TOP 5 najboljih plaža na Sitoniji
22/03/2018 Tekst ažuriran 21/01/2024 Iskustva 10

Pet najboljih i najlepših plaža na Sitoniji prema izboru turista iz Srbije


Pored više od 70 neverovatnih plaža kojima obiluje Sitonija, zaista je veoma težak posao svesti listu na samo 5 najlepših. 
 

Plaže Sitonije su omiljene turistima, jer imaju savršeni beli pesak i kristalno čisto tirkizno more, i jedan su od glavnih zaštitnih znakova ove regije. I dok su mnoge druge plaže Halkidikija slične jedna drugoj, plaže Sitonije su jedinstvene i posebne svaka na svoj način.
 

U pomoć smo pozvali posetioce našeg sajta i stranice i oni su prema svojim afinitetima glasali za top 5. Pet najboljih i najlepših plaža na Sitoniji kojima su naši turisti dali najviše glasova takođe se mogu smatrati i za najlepše plaže čitavog Halkidikija. 
 

1. Kalamitsi plaža (Kalamitsi beach)

Plaža Kalamitsi koju naši turisti smatraju najboljom, je plaža srednje veličine i nalazi se na južnom kraju Sitonije - tačnije 5 km od mesta Sikia i 15 km od Sartija i Toronija. Smeštena je u prekrasnoj uvali tako da je prilično zaštićena i mirna, a zaliv je direktno otvoren ka moru što ovoj plaži omogućava izuzetno čistu vodu.
 

Plaža je dobro organizovana sa nekoliko taverni, kafićima i sportskim aktivnostima kao što su najam čamaca ili kanua i ronjenje.
 

Kalamitsi Plaža je prilično prostrana i svojim većim delom nije organizovana, pa ako više volite da budete na svom peškiru i ne plaćate ležaljke, Kalamitsi je odličan izbor. Prekrivena je mekim peskom koji se nastavlja u more sa neverovatno svetlucavom plavom bojom, i savršena je za porodice sa decom koje traže plićak i toplu vodu.
 

Apartmani u blizini plaže Kalamitsi
 

2. Orange - Portokali plaža (Orange - Portokali beach)

Iako su od plaža koje se nalaze u ovom delu Sitonije, i  Megaportokali i Dukina plaža dobile više glasova naših turista, ubedljivo najviše glasova je dobila Orange plaža.
 

Plaža Orange je od Sartija udaljena oko 7 kilometara, organizovana je i na njoj postoji bar sa dvadesetak suncobrana i oko 40 ležaljki za posetioce. Na žalost velika popularizacija je dovela do toga da su gužve na ovoj plaži tokom sezone jako velike pa je skoro neisplativo posetiti je posle 10h ujutru.
 

Bez obzira na to, posetite je bar jednom, jer kažu "Ko nije bio na Orange beach, nije ni bio na Sitoniji".
 

Boja mora na ovoj plaži je tirkizno plava i vrlo transparentna, a pesak puderasto mekan. Preporučuje se i ronjenje oko stena.

Apartmani i hoteli blizu plaže Orange


3. Lagomandra plaža (Lagomandra beach)

Plažu Lagomandra čine zapravo dve veoma lepe peščane plaže. Nalazi se severno od Neos Marmarasa, na udaljenosti od oko 7 km i jedna je od najpopularnijih i najlepših plaža u ovom delu Sitonije. U pitanju je plaža sa dosta prirodnog hlada koji pruža gusta borova šuma u njenom zaleđu. 
 

U južnom i dužem delu obale Lagomandra, koji je i popularniji među našim turistima, postoje raznorazne mogućnosti za sportove na vodi, a organizovane beach barove u severnom delu drže obližnji hoteli.
 

Obe plaže imaju mekani pesak i fantastične su za plivanje. U severnom delu plićak je kraći i brže se dolazi do dubine, dok je more u južnom delu veoma plitko i idealno za decu.

Apartmani i hoteli blizu plaže Lagomandra


4. Kalogria plaža (Kalogria beach)

Plaža Kalogria koja se nalazi samo 8 km od Nikitija, jedna je od dragulja Sitonije i zaslužuje da bude navedena na listi TOP 5 plaža na Sitoniji.
 

Sedamdesetih godina ovo je bila nudistička plaža, ali s obzirom na popularizaciju Sitonije danas predstavlja jednu od najpopularnijih plaža za porodice sa decom, kako među Grcima, tako i među mnogobrojnim turistima iz Srbije i ostalih zemalja.
 

Plaža Kalogria je prekrivena belim peskom i na njoj postoje barovi sa ležaljkama i suncobranima. Kristalno bistro plitko more čini je idealnom za malu decu. 

Apartmani i hoteli blizu plaže Kalogia


5. Karidi plaža (Karidi beach)

Plaža Karidi se nalazi u mestu Vourvourou, lako je dostupna, a vole je posebno porodice sa decom zbog toplog i plitkog mora u čijem se plićaku mališani mogu nesmetano igrati.
 

Karidi je plaža sa sa intenzivnim mirisom četinara, pogledom na Atos i mekim belim peskom koji se dugim plićakom nastavlja u dubinu tirkiznog mora. Plaža je veoma popularna pa tokom sezone svakako treba računati na gužvu. 

Apartmani, hoteli i vile blizu plaže Karidi


Bilo bi nepravedno da ovom prilikom izostavimo i ostale predivne plaže koje nisu imale sreće da uđu među TOP 5 plaža, ali su svakako imale veliki broj glasova turista: Armenistis plaža, Klimataria beach, Lagonisi, Koviou, Tigania, Trani Ammouda, Agios Ioannis...


Ako se ovog leta nađete na Sitoniji posetite ih u što većem broju, a u ovom tekstu pogledajte mnogo duži spisak najlepših plaža na Sitoniji.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
1515 Ivica Dimitrijevic   28/03/2018
Ne znam po kojim kriterijumima ste izabrali 5 najlepsih plaza.. ali.. Kalamitzi po meni ne spada nikako u prvih 5 a jos manje da je najlepsa .. Klimataria i Lagonisi su u top 5 svakako... Meni licno najlepsa Klimataria.. ali opet je nemoguce odluciti se za najlepsu.. jer 1000 ljudi 1000 cudi i ukusa... Svakako da je Sitonija.. nesto sto treba posetiti i uzivati u svim plazama... Obisli smo ih skoro sve... ove godine nastavljamo obilazak... ali prva na koju idemo je Klimatarija.. druga Orange.. treca Lagonisi...
1825 Milan..   13/07/2018
Po meni Klimataria ubedljivo najbolja. Vratio se iz Neos Marmarasa pre dva dana...I najvise odusevljen klimataria..a logomandria..prosecna plaza...ne znam po cemu zasluzuje da bude u top 5
1845 Tomislav Varagic   13/07/2018
Slazem se za Klimatariu, top plaza, ali zaboravili ste Tigania plazu! Za mene je Tigania apsolutni vrh!
1850 Djura brat   14/07/2018
Tuganija... broj jedan verujte
1851 Katarina Velimirovic   15/07/2018
Sve ove plaze su suber ali ima jos jedna koja moze da se uvrsti u najlepsu,a to je Armenitis (ako se nevaram).Pratim Vas sajt i odlican je.
1979 Alex Sale   31/08/2018
Klimataria... Predivna, najlepsa, sanjam je cesto i kad sam budna. Ove godine nisam bila na Sitoniji, hteli smo malo da osetimo duh ostrva, imalo je svojih cari, ali u ovu plazu moja porodica se zaljubila i to je za nas rajski odmor. Nadam se uzivacemo u njoj sledece godine!
2205 Zeljkoni   23/04/2019
A Klimataria, Lagonisi, Tigania???
3160 Igor   30/04/2020
Ukusi su različiti ali mi je neverovatno da niste Tiganiju stavili na listu. A pored nje i Armenistis je jako lep.
4055 Ivan   18/08/2021
o ukusima ne treba raspravljati.Trenutno sam na sitoniji obisao sve nabrojane i jos po neku.Broj 1 KARIDI plaza-leva strana gde je divljina puno borovine parking sedis ispod borovine zrikavci se cuju i kupas se u tirkizno plavom moru.Prelepoooo.Obavezno ici na nju,ostale nafurane pune guzve a neke se i placaju.Na kalogriji vatra.Lezaljka 30e ali i ona i kouvu idu uz karidi
5027 Verica Radišić Nedić   01/05/2023
Goa beach!


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu