Šta uraditi kada izgubite ili vam ukradu pasoš u Grčkoj
10/09/2017 Tekst ažuriran 22/07/2023 Iskustva 1


Krađa ili gubitak pasoša dok se nalazite na letovanju u Grčkoj je neprijatnost koja može prilično da vam zakomplikuje odmor uzimajući u obzir da je pasoš dokument bez kog se ne možete vratiti u Srbiju.


Ukoliko ste uz pasoš izgubili ili su vam ukradeni novac i ostala dokumenta (vozačka i saobraćajna dozvola, lična karta, kreditne kartice...) ovaj nemili događaj sigurno nećete brzo zaboraviti.


Šta uraditi ako ostanete bez pasoša u Grčkoj?

Prvo što treba da uradite je da bez odlaganja odete u najbližu policijsku stanicu i prijavite gubitak ili krađu pasoša, vozačke i saobraćajne dozvole. Policijskom službeniku ćete dati svoje podatke, a on će vam izdati potvrdu o izgubljenom pasošu i ostalim dokumentima. 


Potvrdu koju ste dobili u policiji zadržaćete kod sebe za kasnije u slučaju rutinske policijske kontrole kada je potrebno da pokažete bilo koji dokaz o identifikaciji.


Postupak za izdavanje privremene putne isprave u konzulatu u Solunu ili Atini

Sa potvrdom koju ste dobili u policiji treba da odete u najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije u Solunu ili Atini, zavisno od toga gde se nalazite u Grčkoj, gde ćete dati izjavu o krađi, odnosno gubitku pasoša i pokrenuti postupak za izdavanje privremene putne isprave ili takozvanog privremenog pasoša (potrebno je 2-3 dana za izradu).


Biće potrebno da platite i administrativnu taksu koja u konzulatu u Solunu po pasošu iznosi 43€ i da donesete dve slike za svaku privremenu putnu ispravu.


U slučaju da ste ostali bez novca i da nemate mogućnost da platite taksu, a nemate od koga da pozajmite, budite spremni da pozovite rođake ili prijatelje u Srbiji koji će vam novac najbrže poslati Western Union-om ili u vaše ime uplatiti novac na račun konzulata.


Ukoliko kod sebe nemate nijedan drugi dokument, kao što je lična karta na primer, nakon uplate takse konzulat će poslati zahtev MUP-u Srbije koji će im radi identifikacije proslediti vaše fotokopije pasoša.


Zbog ovoga bi bilo veoma korisno da ubuduće kada krenete na odmor u Grčku imate sa sobom neki od dokaza identiteta sa fotografijom: fotokopiju prve strane pasoša, lične karte ili vozačke dozvole, i eventualno izvod iz matične knjige rođenih. Ova dokumenta možete pre polaska na put odštampati, slikati mobilnim telefonom ili ih skenirati i uploadovati na email.


Brojevi telefona i adresa konzulata u Solunu: + 302310-244-265, + 302310-244-266, + 302310-244-267, ul. Komnion 4

Brojevi telefona i adresa konzulata u Atini: +30210-777-43-44, +30210-777-43-55, +30210-747- 23-60, ul. Vasilissis Sofias 106


Šta raditi ako konzulat nije blizu?

U slučaju da se nalazite u letovalištu u Grčkoj koje je dosta udaljeno od konzulata podnećete prijavu policiji za gubitak ili krađu pasoša, a nakon toga pozvati telefonom najbliže konzularno predstavništvo Srbije u Solunu ili Atini koji će vas uputiti u dalju proceduru.


Najčešće u saradnji sa MUP-om Srbije konzulat vrši proveru vašeg identiteta, a zatim vam u najkraćem roku putem DHL-a ili neke druge kurirske službe šalju privremenu putnu ispravu u mesto u kom se nalazite.


U ovom slučaju osim što ćete platiti administrativnu taksu konzulatu, moraćete da snosite i troškove slanja putne isprave.


U slučaju gubitka ili krađe drugih dokumenata u Grčkoj

Ako su vam ukradeni ili ste izgubili vozačku i saobraćajnu dozvolu u Grčkoj, za povratak u Srbiju biće vam dovoljna potvrda iz grčke policije o nestanku dokumenata.


Ukoliko ste izgubili tj. ukrali su vam Zeleni karton potrebno je da odmah kontaktirate osiguravajuću kuću koja vam je izdala ovaj dokument. Najverovatnije je da ćete morati da sačekate da vam se novi pošalje, a alternativa je kupovina Zelenog kartona na ulasku u Makedoniju gde se ovaj dokument naplaćuje 50€.


Ukoliko su vam ukradene kreditne ili debitne kartice nemojte odlagati i odmah kontaktirajte svoju banku radi blokade istih.

 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar
1715 Marica Brkic   13/06/2018
E. jadna Li je Zemlja Srbija kad mora da se plati za passport..


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu