Sve što treba da znate o boravišnoj taksi na smeštaj u Grčkoj
31/03/2018 Tekst ažuriran 09/07/2018 Komentara 6

Da podsetimo: od 1. januara 2018. godine svi hoteli, vile, apartmani, studija i sobe za iznajmljivanje u Grčkoj dužni su da gostima obračunaju porez na boravak - takozvanu boravišnu taksu.

U Italiji se raspon boravišne takse kreće od 2-7 evra po danu, u Španiji od 0.45-2.25 evra, a u Crnoj Gori 1 evro po danu. U Srbiji boravišna taksa iznosi 50-140,00 zavisno od kategorije turističkog mesta.

Ova taksa će se u većini hotela i smeštajnih kompleksa gostima naplaćivati posebno i neće ulaziti u cenu letovanja. U određenim smeštajima vlasnici su ovaj novi trošak preuzeli na sebe pa je kod njih boravišna taksa već uključena u cenu i neće se naplaćivati dodatno.


Zvanično saopštenje Ministarstva finansija u Grčkoj navodi sledeće:

Za koji tip turističkog smeštaja se plaća boravišna taksa?

Plaćanje boravišne takse je uvedeno u hotelima od 1-5 zvezdica kao i ostalim smeštajnim kapacitetima (apartmanima, sobama, zasebnim vilama) koji primaju goste na jedan ili više dana. U kampovima i posebno određenim kategorijama, boravišna taksa se ne plaća.


Koliko iznosi boravišna taksa? Da li se plaća po smeštajnoj jedinici ili po osobi?

Boravišna taksa se računa kao fiksni iznos po danu i po smeštajnoj jedinici - ne po osobi. U zavisnosti od vrste smeštaja iznosi:

• 4 € po sobi dnevno za hotele sa 5 zvezdica
• 3 € po sobi dnevno za hotele sa 4 zvezdice
• 1,5 €  po sobi dnevno za hotele sa 3 zvezdice
• 0,5 €  po sobi dnevno za hotele sa 1-2 zvezdice

• 0.5 € dnevno za privatne sobe, studija i apartmane.


Kada se plaća boravišna taksa? Da li ću dobiti potvrdu da sam je platio?

Boravišna taksa se plaća prilikom odjave iz smeštaja - neposredno pre odlaska. Vlasnik ili menadžer smeštaja ili hotela će vam izdati posebnu potvrdu o primanju uplate koja sadrži: datum izdavanja, ime osobe kojoj je smeštaj izdat, datume boravka, iznos naknade.

U galeriji slika na početku teksta pogledajte kako potvrda izgleda.


Da li će pogranični službenici prilikom našeg izlaska iz Grčke proveravati da li smo platili boravišnu taksu? Da li treba da sačuvam potvrdu o plaćanju?

Nijedna zvanična institucija Grčke nije objavila obaveštenje da će se kontrola plaćanja boravišne takse proveravati na graničnim prelazima. U svakom slučaju potvrdu obavezno sačuvajte do izlaska iz zemlje.


Ako letujemo sa još jednom porodicom, a smešteni smo u jednom apartmanu, da li je potrebno da obe porodice posebno plate boravišnu taksu?

Ne. Taksa se plaća po smeštajnoj jedinici po danu nezavisno od broja osoba.


U dogovoru sa vlasnikom smeštaja ili hotelom planiram da napustim smeštajnu jedinicu kasnije (kasna odjava). Da li će mi biti dodatno naplaćen porez na boravak?

Ne. U slučajevima kada je dužina boravka produžena za nekoliko sati, ovo se ne računa kao dodatni boravak i ne podrazumeva obavezu plaćanja takse. Međutim, ako je dužina boravka takva da na kraju podrazumeva naplaćivanje dodatnog dana korišćenja sobe, boravišna taksa će biti naplaćena.


Rezervisao sam smeštaj u Grčkoj preko interneta, ali sam ga otkazao u poslednjem trenutku. Da li sam u obavezi da platim boravišnu taksu?

Ne. Nezavisno od politike otkazivanja smeštaja ili platforme za izdavanje smeštaja u Grčkoj, boravišna taksa se naplaćuje isključivo za dane boravka u smeštaju: od dolaska do odjavljivanja. 


Izvor: Taxheaven.gr

Napiši komentar
1585 dragan mladenović   03/05/2018
idem preko agencije ali kolima ko mi daje potvrdu.
1661 Jovanovic branko   30/05/2018
Interesuje me da li ja kao vlasnik stana u grckoj, placam boravisnu taksu za sebe ili svoju rodbinu koja besplatno boravi kod mene.
1662 GrckaInfo.com   30/05/2018
Dragane, proverite u vašoj agenciji da li ćete potvrdu dobiti od njih ili na licu mesta od vlasnika smeštaja. Branko, samo su apartmani registrovani za izdavanje u obavezi da naplate boravišnu taksu gostima. Vi niste za goste koji besplatno borave kod vas.
1930 Oleg Saric   08/08/2018
Da li neko zna da li je potrebna potvrda o placenoj taksi na izlazu iz grcke i da li je nekom naplacena kazna za ne placenu boravisnu taksu. Hvala
1962 Sasa Blagojevic   21/08/2018
Interesuje me da li placam boravisnu taksu ako boravim u stanu koji je vlasnistvo srpskih drzavljana i pri tome ne placam smestaj?
2551 Jelena Stevanov   29/07/2019
Da li invalid 100% placa boravisnu taksu u Grckoj i Srbiji


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu