grcima. Jedini problem koji može da vam se desi, to je da ne budete smešteni prvi red kuća do mora :) 

U svakom slučaju bilo da ste u starom (centralnom) ili novom delu Sartija, do plaže stižete brzo, jer se plaža prostire duž celog naselja, i svi putevi izlaze na more. Možda je putovanje autobusom duze nego da idete u Nei Pori ili Pefkohori, ali vredi... 

Najlepše plaže, najčistije more, bez prevelike gužve.... Teško je rečima opisati, ali Sarti vredi videti i uživati... :) I da, najvažnije, ukusi su različiti, ne slušajte druge, pogledajte na internetu slike, i odmah u Sarti, bez razmišljanja... nećete se pokajati. Ja sam uplatio sada i septembar!!!


Blizanac22

Napiši komentar
1636 Jelena m   22/05/2018
Preko koje agencije ides i koji smestaj preporucujes?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu