Susedi Pefkohori i Hanioti... by Gordan Gorunović
05/03/2016 Tekst ažuriran 10/12/2016 Iskustva 2

Kasandra je naposećenije poluostrvo (takozvani prvi prst) što se tiče srpskih turista. Decenijama razdragane horde gostiju pohode sva mesta na ovoj lokaciji. 


Šta je tajna tolike popularnosti teško je odgonetnuti u jednoj rečenici. Sama priroda je jako izdašna, a more i duge peščane plaže primerene svakom ko uživa u letnjim čarolijama.

Prvi put sam bio pre par godina u Pefkohoriju i to u maju. Mislio sam da će biti pun pogodak ako obavim jedno ritualno plivanje brzim tempom dok ne doživim paralizu od hladnoće. Eto prve zablude. Temperatura je bila sasvim prihvatljiva za normalne morske aktivnosi. Samo ribarsko mesto je osnovano od turskih izbeglica početokom 19. veka. Nevelika istorija (što je retkost za Grčku) ne smeta ništa kilometrima dugoj peščanoj plaži koja privlači konstantno veliki broj posetilaca.

Na samoj obali vrvi od restorana različitih ponuda, a najinteresantnije je što se uveliko nude „leskovački specijaliteti“ i pice na Halkidiki način. Na odlasku sam jedva uspeo da nađem jedno mesto gde su hteli da spreme Kleftiko (jagnjetina sa dodacima u foliji), koji je doduše specijalitet jonske obale.

Specijalitet za ljubitelje pešačenja je praviti pešačke ture do Haniotija, koji je udaljen oko 4 kilometara zapadnije od Pefkohorija. Put koji je paralelan sa plažom koja se ne prekida je vrlo lep i puna četinar. Kada se umorite možete uvek prečicom do mora na osveženje. Nižu se lepe kuće, sa prelepim dvorištima, koje su namenjene gostima sa kopna. Neće vam dosaditi do poslednjeg dana ta maršruta. Hanioti je mnogo kompaktniji i vema lepo organizovan mali turistički centar.

Oko samog trga u centru zrakasto se šire ulice pune hotela, apartmana i pratećih ugostiteljskih i trgovinskih ponuda. U skromnoj, ali ljupkoj taverni kod „Kostasa“ smo našli najbolju ponudu girosa i piva i tako rešili vanpansionske aktivnosti za taj deo dana. U blizini je slikovita, ušuškana plaža na čijim obodima su luksuzniji hoteli. Voda u zalivu Toroneos je topla i čista. Na žalost ovo mesto je imalo veliki požar 2006. godine u sred sezone, ali je ipak kao Feniks uspelo da povrati stari sjaj.

Druga bitna stavka zbog koje je ova lokacija popularna u Srbiji je da je od Beograda daleko samo nešto preko 700 kilometara, a od južnijih gradova Srbije i mnogo manje. Kada stignete do Soluna, kao da ste već u predgrađu Halkidikija. Put je dobar i zanimljiv, a pored ima da se vidi puno lepih prizora. Sam lokalni saobraćaj je odlično organizovan pa su mogući izleti do svih okolnih mesta. Najčešće se ide na Atos, ali i na pijace okolnih sela ili do Soluna. Lako je naći svoj cilj kada je ponuda raznovrsna.

Cene smeštaja i hrane su veoma povoljne i postoji veliki izbor hotela i apartmana koji mogu da zadovolje različite mogućnosti finansijske solventnosti gostiju. Smeštaj u aprtmanima je povoljniji, s tim što domaćice imaju obavezu više oko spremanja hrane. Kuhinje su dobro opremnjene, na vama je samo da snabdete namirnice koje vam trebaju.

Na potezu između Haniotija i Pefkohorija ima nekoliko većih marketa, kao što je „Masutis“, gde je veoma dobra ponuda hrane. Možete i dobiti kartice za popust pa samim tim uštedite još neki evro. Ponuda zabave je na zavidnom nivou za ljude umerenih potreba.

Postoje diskoteke za mlade, ali i puno taverni, poslastičarnica sa izuzetnim izborom kolača ili peciva za hedoniste svih prohteva. Sve u svemu ova dva mesta i samo poluostrvo nude sve atribute za dobar i aktivan odmor.

 
Gordan Gorunović

Napiši komentar
196 Olivera Stanin   29/10/2016
Slažem se sa Vašim komentarom u potpunosti, Pefkohori je predivan!
197 Valerija Peđa   29/10/2016
mi smo bili dva puta u pefku i odusevljeni smo. za svakog ponesto jos ako sebi priustis i odlazak na obliznju plazu ksenija i u mesto nea skioni pun pogodak. jedino sto nam je smetalo bila je velika vrucina tokom dana jer smo isli sredinom jula.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu