Solun - grad sa dušom
02/03/2016 Tekst ažuriran 11/05/2023 Iskustva 0

Solun je i danas grad u koji rado svraćamo pri povratku sa letovanja na grčkom primorju. Solun je grad u kojem nas još od 70-ih godina srećno dočekuju na tečnom srpskom sa: "Dobar dan".


Sa 790.000 stanovnika, glavni je grad severne Grčke i cele regije - egejske Makedonije, kao i kulturni, prosvetni, industrijski, finansijski i administrativni centar ovog dela zemlje.


Solun je pun manjih trgova sa načičkanim tavernicama oko njih, uskih uličica i širokih bulevara sa drvoredima, crkvi, tvrđava na vrhu grada, parkova, muzeja, spomenika, kafića, restorana, butika, cvećara, pekara, poslastičarnica... Ljudi u njemu deluju rasterećeno i vrlo vedro iako ih u ovoj sadašnjoj ekonomskoj situaciji muči 100 muka. Solunjani su kao i večina Grka temperamentni i uvek ljubazni.


U fizionomiji grada jasno mogu da se uoče dve velike oblasti. To su Ano Poli, viši deo grada na strmom području, i Kato Poli, niži deo grada koji se pruža ka istoku, do luke. Kroz Solun prolazi nekada najvažniji put Via Egnatia, koji je vekovima povezivao istok i zapad i to je, ujedno, i glavna ulica grada. 


U turistički vrlo važnoj oblasti grada - Epano Poli, nalaze se ostaci nekadašnjih rimskih zidina, iza kojih uske uličice vode do kule, to jest, tvrđave Kastro. Ovaj deo grada ima veliki broj kuća sa lepo uređenim vrtovima u istočnjačkom stilu.


Taverne i kafići u Solunu

Pravi način da doživite Solun je poseta nekoj od brojnih taverni, uzerija ili kafića obojenih mediteranskim suncem i mirisom mora koji dolazi iz luke. Od jela se u tavernama (grčkim nacionalnim restoranima) služe jela jedinstvene lokalne kuhinje, riblji specijaliteti, ali i jela tradicionalne istočnjačke kuhinje.


Najviše taverni se nalazi u centru grada, ali i duž Solunskog zaliva. U Solunu ima dosta luksuznih restorana koji uprkos luksuzu ipak održavaju tradiciju lokalnog ukusa. U tavernama se služe dobra vina koja vekovima čine neodvojivi element grčke civilizacije.  


Najlepše taverne se nalaze u višem, starijem delu grada, ali i u modernim delovima istorijskog centra grada - LadadikaNea Krini, kao i na Aristotelovom trgu i trgu Elefterias. Posebni ugostiteljski objekti u Solunu su na daleko čuvene uzerije - nešto slično našim kafanama, gde se služi jako alkoholno grčko piće ouzo. Pored toga, grad je prepun malih pečenjara ili fast food restorana gde mogu da se kupe piletina i krompirići, kao i čuveni grčki giros po povoljnim cenama. 


Za one koji to žele postoje mnoga mesta noćne zabave sa tradicionalnom muzikom i igrom. Zahvaljujući ovako bogatoj ponudi ishrane, pića, muzike i zabave dolazi se do zaključka da je i Solun jedan od onih gradova koji nikada ne spavaju.


Gostoljubivi Solunjani

Što zbog tradicije, što zbog turističke konkurencije okolnih zemalja, nemojte se iznenaditi prijatnom gostoljubivošću, besplatnim pićem u restoranu, nižom cenom nego što je u cenovniku, jer za svakog Grka ugostitelja gost je svetinja i izvor prihoda. Primetićete da su i grčki kafići tokom čitavog dana prepuni što mladim, što starijima koji vreme prekraćuju ispijajući grčku kafu (isto što i naša turska) i igrajući partiju tavlija, igre koja pomalo liči na našu micu.


Prilikom posete Solunu uočava se da stanovnici neuobičajeno vole svoj grad, nazivajući ga najopuštenijim gradom na svetu. Ponosni na svoje makedonsko poreklo i Aleksandra Makedonskog koga Grci nazivaju Aleksandros Megalos to jest Aleksandri Veliki, Solunjani svakog dočekuju otvorenog srca. Bez sumnje se može reći da je ovde svako dobrodošao, a kako i ne bi, kada svi putevi za jug i Malu Aziju vode već nekoliko hiljada godina, baš preko teritorije Soluna. Tako je ovaj grad ničiji, a svačiji, i makedonski i grčki i turski i srpski... I svih naroda koji ga posete.


Ring Road obilaznica oko Soluna

Skoro da nema nijednog našeg turiste koji je krenuo kolima putem Grčke, a da bar prvi put nije pogrešio skretanje kod obilaznice za Solun po imenu Ring Road. Ovim kratkim uputstvom pomoći ćemo vam da to izbegnete.
 

- odmah nakon prelaska grčke granice resetujte kilometražu u kolima

- na 50-om kilometru puta videćete tablu sa desne strane na kojoj piše THESALONIKI i HALKIDIKI, a ispred vas će se pojaviti most

- prođite ispod mosta i odmah se isključite desno na autoput za Solun (Thessaloniki) i na 63-em kilometru ugledaćete ispred vas petlju - most

- već na 62. km pređite u levu traku, a zatim prođite ispod te petlje (i dalje se nalazite u levoj traci) i na drugom semaforu skrenite levo tj. pratite put ka Kavali (za one koji nastavljaju ka Tasosu)

- nalazite se na Ring Road-u (obilaznici oko Soluna)

- na 88. kilometru isključite se desno za Halkidiki i odmah nakon toga skrenite levo

- u nastavku puta videćete odvajanje levo za poluostrvo Sitonija (drugi prst Halkidikija), a pravo se nastavlja put za Kasandru (prvi prst Halkidikija)
 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu