Skala, Kefalonija 23/06/2017


Malo mesto Skala u južnom delu Kefalonije je jedno od lepih letovališta koje se nalazi 12 km od Porosa i 38 km od glavnog grada Argostolija. Mesto je izgrađeno nakon zemljotresа 1953., a u njemu se i dalje mogu videti neke od ruševina.

Skala je prilično mirno letovalište, bez posebnih atrakcija i zato se preporučuje porodicama sa decom kojima je odmor presudan. Postoji lepo uređen park sa fontanom, crkva, šetalište uz more, više restorana i taverni, 3-4 dobro snabdevena marketa, giros, radnjice, pekara, apoteka, bankomati, a u mestu postoji i ambulanta - doktor. Cene su pristojne, dok mesta za noćni provod ovde ipak nema pa se ne preporučuje mladima.


Plaža u Skali je duga 4 km, široka oko 25 m, sa nekoliko lepih uvalica. Veoma je lepo uređena, uvek bez preterane gužve i uz mogućnost osame po potrebi, sa peskom i sitnim šljunkom, sa nekoliko beach-barova na njoj, ali i dosta slobodnog prostora za samostalne kupače. More u Skali je veoma lepo, čisto i najčešće mirno - bez vetra i talasa, a u nekim delovima okruženo gustom borovom šumom.

Iz Skale postoji nekoliko otganizovanih izleta ka drugim lokacijama na ostrvu (dnevna i noćna krstarenja, večernji odlazak za Argostoli), a čak i do ostrva Zakintos i Itake. Mana mesta je udaljenost od ostalih lepih plaža Kefalonije, ali samo onima koji ne vole i nisu spremni mnogo da voze i obilaze.

Prevoz u Skali vam nije potreban, jer je mesto malo i gde god da krenete neće vam biti potrebno više od 10-tak minuta da stignete. Posle 18 h put u glavnoj ulici se zatvara i pretvara se u pešačku zonu. Najveći broj turista u Skali čine Englezi, zatim Rusi, Italijani, Mađari i Rumuni.

Ukoliko nemate svoj automobil, iz Skale polaze svakog radnog dana klimatizovani autobusi do Porosa i Argostoslija. Cena karte u jednom pravcu je 4,5 evra, a iz Skale kreću u 6h i 9h ujutru. Povratak iz Argostolija je u 18h. Autobusi putuju oko 1h i 15 minuta. 

Cene u Skali su slične kao i na drugim ostrvima: giros koji se nalazi u glavnoj ulici košta 2,50 Eur. Paket vode od 6 flasa je od 1.75 Eur pa na više (zavisno od proizvođača). Dugotrajno mleko je 1.56 Eur, kisela mleka od 200g su oko 0.60 - 0.75 Eur. Koka Kola od 1.5l je 1.50 do 1.65 Eur. 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu