Skijatos: sletanje na najkraću pistu Grčke
30/12/2016 Tekst ažuriran 24/06/2023 Iskustva 1

Aerodromska pista na ostrvu Skijatos je jedna od najužih i najkraćih u Evropi (nešto malo više od 1.600 m), zbog čega avio-kompanije ovaj posao obično poveravaju iskusnim pilotima koje upućuju na dodatne obuke, a na ovaj aerodrom ne mogu da sleću avioni veći od Boinga 757-200.


Ako budete imali sreću da avionom dođete na Skijatos, vrlo je moguće da će vam se u jednom momentu učiniti da letelica neće stići da zakoči na vreme i da ćete uleteti u more. Za ovu optičku iluziju kriva je nizbrdica na kojoj se pista nalazi, zbog čega putnicima izgleda još kraća nego što u stvari jeste. 


Avioni prilaze pisti sa zapadne strane i preleću preko ulice koja prolazi tik uz ogradu aerodroma. Poletanja i sletanja su zbog toga prava atrakcija na ostrvu, a masa ljudi svakodnevno se okuplja uz ogradu i gleda kako avioni preleću iznad njih.


Turisti dolaze kako bi svojim očima videli putnički avion koji proleće samo 20-ak metara iznad njihovih glava, a da to nije preterano pametna ideja pokaže se svaki put kada snažni mlazni motori dignu u vazduh obližnji pesak i šljunak koji ih zaspe, a neretko obori i na zemlju.


U julu 2022. turistkinja je zadobila teške povrede mozga kada su je izduvni gasovi motora oborili na zemlju.


A kako sve to izgleda "uživo" pogledajte u video snimku.



Savet za one koji žele da isprobaju ovu adrenalinsku avanturu je da idu bez šešira, kapa, naočara i ostalih detalja koje bi mogle, od velikog „vazdušnog udara“ prilikom poletanja aviona, začas da završe u moru. Samo fotoparat i čvrst raskoračni stav iza ograde ili nekog većeg kamena! Čitav doživljaj traje par sekundi, ali nezaboravnih par sekundi, kažu oni koji su probali! 


Pored piste se nalazi i jedan restorančić pa i odatle možete uživati u pogledu na pilotske bravure.


Foto: Wikipedia


 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

 

Napiši komentar
5093 Aleksandar Gičić   09/06/2023
Bio i doživeo, nije baš prijatno. 1f6001f6001f600


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu