Šta posetiti u Solunu za jedan dan
10/04/2016 Tekst ažuriran 20/11/2023 Iskustva 3

Jedan dan u Solunu možda nije dovoljan da osetite njegov duh i upoznate se sa njegovim lepotama i znamenitostima. Međutim mnogim turistima na letovanju vreme ne dozvoljava da upoznaju baš sve atrakcije koje nudi ovaj grad. U svakom slučaju ne brinite i ostavite nešto i za sledeći put, jer ćete se u Solun sigurno vratiti, pre ili kasnije.


Svakako prepoznatljivi simbol Soluna, odakle se kreće sa upoznavanjem grada je Bela kula (Leykos Pirgos), koja je jedina preostala od stare tvrđave na obali zaliva. Nekada je korišćena kao zatvor za muslimanske vojnike. Nakon velikog pokolja koji se ovde odigrao, kula je promenila naziv u "krvavu kulu". Poslednjih godina radila je kao Muzej istorije i umetnosti Soluna.


Postoje kružne stepenice kojima se možete popeti do vrha kule sa čijeg vidikovca se pruža predivan pogled na more i okolinu grada. Cena karte je 2-3 evra.


Nakon razgledanja Bele Kule možete jednostavno prošetati novim, uveče lepo osvetljenim šetalištem Nea Paralia prema hotelu Makedonia Palace, uživati u predivnoj morskoj atmosferi i fenomenalnom Solunskom zalasku sunca. U neposrednoj blizini naići ćete na lepu fontanu i još jedan simbol grada - čuvene "Solunske kišobrane".


Na kraju šetališta Nea Paralia možete posetiti i spomenik čuvenom Aleksandru Velikom Makedonskom.


U Solunu se nalazi čak 25 muzeja: Arheološki, Etnografski, Rotonda, zatim oni koji se bave zanimljivom tematikom, kao što su istorijski put jevreja Soluna i Muzej jevrejskog prisustva - koji obrađuju deo istorije grada koji su označili jevreji; ili Vodovodni muzej Soluna - za sve zainteresovane za istoriju vodosnabdevanja ovog velikog grada duge tradicije. Pomena radi, u Solunu je i jedan od najvećih univerziteta na Balkanu, Tehnička akademija, Ekonomski institut, dve Državne muzičke škole i nekoliko kulturnih udruženja.


Prošetajte glavnim trgom Aristotelous koji važi za najlepši u Solunu, slikajte se pored spomenika čuvenog Aristotela i obavezno ga uhvatite za palac, jer legenda kaže da ćete biti mudriji. OVDE ga možete gledati uživo.

 


Verovatno da ne postoji turista iz naše zemlje koji je imao prilike da poseti Solun, a da tom prilikom nije otišao da poseti i Srpsko vojničko groblje “Zejtilnik”, koje se nalazi u neposrednoj blizini samog centra grada.
 Dočekajte fantastičan zalazak sunca u nekom od kafića u ulici pored obale (Leoforos Nikis). Sa poslednjeg sprata i kafeterije na krovu Hotela Electra Palace pruža se jako lep pogled na more. Cene pića su u skladu sa hotelom od 5 zvezdica, ali je pogled vredan svakog centa.


Ukoliko volite posete pijacama, nedaleko od trga Aristotelous možete svratiti na glavne Solunske pijace Modiano i Kapani, i osetiti atmosferu i duh pravog Soluna.


Obavezna je i poseta crkvi Svetog Dimitrija Solunskog - zaštitnika grada.


Rotonda je i Galerijusov slavoluk (Kamara) su jedne od najstarijih i istovremeno najimpresivnijih građevina u Solunu. Rotonda funkcioniše kao izložbeni i muzejski prostor, ali povremeno i kao crkva. 


Ako ste ljubitelj fudbala možda bi vam bilo interesantno da obiđete i stadion PAOK-a (Toumba stadion) koji se nalazi u istočnom delu Soluna.


Ano Poli je stari deo grada sa najlepšim panoramskim pogledom na zaliv, a nalazi se samo 2 km od centra Soluna. Ovde se nalaze ostaci nekadašnjih otomanskih zidina, iza kojih uske uličice vode do tvrđave Eptapirgio, kao i neke od najstarijih crkava. 

Ovaj deo grada ima veliki broj malih kuća sa lepo uređenim vrtovima u istočnjačkom stilu, nalazi se na UNESCO listi kulturne baštine, a zaštićen je i od strane vlade, radi očuvanja tradicionalnog izgleda grada..


Još jedan od simbola grada je svakako i OTE toranj (OTE tower) u EXPO centru, visok 76m, sa čijeg se vrha (iz restorana Skyline Cafe Bar), pruža panoramski pogled na grad. Kafe bar se u sat vremena rotira oko svoje ose, tako da ispijajući kafu u tih sat vremena možete uživati u prelepoj panorami Soluna.

Ulaz je besplatan, ali imajte na umu da su pića i hrana skuplji. Ne zaboravite da ponesete foto aparat!

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 


 

Napiši komentar
1913 Vanja   30/07/2018
Mozete li da napisete makar otprilike kakve su cene u Skyline baru i u restoranu hotela Electra Palace?
2668 Toma   03/09/2019
U restoranu hotela na terasi, sa koje se pruza taj pogled o kome svi pricaju, produzeni espreso da kazem nesto slicno tome kosta 6e, ostale cene su srazmerne tome, u slucaju da planirate rucak, neka vam kreditna kartica bude uz Vas.
3070 aleksandra petrovic   02/03/2020
Skyline bar je jako skup, kafa je 9 evra sok 12 club senvic 11evra!Jako je lepo ali budite spremni da platite


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu