Tasos: plutajuća šuma... by Gordan Gorunović
05/03/2016 Tekst ažuriran 10/12/2016 Iskustva 0

Dugo sam slušao hvalospeve o ostrvu Tasos, devetom po veličini u Grčkoj. Bogata istorija koja seže u vreme Fenikije. Ostrvo je dobilo ime po Tasusu, Feniksovom sinu, koji je bio vođa Feničana. 


U VIII veku pre nove ere kolonizovali su ga stanovnici ostrva Paros. 

Naša baza je u gradiću Potos, pravom turističkom dragulju. Nekada je to bilo letnje staniše stanovnika sela Teologos. Skoro sva brđanska mesta su imala svoje letovalište. Lepa lokacija na jugozapadu i dosta sunca u toku celog dana mami turirste. Gomila radnji i šetalište paralelno sa plažom daje dobar večernji trening za šoping.

Ko više voli ozbiljniju šetnju, postoji lepa staza ka Limenariji duga 4 kilometara kojom možete videti dosta malih plaža i uživati u pogledu ili plivanju. Pre same Limenarije postoji napušteni rudnik mermera pretvoren u plažu. Dolaskom sa brda u Limenariju videćete lepu srhitekturu i dosta dugu gradsku plažu. Veliki broj ugostiteljskih objekata nudi za svaki ukus po nešto.

Južno od Potosa na 15 kilometara nalazi se na litici prelep manastir svetog Arhangela Mihaila, sa direktnim pogledom na Svetu Goru.

Prepruka za sve koji dođu u bilo koje letovalište da obavezno naprave turu oko ostrva, jer je to najbolji način da upoznaju živopisne predele ove „šume koja pluta“ kako je često nazivaju zbog najviše zelenila u Egejskom moru. Najviši vrh je mermerni masiv Ipsarion visok 1204 metara sa koga se pruža veličanstven vidik u nedogled.

Jedno od sela koja morate obići je i Teologos koji je nekada bio administrativni centar, a danas je poznat po dobroj jagnjetini. Nikada ne idite na mesto na koje vas upute vodiči. Možete otkriti uvek nešto interesantnije za svoja čula i džep.

Drugo selo je Panagia takođe smešteno u planinskom masivu. Uz lepu crkvu postoji muzej maslina koji datira iz 1915. godine. Tu možete kupiti sve prizvode od maslina i videti kako se nekada i sada pravi masilno ulje.

Glavni privredni faktor ostrva pored turizma su mermer, maslinovo ulje, uzgoj ovaca i koza i med. Poslednji produkt ukazuje da ima dosta pčela i osa tako da neka vas ne začudi kada vam kafedžija donese zapaljenu kafu u foliji. Pčele pored polena ovde izgleda vole giros i suvlaki.

U neposrednoj blizini plaže Aliki se nalaze ruševine rezidencije drevne kraljice Alis. To je takodje mesto na kome su starosedeoci Tasosa pravili so i trgovali sa mnogim trgovcima iz Grčke i celog sveta.

Najlepše plaže su: Aliki koja ima smaragdnu vodu poput onih u kristalno čistim bazenima i plitka je što je čini idealnom za porodice. 

Golden bič se nalazi se na severoistoku ostrva izmedju letovališta Skala Panagias - lokalno poznatom kao Aylakia, i Skala Potamias i samo je par minuta udaljena od grada Tasosa. 

Mermerna plaža je prekrivena mermernim kamenčićima koji su uvek hladni i jako je prijatno kada je velika vrućina. Prilaz je rustičan, a gužva zna da bude velika pogotovo u sezoni.

Metalia je fina peščana plaža koja se nalazi na jugu Tasosa u blizini grada Limenaria. To je organizovana plaža sa ležaljkama i suncobranima, kao i tavernama. Česte su bajkerske žurke. 

Psili Amos ima divnu kristalno čistu vodu.Praktično nema kamena ni korova. Pesak je tako fin i sitan na ovoj plaži i idealan je za ove vode. Plus je okružena bujnim zelenilom kao i mnoge plaže na Tasosu. 

Skala Marion se sastoji od dve plaže. Obe plaže su vrlo male, ali su leti vrlo prijatne jer nisu pretrpane. Jedna od njih se zove Amouda. Druga je prekrivena lepim šljunkom.

U svakom slučaju svako može da nađe u bogatoj ponudi plažu za sebe. Dovoljno je pustiti korak pa će se svi putevi ovog zelenog ostrva otvoriti pred vama.


Gordan Gorunović

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu