Srbija - Volos - Korintos - Nafplion - Rio-Antirio - Itea - Delfi - Lefkada - Srbija
09/03/2016 Tekst ažuriran 13/04/2016 Komentara 1

Putovanje u drugoj polovini jula. Pošao iz Bgd, pa odmor par dana u Leskovcu (i nije bio odmor već zamena cevi u kupatilu). Škodica Fabia 1.4 TDI, mali šator, vreća, navigacija, i ja... 


1. Etapa: Leskovac - Camping Sikia između mesta Kato Gatzea i Kala Nera južno od Volosa

Dobar kamp na terasama, puno mesta, hladovina. Dobar toalet, topla voda, besplatni frižideri i zamrzivač. Besplatan WiFi. Toplo more, možda i najtoplije od svih mesta gde sam bio te godine. U dolasku sam planirao da svratim na musaku u Paraliju (Katerini), ali je bio takav pljusak da to nisam u životu video. Formirala se kolona, jer se od kiše nije videlo dalje do desetak metara, a bilo je sigurno 15-20 cm vode na asfaltu. I tako 40 minuta. Grom roknuo u stub odmah do auto puta, kojih 100 m od mene. Dobro me preseklo, jak bljesak i još jači prasak. Pa rekoh sebi bolje bez musake da brišem ja dalje :-) 

Išao sam do kraja poluostrva do malog mesta Platania odakle se po lepom vremenu vidi Skiatos. Iz tog mesta ima nekih brodića, ali nisam siguran da neki vozi do Skiatosa. E da vozeći sa otvorenim prozorima od kampa do Platanie nadisao sam se mediteranskog vazduha punog joda i mirisa četinara i makije. Tek kad se pređe Larisa, počinje miris Mediterana. Fantastično. Pažnja. Nigde nema odbojnika, a ponori znaju da budu duboki, srećom put je dovoljno širok, ali bez previše opuštanja jer vole Grci brzo da voze i da seku krivine više nego leba da jedu :-) 


2. etapa: Kato Gatzea - Isthmia (Korintski kanal) - Camping Isthmia Beach 

Jeftin kamp, solidno opremljen frižideri i kuvala, besplatan WiFi kod recepcije, ali slaba plaža sa velikim kamenjem i u daljini gleda na neki industrijski kompleks. Bio sam prvi posetilac sa Srpskim pasošem. To je jeftin tranzitni kamp. Ljudi se odmore po dan, dva, i idu dalje... U blizini dobar porodični restoran. Sveža riba. Obrok sa vinom i salatom 10-12-15 €. Video Korintski kanal i potapajući most u Isthmii. Slabo označeno putokazima.

Prvo sve pregledao na Google maps, pa se onda snašao. Čak i pokazivao na karti grupi nemačkih bajkera, jer se sa auto puta ništa ne vidi, a putokazi do mesta gde je potapajući most i pored njega lepi restoran gde možete da cirkate i gledate brodove, jednostavno ne postoji dok ne dođete do mesta odakle se vidi i bez znaka :-( 

Obišao sam i Navplion. Jako lep grad, velika marina i parking i neverovatno ali istinito, čist hemijski WC, sa papirima, vodom, maramicama za dezinfekciju. Vidi se da grad razvija skuplji nautički turizam. Tvrđava iznad grada je fantastična. Pogled prva liga, ali gledajte da ne zapucate na nju u podne ko ja i istopite se do vrha... Treba dobro da se penje, ponesite flašicu vode i šešir... Ali svakako se isplati zbog pogleda i osećaj koji pruža. E da, kad sam dolazio, nešto pre Atine, ispred mene auto, žena Grkinja verovatno zaspala, probila ogradu i okretala se i završila na sporednom putu... Srećom bez teških povreda, ali razbijena arkada, nos, ali sva ugruvana. Dakle oprez, san lako prevari. 


3. etapa: Isthmia - most Rio-Antirio - Itea (luka blizu Delfa) 

Vožnja severnim delom Peloponeza se pokazala kao dosta naporna. Auto put, u stvari nije auto put, već isprekidano, pola u gradnji, ograničenja brzine, policija sa radarima na 2 mesta. Poštujte ograničenja, ili se držite kolone sa Grcima, ali ne cepajte prvi da vas ne kazne. Celi severni deo Peloponeza su praktički spojena naselja. Nisam svraćao nigde. Most Rio-Antirio je impozantan. Kad ga pređete (mostarina 12 €) na strani Antirio, odmah posle plaćanja mostarine izdvojite se desno i ima veliki parking sa koga se most super vidi i mogu dobre fotke da se naprave. Imate trajekt za 6 € pa ako ste stipse... 

Od Antiria do Itee je dobar put, bez gužve. Ne propustite mesto Nafpaktos, stari Mletački grad. A nešto dalje, već bliže Itei je selo Galaxidi. Meu najlepšim selima na Mediteranu, kad ga vidite pomislite da je neko Holivudsko naselje napravljeno od kulisa samo za potrebe nekog filma... Stvarno prelepo. Itea je turistički grad sa većom lukom. Tu dolaze putnici sa kruzera iz Evrope i USA pa idu busevima do Delfa. E Delfi su čudo jedno. Kad pogledate u dolinu prema Itei, sve maslinici i narandže. Ulaz u Delfe je oko 10 € sa posetom muzeju gde imate i besplatan WiFi. 

Video sam gde je proročica udisala metalna isparenja, imala vizije, i proricala sudbinu. Iz tih razloga proročice nisu dugo živele, ali bile su rock stars toga doba, vidi se po veličini amfiteatra. Negde pojavom hrišćanstva, prestala su i metana isparenja, i proročica je ostala bez inspiracije. A tad nije bilo Tigar lepka da proba sa njim :-) Stari grad je u stvari Rimski, ne Grčki... Muzej ima stvarno fantastične eksponate, dobro je rashlađen i užitak je obići ga. Dođite ranije, pre 10 h, jer zbog planinskog terena ima malo parkinga. I tu ima penjanja, ponesite i šešir i vodu, obavezno. 4. etapa: Ithea (Itea) - Lefkada. Nije autoput, ali je put dobar i neverovatno prazan. 

Doduše i ja sam za put izbegavao petak i nedelju kad su najveće gužve. Camping 2-3 km. od grada Lefkasa (Lefkade) i Sv. Lidla Diskontnodejstvujućeg :-). E kad se odmorite od puta, dakle drugi dan, pođite u obilazak jer plaže su stvarno prva liga. Boje mora su kao da gledate kroz PhotoShop filter. Posetio sam ih par. Vasiliki je super, dugačak plićak, lep sitan šoder, bistro more. Ali Porto Katsiki beach je extra. Pošao sam ujutro.

Uz put par slupanih kola. Neko se skoka svaku noć. Oštre krivine, i neko pivce više je dosta da se sleti ili udari. Put je na momente veoma uzak, toliko da se jedva, uz sklapanje retrovizora, mimoiđete sa širim kolima. U jedom trenutku sam hteo da se vratim. glava me zabolela od silnih krivina, ekstremno tesnog puta i napetosti, ali nisam mogao jer nemate gde da se okrenete. I to pričam o Škodi Fabii, ne o kolima od 5 m. 

Preporučujem put brodom do te plaže. Vozi iz Lefkade. Odveze vas ujutro, vrati posle podne. Najbezbednije i najopuštenije, i biće vam pravo uživanje. Plaža je čudo jedno, ali čudo. Isplati se svaki minut po onim krivinama i izbegavanje udarnih rupa. E da, ulaz na plažu se ne plaća. Ali plaća se parking 5 €. WC je besplatan, ali bolje bi bilo da se plaća jer bi onda verovatno bio čist. Ovako vam pokvari sve fantastično lepo sa te plaže, jer je totalno rasturen. Čak i po našim standardima. Srećom, optimizam pamćenja će vam pomoći da ga zaboravite... 


5. etapa: Povratak Lefkada - Srbija

Pakujem šator ujutro i počinje kiša. Ubrzo se pretvorila u pravi prolom oblaka, tako da me u Grčkoj dočekala i ispratila kiša. Autoput Egnatia Odos. Ima mali milion tunela. Sve odlično urađeno. Nema puno gužve. Svratio jednom da se odmorim i sipam gorivo. U Makedoniji, deo odmah po ulazu iz Grčke je baš kritičan. Talasi su toliki, ne kolotrazi, nego talasi ko dvogrbe kamile, da će vam ako ne pazite i vozite brže ispasti volan iz ruku. 2015. planiram obilazak južnog Peloponeza i Elafonisosa... 

Jednom se živi! Srećno!


Misha66

Napiši komentar
1695 Marko Trivunčević   07/06/2018
Odlican 'on the road' putopis.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu