Spetses - ostrvo za beg bogatih Atinjana
16/03/2019 Tekst ažuriran 28/09/2023 Iskustva 0

Spetses (Speces) je jedno od Saronskih ostrva u Egejskom moru i pripada okrugu Atika. Najbliže kopno je Peloponez koji je od Spetsesa udaljen oko 5 km.
 

Do ostrva Spetses se može doći trajektom iz luke Pirej kao i sa ostrva Hidra. Cena karte po osobi u jednom pravcu iz luke Pirej je oko 40 evra, a sa Hidre 12 evra. Postoji i brodić iz mesta Kosta na Peloponezu i njime vožnja do Spetsesa traje 15-ak minuta.


Turizam na ostrvu je počeo da se razvija još početkom 20. veka, kada je Sotiros Anargiros izgradio hotel “Posejdon”. On je kao mladić emigrirao u SAD, a vratio se krajem 19. veka kao uspešan biznismen, sa namerom da transformiše ostrvo na kom je proveo detinjstvo. “Posejdon” je ubrzo postao omiljeno mesto za odmor bogatih Atinjana.


Grad Spetses je jedino veliko naselje i u njemu živi gotovo svih 4.000 stanovnika koliko ih ima na celom ostrvu. Kada stignete na ostrvo prvo što ćete verovatno primetiti je odustvo automobila. Načini transporta u gradu su, osim šetnje, bicikli, skuteri i konjske zaprege. U centru su dozvoljena samo taksi vozila i vozila za dostavu, a lokalni autobusi idu samo do plaža izvan grada. 
 

U gradu Spetses su skoncentrisani svi objekti koji se nalaze na ostrvu, tako da možete pronaći supermarkete, pekare, banke, butike, suvenirnice, kafiće i druge potrebne sadržaje. Postoji veliki broj restorana koji za vreme večere puštaju grčku tradicionalnu muziku, ali i nekoliko klubova sa modernijim zvukom tako da noćni život može biti raznovrstan, u zavisnosti od toga šta preferirate.


U samom srcu grada se nalazi nova luka Dapia i u njenoj blizini se nalaze sve znamenitosti.



Glavni trg u gradu Spetses je Rologiou i na njemu se nalazi prepoznatljivi toranj sa satom. Muzej Bouboulina je smešten u kući ove junakinje sa Spetsesa koja je imala veliku ulogu u ratu za nezavisnost 1821. godine i smatra se jednom od najsnažnijih žena u grčkoj istoriji. Muzej predstavlja zbirku njenih ličnih predmeta. U blizini je i vila Hatzigiannisa Mexisa, takođe istaknutog građanina ostrva, čija su moć i bogatstvo imali važnu ulogu u revoluciji, i danas je u funkciji muzeja. 


Katedrala Agios Nikolaos je od velikog istorijskog značaja, jer je ovde bila podignuta zastava nezavisnosti ostrva 3. aprila 1821. Nalazi se na par minuta hoda od luke i prepoznaljiva je po visokom zvoniku od mermera. U antičko doba ostrvo Spetses se inače zvalo Pitioussa, što znači “ispunjeno borovima”, pa ako se nekada nađete na njemu možete prošetati i mornaričkim parkom borove šume u kom su izložene različite drvene skulpture.


Plaže na ostrvu Spetses

Gradska plaža se nalazi na sredini samog grada Spetsesa, desno od luke Dapia. Pošto je smeštena u neposrednoj blizini crkve Agios Mamas, poznata je i pod tim imenom. Plaža je šljunkovita, ulaz u vodu postepen, a tu se nalaze i brojni beach barovi. S obzirom na pogodnu lokaciju, a i zbog manje veličine, u jeku sezone često može biti prepuna. 


Još jedna plaža blizu grada je Agia Marina, na 2 km udaljenosti. Plaža je peščano-šljunkovita, uređena i nudi brojne sadržaje, a odmah iznad nje je i mala kapela okružena borovima i čempresima. Do ostalih plaža možete doći lokalnih autobusom ili taksi-brodićem. 


Plaža Kaiki je takođe poznata kao College plaža zbog blizine Anargirios škole. Na ovoj peščanoj plaži postoje ležaljke i suncobrani u okviru plažnog bara koji nudi i široki izbor vodenih sportova. Sa desne strane (prema plaži) postoji i odlična taverna.


Agia Anargiri, na 12 km od glavnog grada, je jedna od najvećih plaža ostrva Spetses. Nalazi se u uvali, peščano-šljunkovita je i nudi mogućnosti za sportove na vodi. Ovde se nalazi i jedna od najlepših prirodnih atrakcija na ostrvu - pećina Bekiris. 


Vrelos, lepa peščana plaža, poznata još i kao “Paradise”, se nalazi na zapadnoj strani ostrva, oko 6 km od glavnog grada. Predstavlja dobru polaznu tačku za šetnju do najviše tačke na ostrvu - Profitis Elias (248 m). Plaža Zogeria se nalazi u uvali prekrivenoj gustom borovom šumom koja se spušta gotovo skroz do bistre plave vode. Pošto je put prilično strm, do nje je najbolje doći brodićem. Na uzvišenju se nalazi mala kapela i jedna taverna. Ova plaža je omiljena kod meštana koji je, pre svega zbog izuzetnog prirodnog okruženja, smatraju najlepšom na ostrvu.


Ostrvo Spetses je takođe poznato i po zanimljivim sportskim manifestacijama. U aprilu se održava “Spetsathlon” – najveći triatlon u Grčkoj, u junu je vikend jedriličarskih trka, a u oktobru “Mini Maraton” od 26 km, glavni događaj na ostrvu. Takođe, uvek se drugog vikenda septembra održava “Armata” – obeležavanje pomorske bitke između Grčke i Turske koja se odigrala 8. septembra 1822. godine. Događaj kulminira simulacijom ponovnog izvođenja bitke, a sve to prati muzika i vatromet.


 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja
 
Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu